Lumen valaisee ja kuvittaa Raumaa kolmannen kerran

Valotapahtuma ilahduttaa raumalaisia vuoden viimeisestä päivästä alkaen.

Vanha Rauma on jälleen Lumen -valotaidetapahtuman päänäyttämönä. Viime tammikuussa Vanha Raatihuone oli Camillo Sanchezin ja Niko Tiaisen Autapse -teoksen osana. Arkistokuva.

7.12.2022 15:54

Rauma

Lumen -valotaidetapahtuma järjestetään Raumalla kolmatta kertaa tulevan tammikuun ensimmäisellä viikolla. Kaupunkikeskustassa on 31. joulukuuta – 7. tammikuuta esillä useita valo- ja mediateoksia, yhteisöllistä taidetta sekä valaistuja kohteita.

Kaupungintalon sisäpihan ja Kalatorin lisäksi Lumen näkyy myös Vanhassa Raumassa. Teokset ovat nähtävillä päivittäin kello 18–22. Valotaidetapahtuman reitti alkaa Rauman taidemuseolta ja päättyy kaupungintalon sisäpihalle.

"Tänä vuonna mukana on valmiita teoksia, muutamia uusia toteutuksia sekä erilaisia valaisukohteita, jotka lisäävät valovoimaista tunnelmaa”, tuottaja Annukka Ketola sanoo tapahtuman tiedotteessa.

Kaupungintalon sisäpihalle sijoittuvassa ulkogalleriassa ovat esillä kuvataiteilija Tapio Haapalan Rinnakkaisuus-teos, kuvataiteilija Mollu Heinon ja Emil Filmanin yhteisteos sekä kuvanveistäjä Anne Roinisen Varjot-teos.

Kalatorilla nähdään mediataiteilija Niko Tiaisen videomappausteos, joka peilaa Osuuskauppa Keulan historiaa. Lisäksi Niko Tiainen on työstänyt kymmenen paikallisen taiteilijan kanssa yhteisteoksen Vanhan Raatihuoneen julkisivulle.

"Videomappaus on menetelmä, jossa rakennuksiin ja muihin kolmiulotteisiin kohteisiin heijastetaan animaatiota. Taiteenmuoto kiinnostaa taiteilijoita, sillä valo on ekologinen ja näyttävä taiteentekemisen muoto”, Ketola kertoo.

Rauman taidemuseon edustan betonitolppia koristavat taiteilija Tarmo Thorströmin pitsiteokset, jotka johdattavat yleisön kohti Kalatoria.

Marelan ikkunaa taas koristaa tapahtuman ajan Toimelan toimintakeskuksen kahdeksan asiakkaan ja taiteilija Janne Parviaisen yhdessä suunnittelema valoteos. Työpajaan osallistuneiden piirroksista muodostuu ikkunaan uv-valolla hehkuva kokonaisuus.

Taideteosten lisäksi tapahtumassa on kuusi Vanhaan Raumaan sijoittuvaa valaisukohdetta, joiden toteutuksesta vastaa äänentoisto- ja valaisupalveluja tuottava raumalainen yritys Mixa.fi, joka huolehtii koko Lumen-tapahtuman teknisestä toteutuksesta.

Yksi valaisukohteista löytyy osoitteesta Kalatori 1, jossa Osuuskauppa Keulan perustamisesta päätettiin vuonna 1903. Myös Kalatorilla sijaitseva Rauman Energian 1900-luvun alun alkuperäisasussaan edelleen oleva muuntamo sekä Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot valaistaan.

Lisäksi Amarillo eli Rauman Seurahuone vuodelta 1890 loistaa juhla-asussa. Rauman taidemuseo ja vanha kaupungintalo kuuluvat myös valaisukohteisiin.

Lumen-valotaidetapahtuman reittikartta julkaistaan joulukuun aikana osoitteessa lumenrauma.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut