Sunnuntaina on vaalipäivä – nämä asiat pitää tietää seurakuntavaaleista

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.

19.11. 16:00

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20. marraskuuta. Tuolloin kirkon jäsenet saavat äänestää omissa seurakunnissaan kautta Suomen.

Äänestyspaikat avautuvat messun jälkeen kello 11 ja ovat avoinna kello 20 asti. Seurakuntavaaleissa äänioikeus on 16 vuotta täyttäneillä kirkon jäsenillä, kerrotaan Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Ehdokkaan valinnassa auttaa vaalikone, johon on vastannut 56 prosenttia ehdokkaista. Kaikki ehdokkaat löytyvät seurakuntavaalien verkkosivuilta.

Vaaleissa on mukana 14 300 ehdokasta, tiedotteessa kerrotaan.

Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, ketkä tekevät päätöksiä ja linjauksia tulevaisuuden kirkosta.

Luottamushenkilöt päättävät seurakunnan ja seurakuntayhtymän hallintoon ja talouteen liittyvistä keskeisistä asioista, kuten kirkollisveroprosentista, monista työntekijävalinnoista, seurakunnan tilojen käytöstä sekä seurakunnissa tarjottavien palveluiden painotuksista, tiedotteessa sanotaan.

Seurakuntien luottamuselinten maallikkojäsenet osallistuvat myös kirkon ylimmän päätöksentekoelimen, kirkolliskokouksen maallikkoedustajien valintaan.

Äänestyspaikoilla järjestetään perinteinen vaalikeräys, jonka tuotto ohjataan konfliktien ja kriisien uhrien tukemiseen kansainvälisesti ja Suomessa.

Seurakuntayhtymissä osa ehdokkaista on ehdolla kahdessa vaalissa, sillä niissä valitaan luottamushenkilöt sekä yhtymien yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakunnan omaan seurakuntaneuvostoon.

Itsenäisissä seurakunnissa toimitetaan vain yhdet vaalit, jossa valitaan kirkkovaltuuston jäsenet.

Vaaleilla valitaan 354 seurakuntaan yhteensä lähes 8 000 uutta luottamushenkilöä. Sopuvaalit järjestetään nyt 44 seurakunnassa. Luottamushenkilöt valitaan kaudelle 2023–2026.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut