Etelä-Suomeen voi sataa viikonloppuna paikoin jopa 10 senttiä lunta – Satakunnassa huonon ajokelin todennäköisyys sunnuntaina 30 prosenttia

Runsaimpia lumisateita on luvassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Ajokeli voi osassa Suomea olla viikonloppuna huono.

Viikonloppuna etenkin maan etelä- ja länsiosissa voi sataa lunta.

25.11.2022 21:13

Viikonloppuna etenkin eteläiseen Suomeen on satamassa taas lisää lunta.

Jo lauantaina päivällä voi paikoin tulla vähäistä lumisadetta. Lauantaina illalla etelästä on saapumassa maan etelärannikolle sankempaa lumisadetta, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joonas Koskela.

Lumisade liikkuu rannikolta hiljalleen maan keskivaiheille. Kovimmat lumisateet tulevat Koskelan mukaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

”Paikoin lunta voi Etelä- ja Länsi-Suomessa tulla 5–10 senttimetriä.”

Viikonlopun suurimmat lumikertymät näyttävät Koskelan mukaan osuvan erityisesti Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Kanta-Hämeeseen.

Lapissa lumikertymä olisi jäämässä vain noin yhteen senttimetriin.

Kevyemmät lumisateet jatkuvat myös sunnuntaina päivällä, Koskela sanoo.

”Vähäisiä määriä lunta voi sataa silloin alueella etelärannikolta Länsi-Suomeen ja Oulun seudulta kohti Koillismaata.”

Etenkin sunnuntain vastaisen yön lumisateen myötä ajokeli voi etelässä olla huono, Koskela sanoo. Maan länsiosissa ajokeli voi olla huono sunnuntaina päivällä, kun lumisade heikentää näkyvyyttä.

Ilmatieteen laitos on antanut mahdollisesti vaarallisen liikennesään varoituksen lauantaiksi Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen.

Sunnuntaina varoitus on näiden alueiden lisäksi voimassa Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Satakunnassa huonon ajokelin todennäköisyys on 30 prosenttia sunnuntain vastaisesta yöstä maanantain vastaiseen yöhön jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

LämpötiloiHin ei ole odotettavissa suuria muutoksia. Etelä-Suomessa pakkasta on lauantaina 1–6 astetta. Maan keskivaiheilla lämpötilat liikkuvat 2–10 pakkasasteen välillä.

”Jos pilvipeite rakoilee Itä-Suomessa, siellä voi olla 10 astetta pakkasta tai ylikin.”

Sunnuntaina lämpötilat voivat hieman lauhtua, mutta kovin isoa muutosta ei silloinkaan ole Koskelan mukaan luvassa.

Alkuviikosta lämpötilat voivat Etelä-Suomessa nousta hetkeksi plussan puolelle, mutta lumi ei todennäköisesti silloinkaan ehdi sulaa.

”Loppuviikosta on taas viitteitä vähän kylmemmästä säästä”, Koskela sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut