Ensihoitaja Emma Aro saa yllättäen tuhansia euroja, kun vuosia vanha palkkakiista Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa ratkesi

Työaikamuodon muutos tuo ensihoitajille 1,6 miljoonan euron korvauksen Satakunnan sairaanhoitopiiriltä.

Uusikaupunkilainen Emma Aro työskentelee ensihoitajana Raumalla. Hän on myös Satakunnan ensihoitajat ry:n puheenjohtaja.

4.12.2022 15:53

Satakunnassa ensihoitajat saavat sairaanhoitopiiriltä 1,6 miljoonan euron korvaukset vuosia maksamatta jääneistä ylitöistä.

Yksi noin sadasta korvauksen saavasta on uusikaupunkilainen Emma Aro.

”Kyllä se yllätti, että yhteispotti oli noin iso. Kyllä aavistelimme, että saatamme olla ison summan äärellä”, Aro sanoo.

Aro ei halua kertoa, paljonko summa hänen kohdallaan tarkoittaa. Yleisesti saatujen korvausten määrä vaihtelee ensihoitajien kesken muutamasta eurosta 40 000 euroon. Päälle tulevat korot, jotka voivat olla tuhansia euroja.

”Korvaukset ovat kuitenkin sen verran mittavat, että ajattelin maksaa autolainan pois. Keväällä meillä on häät, joten osa rahasta menee niihin ja osa tietysti säästöön”, Aro sanoo.

”Ylityö­korvaukset olisi tietenkin pitänyt saada jo silloin kun työt on tehty.”

Aro painottaa, ettei kyseessä ole lahja vaan työllä ansaittua rahaa.

”Ylityökorvaukset olisi tietenkin pitänyt saada jo silloin kun työt on tehty. Vaikka onhan pienipalkkaisena kiva saada rahat nyt.”

Tällä Aro viittaa elinkustannusten nousuun. Inflaatio on korottanut ruoan hintaa ja bensa on entistä kalliimpaa. Lisäksi pian kriisitalven pakkanen alkaa kiristyä ja sähkölaskun loppusumma nousta. Perheellisellä rahat menevätkin pitkälti näihin kustannuksiin, Aro kertoo.

Arolla on 2-vuotias ja 7 kuukauden ikäinen lapsi. Joululahjojen hankkimiseen korvauksista ei ole apua, sillä rahat tulevat tilille vasta aikaisintaan vuodenvaihteessa tai viimeistään tammikuun lopussa.

”Vaikka toki se helpottaa jouluostoksia, kun tietää tuollaisen korvauksen olevan tulossa”, Aro sanoo.

Raumalla ensihoitajana työskentelevä Aro on Satakunnan ensihoitajat ry:n puheenjohtaja. Yhdistys on vaatinut Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää jo pitkään muuttamaan työaikamuodon jaksotyöstä yleistyöajaksi.

Jaksotyöaikaa käytetään esimerkiksi sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla sekä palvelutaloissa. Jaksotyöajassa ei muodostu vuorokautista tai viikottaista ylityötä vaan ylityö syntyy, kun jakson säännöllinen työaika ylittyy.

Yleistyöajassa ylityötä syntyy muun muassa silloin, kun työaika ylittää kahdeksan tuntia vuorokaudessa tai työvuorolistaan sunnitellun pidemmän vuoron.

Yhdistyksen vaatimuksen perusteena oli se, ettei jaksotyötä voi yhdistyksen mukaan soveltaa ensihoitajiin ja kenttäjohtajiin, sillä he hoitavat potilaita pääasiallisesti sairaalarakennuksen ulkopuolella.

Paikallisneuvottelujen lopputulemana kuntayhtymä maksaa takautuvat ylityösaatavat korkoineen 21. tammikuuta 2019 alkaen tehdyistä työvuoroista aina 14. elokuuta 2022 asti.

Lue lisää: Sairaanhoitopiirin ensihoidon palkkasaatavista jälleen miljoonalasku

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut