Potilastietojärjestelmä päivitetään Satakunnassa – jatkossa merkitään myös arvio alaikäisen päätöskyvystä

Satakunnan yhteinen potilastietojärjestelmä päivitetään viikonloppuna.

Kuvituskuva.

23.11. 13:44

Porin perusturvan, Euran, Rauman, Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän sekä Satasairaalan yhteinen potilastietojärjestelmä päivitetään tulevana viikonloppuna.

Maanantaina sote-keskuksissa asioivilta pyydetään kärsivällisyyttä, kun uutta otetaan käyttöön.

Päivityksen myötä potilasasiakirjoihin merkitään jatkossa myös sote-ammattilaisten arviointi alaikäisen asiakkaan itsenäisestä päätöskyvystä. Lisäksi potilasasiakirjoihin kirjataan päätöskykyisen alaikäisen asiakkaan tahto tietojensa luovuttamisesta huoltajille.

Päätöskyvyn arviointi ja sen kirjaaminen koskee terveydenhuoltoa, erityisesti opiskelu- ja kouluterveydenhuoltoa ja ehkäisyneuvolaa, ja se perustuu THL:n ohjeisiin. Ohjeistuksen mukaisesti alaikäisen lapsen ja nuoren mielipide hoitoonsa tulee selvittää aina, kun se hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa suhteuttaen on mahdollista.

Lapsen ja nuoren mielipiteet, näkemykset ja kysymykset on huomioitava, vaikka hän ei voisi päättää hoitoonsa liittyvistä asioista. Jos lapsi tai nuori ei kykene päättämään hoidostaan, häntä hoidetaan yhteistyössä huoltajien tai muiden laillisten edustajien kanssa.

Alaikäisen terveydenhuollot tiedot näytetään huoltajille Omakannassa, jos alaikäinen ei ole terveydenhuollon arvion mukaan päätöskykyinen tai jos päätöskykyiseksi arvioitu alaikäinen sallii tietojensa luovutuksen huoltajille. Tämä koskee myös reseptitietojen luovutusta apteekissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut