Velka- ja korkokuorman kasvu painaa Raumaa – vuoden 2023 budjetti valtuustolle maltillisin lisäyksin

Ensi vuoden talousarvio on vielä ylijäämäinen, sitten mentäisiin lievästi miinukselle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi kiittelee budjettikäsittelyn etenemistä ilman poliittisia säröjä. Talousarvion koristelulisäykset ovat maltillisia.

21.11. 21:20

Rauma

Isot talonrakennusinvestoinnit, lainataakan kasvu ja korkokulujen nousu heikentävät Rauman kaupungintalouden näkymiä lähivuosille. Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi vuoden 2023 talousarviota, joka on vielä noin 5,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mutta vuodet 2024 ja 2025 näyttävät lievää miinusta.

Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) sanoo budjettikäsittelyn sujuneen hyvässä yhteisymmärryksessä ja valtuustoesitykseen tehtiin kaupunginhallituksessa maltillisia täydennyksiä ilman merkittäviä poliittisia säröjä. Määrärahalisäykset ovat lähinnä lisäkoristeita.

Leppikorpi sanoo ensi vuoden näyttävän talouden näkökulmasta vielä helpolta, mutta kaksi seuraavaa vuotta 2024–25 ovat jo toisenlaisia.

”Varaa ei ole merkittäviin lisäyksiin ja toivon linjan pitävän myös valtuustossa. Tärkeää on viedä suunnitellut investoinnit hallitusti loppuun, vähentää ylimääräistä kiinteistökuormaa ja pitää talous tasapainossa”, Leppikorpi linjaa.

Kaupunginhallituksen hyväksymä budjettiesitys pudottaa lokakuun talousarvioluonnoksen ylijäämäennustetta vajaalla miljoonalla eurolla. Kaupunginjohtaja Esko Poikela muutti esitystään korkokulujen lisäyksellä. Arviona on, että vuosina 2023–2025 korkokulujen kattamiseen tarvitaan vuosittain lisää miljoona euroa.

Rauman tilikauden 2021 tulos oli 19,7 miljoonaa euroa, ja kuluvan vuoden talousarviossa ennakoidaan tilikauden tulokseksi noin 5,2 miljoonaa euroa.

Korkokulujen nousun lisäksi Rauman talousasemaa purevat investointien seurauksena kasvavat poistomenot käyttöomaisuudesta ja muut pitkävaikutteiset menot.

Taustalla on korkotason nousu ja Rauman kaupungin investointien voimakas velkarahoitus. Kaupungin investointien kokonaismäärä on noin 124 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Mikäli investoinnit toteutuvat suunnitellusti, Rauma ottaa uutta velkarahoitusta niiden kattamiseen ensi vuonna 50 miljoonaa euroa.

Taloussuunnitelmakauden lopussa 2025 Rauman lainakanta olisi noin 145 miljoonaa euroa. Nykyinen lainakanta on raumalaista kohti noin 2 000 euroa ja vuonna 2025 noin 3 100 euroa asukasta kohti.

Ensi vuoden investoinnit ovat yhteensä noin 58,5 miljoonaa euroa.

Suurimmat investointikohteet ovat Kari kampuksen loppurahoitus, Uotilan puukoulun ja -päiväkodin rakentamisen aloitus, uuden paloaseman ja johtokeskuksen rakentaminen, vanhojen rakennusten perusparannukset, vanhan raatihuoneen peruskorjaus, saaristomatkailun kehittämisohjelman investoinnit sekä kunnallistekniikan ja perusrakenteiden parannukset.

Kaupunginhallitus lisäsi talousarvioon muutamia uusia, mutta pienen kokoluokan investointeja. Näitä ovat muun muassa Kaaron koulun lämmitysjärjestelmän uusinta, lukion pysäköintialueen asfaltointi ja valaisu, Syvärauman vanhojen katujen peruskunnostus ja pinnoitus, hevosurheilualueen ja maastoreitin suunnittelu sekä 300 000 euron rahavaraus 2023–2025 lähiliikuntapaikkojen rakentamiseen.

Tulevaisuuden investointikohteeksi kaupunginhallitus nosti Salinkedonlahden kanavan ja asuinalueen suunnittelun käynnistämisen.

Juttua muutettu tiistaina 22.11. Tuloslaskelman tieto ylijäämästä 2023 päivitetty. Ylijäämäksi ennakoidaan 5,4 miljoonaa euroa. Aiemmin talousarvioesityksessä ennakoitiin ylijäämäksi noin 6,7 miljoonaa euroa. Muutos johtuu joukkoliikenteen kustannusten kasvusta noin 1,39 miljoonalla eurolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut