Yö toi paksun lumipeitteen Satakuntaan: Porin aurauskalusto on valmiudessa – Kartasta voit tarkistaa, mikä on oman kotikatusi kunnossapitoluokka

Talvikunnossapitoa Porin Musassa vuodelta 2012.

12.12.2022 21:36 | Päivitetty 13.12.2022 7:58

Laaja lumisateiden rintama saavuttaa maanantain ja tiistain välisenä yönä Satakunnan ja lunta sataa yön ja tiistaiaamun aikana useita senttejä.

Porin kaupungin talvikunnossapidossa sääennusteita seurataan nyt aktiivisesti ja kaupungin aurauskalusto on valmiudessa, mikäli lumisateet yltyvät voimakkaiksi, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Aurauksessa edetään liikenneväylien hoitoluokituksen mukaan siten, että etusijalla ovat pääväylät, joukkoliikenteen reitit sekä pyörätiet. Talvikunnossapitoa hoidetaan Porissa sekä kaupungin työntekijöiden että yksityisten urakoitsijoiden voimin. Sääolosuhteiden muuttuessa vaativiksi koko käytettävissä oleva kalusto lähtee liikkeelle.

Liukkaudentorjuntaa yleisillä liikenneväylillä tehdään tarpeen mukaan ja hiekoitustyöt hoidetaan pääasiassa normaalin työajan puitteissa, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Poikkeuksen tekevät vilkkaimmat pääväylät, jotka pyritään pitämään ajokunnossa vuorokaudenajasta riippumatta.

Ajoratojen suolausta on Porissa vuosien saatossa vähennetty ja tänä päivänä se keskittyy pääasiassa liikennevaloristeyksiin, siltoihin ja liikenneympyröihin.

”Tänä talvena suolaamista on testattu liikenneympyröihin muodostuvien jäänystyröiden poistamiseen. Nollakelillä näitä hankalia jäämuodostumia saatiin poistettua keskustan alueella onnistuneesti, joten tätä hyväksi todettua keinoa tullaan hyödyntämään myös jatkossa”, kertoo kaupungin tiemestari Jyrki Kartastenpää.

Työt etenevät liikenneväylien hoitoluokitusten mukaan

Kaupungilla on huollettavana kokonaisuudessaan yli 1000 kilometriä katualueita, joista katuverkkoa on noin 720 kilometriä ja pyöräteitä noin 340 kilometriä. Teiden auraus ja kaupungille kuuluva kunnossapito tapahtuu hoitoluokituksen mukaisesti.

Liikenneväylien hoitoluokat on jaettu kolmeen kategoriaan liikenteen määrän, laadun ja tarpeen mukaan. Erityisesti asuntokaduilla aurausta voidaan joutua välillä odottamaan, sillä etusijalla ovat niin sanotut kriittiset väylät, kuten pyörätiet, pääväylät sekä joukkoliikenteen reitit. Katujen kunnossapitoluokat voi tarkistaa oheisesta kartasta.

Päivystysaikana ajoradoilla noudatetaan ohjeellisia aurausrajoja. Esimerkiksi ensimmäisen luokan väylillä tämä tarkoittaa sitä, että auraus aloitetaan, kun irtolunta on keskimäärin viisi senttiä. Senttimäärät ovat suuntaa antavia, sillä myös lumen olomuoto vaikuttaa auraamisen aloittamiseen.

Kevyen liikenteen väylät on jaettu kahteen erilliseen hoitoluokkaan siten, että ensimmäisenä hoidetaan pyöräteiden pääväylät ja sen jälkeen muut pyörätiet. Huomioitavaa kuitenkin on, että puistokäytävillä ei ole talvikunnossapitoa.

Katujen talvikunnossapidon vastuu jakautuu kaupungin sekä yksityisten kiinteistöjen kesken. Kunnan velvollisuuksiin kuuluu hoitaa ajoratojen, pyöräteiden sekä rakenteellisesti toisistaan erottamattomien jalankulku- ja pyöräteiden auraus. Kaupunki huolehtii myös näiden väylien hiekoituksesta.

Tontin kohdalla olevalta jalkakäytävältä lumen ja jään poistaminen kuuluu tontinomistajalle ja -haltijalle. Samoin jalkakäytävän hiekoitus, jalkakäytävälle kertyneen lumen poiskuljetus sekä tontin kohdalla olevien sadevesikaivojen auki pitäminen on tontinomistajan ja -haltijan vastuulla.

Lumelle tulee varata paikka omalta tontilta, sillä lumen siirtäminen tonteilta kaupungin katu- ja puistoalueille on kiellettyä. Mikäli tontilla ei ole riittävästi tilaa, on lumi tarvittaessa kuljetettava lumenläjitysalueelle.

Katujen talvikunnossapidon kehittämistyö käynnissä

Teknisellä toimialalla valmisteltiin keväällä ja kesällä selvitystä Porin katujen talvikunnossapidosta ja sen kehittämisestä. Selvityksessä käytiin läpi muun muassa toimialan kalusto- ja henkilöstöresursseja, tasoeroa muihin kaupunkeihin nähden sekä toimintasuunnitelmaa tuleville vuosille.

Selvitys käsiteltiin kesäkuussa teknisessä lautakunnassa ja käsittelyn pohjalta toimialalla on käynnissä talvikunnossapidon kehittämistoimenpiteitä.

Ensi vuoden alusta alkaen katujen kunnossapidon aluejakoa uudistetaan siten, että osaa nykyisistä aurausalueista pienennetään ja samaan aikaan aluejakoon lisätään kaksi uutta aluetta, joille kilpailutetaan uudet urakoitsijat.

Kunnossapidettävien katualueiden määrä pysyy siis ennallaan, mutta uudistuksen myötä eri alueiden väliset kokoerot tasaantuvat ja resurssit kasvavat. Isojen aurausalueiden pienentyessä ja urakoitsijoiden lisääntyessä kevyen liikenteen väyliä saadaan puhdistettua nykyistä nopeammin, jolloin myös asuntokaduille päästään siirtymään nopeammin.

Lisäksi Porissa on tarkoitus ottaa alkuvuoden aikana käyttöön talvikunnossapitokaluston sijaintitietojen jakaminen. Toteutuessaan uudistus mahdollistaa lähes ajantasaisten auraustietojen tarkistamisen suoraan kaupungin verkkosivuilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut