Kauppias Maire Ruuhikorpi on kuollut

24.11. 14:00

Kauppias Maire Ruuhikorpi kuoli äkillisesti Porissa 10.11.2022. Maire Ruuhikorpi oli kuollessaan 88-vuotias, syntynyt 19.2.1934 Siikaisten Leväsjoella.

Maire Ruuhikorpi teki koko elämänsä ahkerasti työtä. Jo nuorena hän joutui vastuullisiin tehtäviin perheensä esikoisena. Lapsuuden perheen äiti menehtyi nuorena ja vastuu nuoremmista sisarista, karjasta, maatalon töistä ja mummusta jäi paljolti Mairen harteille.

Maire aloitti työuransa nuorena neitosena Leväsjoen Osuuskaupassa ja koki pian kaupanteon omaksi alakseen. Hän sai nopeasti vastuuta työssään ja tuurasi useana kesänä myymälänhoitajia Osuuskaupoissa eri puolella Siikaista.

Vuonna 1955 Maire avioitui Veikko Ruuhikorven kanssa. Siikaislaiset Veikko ja Maire Ruuhikorpi muuttivat työn perässä Poriin yleislakkotalvena 1956. Perheeseen syntyi kuuden vuoden aikana kolme tytärtä ja poika.

Maire hoiti lapsia ja suurta perhettä sekä kävi aina välillä töissä Osuuskaupassa. Veikon kanssa he rakensivat omakotitalot 8. osaan ja Toejoelle. Elämä jatkui työntäyteisenä.

Viidennen lapsensa synnyttyä Maire Ruuhikorvelle tarjoutui tilaisuus ostaa pieni elintarvikepuoti Porin Kyläsaaresta. Ruuhikorven nimellä kauppa avasi ovensa aprillipäivänä 1. huhtikuuta 1968, ja Mairen ammatinvalinta kauppiaana sinetöityi. Kauppiasura oli hänelle lapsuuden haaveen täyttymys.

Vuonna 1971 Veikko Ruuhikorpi rakensi liikerakennuksen Pihlavan ja Kyläsaaren rajalle ja siirtyi itsekin kauppiaaksi. Maire Ruuhikorpi hoiti liikettä täydestä sydämestään ja koki olevansa unelma-ammatissaan.

Rautakaupaksi elintarvikeliike laajeni vuonna 1980. Myöhemmin elintarvikkeiden myynnistä luovuttiin ja vuonna 1989 liike keskittyi pelkästään rautakauppaan ja Mairesta tuli todellinen rautarouva. Kauppakulma Ruuhikorpi Oy toimi rautakauppana 34 vuotta. Kaiken kaikkiaan liiketoimintaa kertyi yhteensä 46 vuotta. Liike lopetettiin huutokauppaan 15.4.2014.

Työ oli Mairelle elämäntapa, josta hän ei osannut jäädä eläkkeelle. Hän työskenteli kaupassa vielä lähes 80-vuotiaana. Maire totesi usein, että töitä tässä ammatissa joutuu tekemään, mutta kun työstä tykkää, mikäpäs sen parempaa.

Raskaan työn ja pitkien työpäivien vastapainoksi Maire ja Veikko Ruuhikorpi viettivät vapaa-aikaansa kesämökillään Siikaisissa, Kurikanniskalla. Aktiivisen työuran aikana he myös matkustivat paljon ulkomailla.

Maire piti juhlien järjestämisestä. Aina kun oli tasavuosikymmeniä tai muuta aihetta juhlaan, niin juhlat järjestettiin. Puutarhatyöt ja kodin askareet olivat Mairelle harrastusta.

Maire jäi leskeksi syyskuussa 2015 yli 60 avioliittovuoden jälkeen. Viimeiset elinvuotensa hän asui Palvelukoti Ruskakodissa.

Maire oli läsnä lastensa elämässä loppuun asti. Hän muun muassa vieraili nuorimman tyttärensä luona viikoittain. Elämää rikastuttivat myös omaisten viikoittaiset käynnit Ruskakodissa. Maire oli perheen elämässä mukana arjessa ja juhlassa.

Vielä vajaa kaksi viikkoa ennen kuolemaansa Maire oli saattamassa nuorimman veljensä haudan lepoon Ahlaisissa. Vaikka Mairen kuolema oli äkillinen, saimme kuitenkin olla yhdessä ikimuistoiset viimeiset tunnit.

Maire Ruuhikorpea jäi kaipaamaan viisi lasta perheineen sekä sukulaiset ja ystävät.

Teija Ruuhikorpi-Mäki

Kirjoittaja on Maire Ruuhikorven tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut