Kynttilät ja huivitetut patsaat herättivät huomiota Porin keskustassa – Tästä on kyse

Porin patsaat pukeutuivat tänä vuonna teemapäivän kunniaksi oranssiin viidettä kertaa. Oranssit huivit saivat ylleen muun muassa H.J. Nortamon ja Akseli Gallen-Kallelan patsaat.

Monta patsasta Porin keskustassa on saanut ylleen oranssin huivin. Kyse on Zonta says no -tempauksesta, jonka tavoite on kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

25.11.2022 18:38

Pori

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) lanseeraamaa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää vietetään perjantaina 25. marraskuuta. Porin katukuvassa päivä näkyi muun muassa huivitettuina patsaina ja Eetunaukiolle sytytettyinä kynttilöinä ja lyhtyinä.

Tempauksen teemaväri oranssia saivat ylleen esimerkiksi Raatihuoneen puiston karhupatsas ja H.J. Nortamon, Akseli Gallen-Kallelan sekä Juhana Herttuan patsaat.

Useampi pieni yhdistys yhdisti tämän vuoden teemapäiväksi voimansa. Väkivaltaa vastustavien tapahtumien taustalla ovat Porin ensi- ja turvakotiyhdistys ry, Zonta club 1 ja 2 sekä Soroptimist International Pori.

Eetunaukiolla pidetyssä Valoa, ei väkivaltaa -tapahtumassa puolustettiin naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Eija Naukkarinen (vas.) ja Soile Lindvald olivat tulleet paikalle teemojen parissa työskentelevän ystävänsä innostamina. ”Väkivallan ehkäiseminen on äärettömän tärkeä teema, ja yhteisen ystävämme kautta tullut tutuksi. Valitettavasti korona-aika kärjisti perheväkivaltaa, eikä ongelma ole mihinkään poistunut.”

Porin Eetunaukiolla esiintyi perjantain väkivaltaa vastustavassa tapahtumassa Kulttuuripaja Lumon bändi Komplikaatio.

Yhdistykset korostavat hieman eri teemoja, esimerkiksi Ensi- ja turvakotiyhdistys painottaa perheväkivallan vastaista työtä. Zonta club Pori 1:n tapahtumakoordinaattori Maria Santikko kertoo, että tempaukset kulkevat myös eri nimillä.

”Puhutaan oransseista päivistä, Zonta says no -tempauksesta ja Valoa, ei väkivaltaa -kampanjasta. Kaikilla on kuitenkin tähtäimessä sama asia, naisten ihmisoikeuksien puolustaminen.”

Teemapäivä herätti laajemmin huomiota Porissa etenkin viime vuonna, jolloin Raatihuone valaistiin oranssiksi. Zonta club Pori 1:n puheenjohtaja Sirkka Sainio arvelee, että naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava päivä tuli tuolloin laajalti tutummaksi porilaisille, sillä moni tuli seuraamaan Raatihuoneen valaisua.

Tänä vuonna valaisua ei järjestetä. Siitä luovuttiin Sainion mukaan energiansäästösyistä.

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen teemapäivän väri on oranssi.

Aihetta pidetään kuitenkin teemapäivänkin jälkeen esillä muun muassa esittelypisteellä Porin pääkirjastossa.

”Tällaiset kampanjat vaativat toistamista. Ensimmäisellä kerran väkivaltaa vastustavat tempaukset eivät aiheuttaneet juuri mitään reaktioita, mutta mitä enemmän asiaa tuodaan esille, sitä laajemmalle tietoisuus leviää.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut