Rauma tunnustelee matkailu- ja markkinointiyhtiön perustamista – Riku Räsänen: ”Prinsessalinnan perusta on valmiina”

Konsulttiyritys pestattiin laatimaan perusselvitystä.

Matkailupäällikkö Irene Villanen korostaa, ettei päätöstä matkailun ja markkinoinnin yhtiöittämiseksi ole tehty, vaan ensin tehdään perusselvitys mahdollisista toimintamalleista.

6.12.2022 13:24

Rauma

Matkailupalvelujen kehittäminen ja niiden markkinoiden uudelleen organisointi punnitaan Raumalla. Kaupunki on pestannut perusselvityksen tekemiseen alan konsulttiyhtiön. Selvityslistalla ovat yhtiömuotoinen toimintamalli tai vaihtoehtona yhdistys.

Rauman kaupunki tarttui selvitystyöhön kuntalaisaloitteen perustalta. Yhtiöittämistä on esittänyt ja ajanut jo pitempään viihde- ja elämysliiketoiminnassa pitkään vaikuttanut monialayrittäjä Riku Räsänen.

Kilpailuttamisen tuloksena Rauma on tilannut Jyväskylässä toimivalta, matkailun markkinointiin erikoistuneelta Flowhouse Oy:ltä mitä vaihtoehtoja olisi paikkakunnan matkailun markkinoinnin ja myynnin organisoimiseksi.

Rauman kaupungin matkailupäällikkö Irene Villanen tähdentää, että kyse on nimenomaisesti perusselvityksestä päätöksenteon tueksi. Hän huomauttaa, että matkailu ja sen markkinointi ovat yksistään hyvin moniulotteinen ja monen osapuolen verkosto, joka on otettava huomioon. Yhtiöittämistä tai eriyttämistä yhdistykselle ei ole päätetty miltään osin.

”Teemme selvityksen vaihtoehdoista mahdollisia päätöksiä varten, ja mikä olisi julkisen ja yksityisen puolen osuus sekä millaisella rahoitusrakenteella se tehtäisiin”, Villanen sanoo.

Osana selvitystä Rauma on tilannut konsultilta vertailevat tiedot kolmen muun paikkakunnan ja matkailukohteen matkailu- ja kehittämistoiminnan organisoinnista.

”Tutkimme erilaisia malleja ja sitten kysytään myös yrityksiltä kiinnostuksesta niihin. Tavoitteena on tietysti Rauman strategian mukaisesti elinvoiman ja vetovoiman kehittäminen sekä erityisesti suuntaamista nuoriin ja lapsiin sekä perheisiin. Matkailussa toive on erityisesti toiminnassa ja palveluissa, jotka ovat toiminnassa ympäri vuoden”, Irene Villanen sanoo.

Konsultilta tilatun perusselvityksen on määrä valmistua helmikuun loppuun mennessä.

Aloitteen yhtiöstä tai -yhdistyksestä kaupungille tehnyt Riku Räsänen toivoo, ettei selvitystyössä rajauduta yksistään matkailuun, vaan tähtäin olisi laajempaan Rauman kehittämiseen, ihmisvirtojen ja elinvoiman lisäämiseen sekä esimerkiksi elämys- ja viihdepalvelujen kohentamiseen.

Riku Räsänen toivoo luovuutta ja yritysmaailman otetta Rauman markkinointiin. Hänen mielestä kunnallishallinnosta eriytetty yhtiö olisi hyvä työväline.

Hän harmittelee, että Rauman ja vastaavan kokoisten kaupunkien yhteisenä pulmana olevan hiljentymisen ja pienentymisen tie. Nykytilanne on, ettei mikään sisäleikkipuisto tai vastaava palvelutoiminta voi kannattavasti toimia, eikä paikkakunta liioin houkuttele valtakunnan nimiesiintyjiä.

Hän toivoo kaupunkiin yhtiömuotoista työkalua ja moottoria, joka keskittyy paikkakunnan nostamiseen ja näkyvyyteen ulospäin.

”Ettei olisi enää niin, että Turussa konsertoiva J. Karjalainen jatkaa suoraan Poriin. Ja raumalaiset jäävät kotiin, eivätkä mene kaupungille ja vaikka syömään konsertin jälkeen”, Räsänen kertoo esimerkkinä.

Hänen ajatuksena on, että Rauman kaupunki olisi veturina yhtiössä, jonka tehtäväksi tulisi luovuudellaan tehdä pohjatyö raumalaisia liikuttaville elämys- ja palvelutoiminnoille, jotka toisivat myös ihmisiä muualta Rauman seudulle.

Räsänen arvioi, ettei kaupungin tarvitse välttämättä sijoittaa enempää rahaa, vaan matkailun ja muun siihen liittyvän kehittämistoiminnan yhtiö saataisiin alkuun nykyisen toiminnan organisoinnilla uudelleen ja luovalla työotteella.

”Meillä on perusta Disneylandin prinsessalinnalle valmiina toisin kuin monilla muilla paikkakunnilla. Se vain pitäisi saada esiin ja liikkeelle. Kyse ei ole vain matkailusta, vaan siitä, että raumalaisillakin on täällä hyvä olla. Kun ihmiset tulevat ja liikkuvat, palvelut toimivat, yritykset saavat työvoimaa ja tapahtumia olisi ympäri vuoden”, Räsänen visioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut