Satakunnan hallituspuolueilta joululahjarahaa maakunnan tiehankkeisiin – Myös Rauman rata, Selkämeren kansallispuisto ja Pyhäjärven kalastus saavat osansa

Nakkilan eritasoliittymän ramppien parantamiseen lähes miljoona euroa. Kankaanpään Niinisalon Taulunojantien sekä Siikaisten Lauttijärventien huonokuntoisten päällysteiden uusimiseen esitetään varoja.

Selkämeren kansallispuistossa sijaitseva Ouraluoto on nykyään Merikarvian kunnan omistuksessa. Valtionvarainvaliokunta esittää kansallispuistolle 250 000 euron määrärahasta, jonka avulla kotimaanmatkailun kasvua yritetään hyödyntää.

13.12.2022 11:22

Valtiovarainvaliokunta hyväksyi tiistaina mietintönsä valtion ensi vuoden talousarvioesityksestä. Satakunta sai määrärahalisäyksiä alueen tärkeisiin liikenne- ja matkailuhankkeisiin

Satakuntalaiset kansanedustajat Eeva Kalli (kesk.), Jari Myllykoski (vas.), Heidi Viljanen (sd.) ja Kristiina Salonen (sd.) iloitsevat siitä, että maakuntaan kohdistetaan lisäpanostuksia yhteensä 2,2 miljoonan euron edestä.

Määrärahalisäyksiä esitetään muun muassa Nakkilan eritasoliittymän ramppien parantamiseen, Kankaanpään Niinisalon Taulunojantien sekä Siikaisten Lauttijärventien huonokuntoisten päällysteiden uusimiseen.

Myös Kokemäki–Rauma-radan henkilöjunaliikenteen edellytysten selvitykseen sekä Selkämeren kansallispuistolle ja Pyhäjärvi-instituutille esitetään määrärahaa ensi vuoden budjetissa.

Valtionvarainvaliokunta esittää 900 000 euron määrärahaa valtatie 2:n eritasoliittymän ramppien parantamiseen Nakkilassa.

Turvallinen ja sujuva liikenne on tärkeää erityisesti vilkkaasti liikennöidyllä valtatiellä – kiihdytyskaistojen rakentamisella helpotetaan etenkin aamu- ja iltapäiväliikenteen ruuhkaisuutta.

”Tällä hetkellä Nakkilan eritasoliittymästä puuttuvat kokonaan kiihdytyskaistat, joka on vilkkaalla valtatiellä huomattava liikenneturvallisuusriski. Valtatie 2 yhdistää työssäkäyntialueita ja sillä liikkuu myös paljon raskasta tavaraliikennettä. Nyt päätetty rahoitus on osoitus satakuntalaisten kansanedustajien hyvästä yhteistyöstä. Valtakunnallisesti sekä seudullisesti tärkeää tietä on parannettu vuosien kuluessa, mutta töitä riittää edelleen, vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski toteaa.

Kankaanpään Niinisalon Taulunkylän halki kulkevan Tauluojantien päällysteen uusimiseen esitetään 550 000 euron määrärahaa. Hankkeessa päällystetään huonokuntoista tieosuutta noin 6,1 km osuudelta.

"Hienoa, että Kankaanpään Niinisalossa sijaitseva Taulunojantie sai rahoituksen uudelleen päällystämiseen. Tie on jo pitkään ollut erittäin huonossa kunnossa. Tien vaikutuspiirissä on alkutuotantoa, pienyritystoimintaa ja harrastustoimintaa sekä lisäksi Niinisalon varuskunnan läheisyys lisää liikennettä”, SDP:n kankaanpääläinen kansanedustaja Heidi Viljanen sanoo.

Kokemäki-Rauma-ratayhteyttä on jo aiemmin edistetty Digirata-hankkeella, joka luo mahdollisuuksia kasvavalle henkilöjuna- ja tavaraliikenteelle. Henkilöjunaliikenteen edellytysten selvitystä varten esitetään nyt 150 000 euron määrärahaa.

"Henkilöjunaliikenteen palauttaminen Kokemäki–Rauma-rataosuudelle edistäisi vahvasti alueen elinvoimaa ja saavutettavuutta palvellen niin työssäkäyntiä, opiskelua kuin vaikkapa alueen matkailun kehittämistä. Junaliikenne palaisi tämän myötä myös Eurajoelle ja Euran Kiukaisiin”, Keskustan Eeva Kalli sanoo.

”Tämä nyt tehty rahoituspäätös Väylän ja radan varren kuntien yhteisestä selvityksestä vie asiaa edelleen ison harppauksen kohti toteutumista. Junayhteyden avaamista odottavatkin laajasti niin alueen asukkaat, kunnat, yritykset kuin oppilaitokset, Kalli iloitsee.

Kalli on tyytyväinen myös Siikaisten Lauttijärventien päällysteen uusimiseen, jolle esitetään 250 000 euron määrärahaa ensi vuoden budjetista.

"Lauttijärventien uudelleen päällystäminen Siikaisissa tulee todella tarpeeseen. Tie palvelee niin henkilöliikennettä kuin raskasta liikennettä sekä toimii yhtenä reittinä kohti Geopark-kohde Katselmaa. Tien vaikutuspiiriin ulottuu myös vasta vahvistettu uusi asemakaava, jonka alueella on sekä mökkiasutusta että uusia tontteja. On hienoa, että nyt päätetyllä määrärahalla saadaan huonokuntoista tieosuutta kunnostettua noin 2,6 kilometrin osuudelta, Kalli sanoo.

Lumiukkokin tervehtii ilolla sitä, että Siikaisten Kuvaskankaan Lauttijärventien huonokuntoisten päällysteiden uusimiseen tuli joululahjarahaa Satakunnan hallituspuolueiden kansanedustajilta.

Valtionvarainvaliokunta esittää lisäpanostuksia myös Satakunnan luonto- ja erähankkeisiin.

Pyhäjärvi-instituutille esitetään Pyhäjärven kalastuksen kautta tapahtuvaan ravinteiden poistoon 100 000 euroa, josta puolet käytetään ei-kaupallisen kalan kalastukseen ja toinen puoli kestävän kalastuksen turvaamiseen seuraamalla kalastuksen vedenlaatuvaikutuksia, kalansaaliita ja -kantoja.

"Vajaasti hyödynnetyn kalan käyttöä on kehitetty erilaisissa hankkeissa jo yli 25 vuotta. Taloudellisesti kannattava ja ekologinen ravinteiden poisto Pyhäjärvestä toimii osana elinkeinokalataloutta. Kalastus on erittäin kustannustehokas tapa poistaa järveen jo päätyneitä ravinteita ja se ansaitsee oikein toteutettuna paikkansa vesienhoidon keinopaletissa”, Viljanen sanoo.

Hänen mukaansa näiden kahden näkökulman menestyksekäs yhdistäminen tekee Pyhäjärvestä ekologisen ravinteiden kierrätyksen edelläkävijän.

”Pyhäjärvi-instituutti ansaitsisi toiminnalleen jatkossa jo pysyvän valtion rahoituksen”, Viljanen sanoo.

Pyhäjärvi-instituutin tehtävänä on edistää elintarviketaloutta ja ympäristöä koskevaa koulutusta, tutkimusta ja kehitystoimintaa. Instituutin perusrahoittajia ovat kunnista Eura, Säkylä, Rauma ja Eurajoki.

Pyhäjärvi-instituutti kasvoi ulos Pyhäjärven rannalla sijainneista tiloistaan, irtisanoi vuokrasopimuksensa puolitoista vuotta sitten kesällä ja muutti uusiin käytännöllisempiin tiloihin. Historiallinen arvokiinteistö Villa Bertel Ahlström on nyt laitettu myyntiin 1,45 miljoonan euron hinnalla.

Viime viikolla maakuntajohtajaksi valittu Kristiina Salonen (sd.) korostaa, että Satakunnassa on paljon matkailu- ja virkistyskohteita, joiden täyttä potentiaalia ei ole vielä saatu irti.

Rahoituksen avulla Selkämeren kansallispuistoa voidaan kehittää vastaamaan kasvaneeseen kysyntään

"Olen erittäin iloinen myös Selkämeren kansallispuistolle esitetystä 250 000 euron määrärahasta. Upean Selkämeren kansallispuiston pinta-alasta 98 prosenttia on vettä, ja puisto tarjoaa mahdollisuuden lyhyemmille tai pidemmille meriretkille joko purjehtien tai moottoriveneellä. Määrärahalla parannetaan neljän saaren eli Rauman Kuuskajaskarin sekä Porin Iso-Enskerin, Seliskerin ja Munakarin saavutettavuutta”, Salonen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut