Säkylän historia III kertoo varuskunnan ja sokeritehtaan värikkäät perustamisvaiheet

Kuntaa ohjailivat toisessa päässä tehtaan johtaja ja toisessa päässä varuskunnan komentaja.

Ilmakuva Säkylän keskustasta on otettu 40 vuotta sitten, elokuussa 1982.

12.12.2022 16:14

Säkylä

Kalastajistaan ja myllynkiventekijöistään tunnettu maalaispitäjä Säkylä kasvoi sotien jälkeen tehdaskeskittymäksi ja varuskuntapaikkakunnaksi. Muun muassa näistä värikkäistä kehitysvaiheista kertoo vastailmestynyt historiateos Säkylän historia III.

Kirjan on kirjoittanut historiantutkija ja toimittaja Pia Mattila-Lonka. Se kattaa Säkylän vaiheet 1940-luvun alkupuolelta 2020-luvulle saakka.

Ensin Pyhäjärven tuntumaan perustettiin kiihkeän taistelun jälkeen sokeritehdas. Sitten Turussa sijainnut Porin prikaati marssi Huovinrinteelle. Punaisina lankoina kirjassa kulkevat myös järven merkitys sekä säkyläläisyys eri elämänaloilla.

Säkylä tunnetaan neljän ässän kuntana. Ne ovat siika, sokeri, sotilas ja siipikarja. Pia Mattila-Lonka toteaa historian esipuheessa, että matka ässäpitäjäksi on erikoislaatuinen kasvukertomus.

”Toisessa päässä kuntaa ohjailee tehtaan johtaja isällisen patriarkan tavoin. Toisessa päässä saman tekee varuskunnan komentaja.”

”Samalla syntyvät kokonaan uudet kylät, joiden asukkaiden elämä eroaa muusta Säkylästä. Vanha Säkylä muuttuu myös, ja samalla nousee tarve kertoa muuttajille, millainen Säkylä oli ennen varuskuntaa ja sokeritehdasta.”

Runsaasti kuvitetun kirjan ulkoasu on graafikko Tiina Nuortimon käsialaa. Historiaan liittyen Säkylän kunnanvirastossa on esillä Jari Korpelan kokoama kuvanäyttely.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut