Onko tämä sähkön hintaennätys? Suuri Satakunnassa toimiva sähköyhtiö nosti kWh-hinnan pilviin – Nyt siitä on valitettu Oomin tavoin Energiavirastoon

Energiavirasto on saanut valituksen 14 sähkönmyyjästä. Niistä yksi on Rauman Energian osittain omistama Omavoima, jonka kalleimmassa sähkösopimuksessa kilowattitunti maksaa 63,30 senttiä.

Omavoiman Oma kvartaali -sähkösopimuksen hinta on 63,30 snt/kWh. Yrityksen niin sanottu toimitusvelvollinen tuote Oma huoleton -sähkösopimus, jonka yleissähkön hinta on 43,30 snt/kWh.

18.11. 8:57

Satakunnassa on kiinnitetty huomiota yhden sähkönmyyjän muitakin yhtiöitä korkeampaan sähkön hintaan. Omavoima-yhtiön yksi sähkötuote maksaa lokakuun alusta alkaen 63,30 senttiä kilowattitunnilta.

Kyseessä on yhtiön Oma kvartaali -sähkösopimus, jossa sähkön hintaa tarkistetaan kolmen kuukauden välein.

Lue lisää: Harri Vallin maksoi 116 euroa sähköstä, josta voi joutua pulittamaan joulukuussa ainakin 1 259 euroa – Lokakuu tuo sähkön hintoihin hirmukorotuksia

Energiavirastosta kerrottiin torstaina Aamulehdelle, että se on saanut valituksia 14:stä sähköä myyvästä yhtiöstä. Niistä yksi on Rauman Energian osittain omistama Omavoima. Omavoima ei itse tuota energiaa, vaan toimii pelkästään sähkönmyyntiyhtiönä.

Energiavirasto on saanut valituksia myös Pori Energian osittain omistamasta sähkönmyyntiyhtiö Oomista. Energiavirastossa vireillä olevissa tutkintapyynnöissä virastoa pyydetään selvittämään, onko yhtiöiden myymän sähkön hinta ollut kuluneen vuoden aikana kohtuullista.

Oomin hinnoittelun on ottanut tutkittavakseen myös Kilpailu- ja kuluttavirasto, joka vaatii Oomilta, Vaasan Sähköltä ja GNP Energy Finlandilta selvitystä siitä, miten yhtiöt ovat hankkineet sähkön, jota hinnankorotukset ovat koskeneet, miten sähkön hankintakustannukset ovat muuttuneet ennen hinnankorotusta, ja miten sähkön hintasuojaukseen käytettävät johdannaiset ovat vaikuttaneet sähkön hankintakustannuksiin.

Oomiin kohdistuvista tutkinnoista kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Lue lisää: Suomen Kuvalehti: KKV ja Energiavirasto tutkivat Oomin ja joidenkin muiden sähkönmyyjien hinnoittelua

Laki

Kohtuullinen hinta

Laki määrää, että sähkönmyyjän, jolla on merkittävä markkinavoima jakeluverkon alueella, on toimitettava sähköä kohtuullisilla hinnoilla ja ehdoilla.

Tästä käytetään nimitystä toimitusvelvollisuus.

Laki koskee asiakkaita, joilla on enintään 3 x 63 ampeerin pääsulakkeet tai jotka ostavat sähköä enintään 100 000 kilowattituntia vuodessa. Tällaisia ovat tyypillisesti kuluttajat ja pienehköt yritykset.

Pori Energia Sähköverkkojen alueella toimitusvelvollinen sähkönmyyjä on Oomi ja Rauman Energia Sähköverkon sekä Leppäkosken Sähkön alueella Omavoima.

Laki ei tällä hetkellä sano, mitä kohtuullisella hinnalla tarkoitetaan.

Energiavirasto on alkanut valmistella kohtuullisuuden määritelmää.

Lähde: Johtaja Antti Paananen, Energiavirasto ja KKV.

Mitä osaat kertoa teistä tehdystä valituksesta tai valituksista, Omavoiman toimitusjohtaja Jesse Ruotsalainen?

”Olemme vastaanottaneet ilmoituksen tutkinnan vireille tulosta. Oletettavasti se liittyy hinnan kohtuullisuuteen, tosin toimitusvelvollinen tuotteemme on Oma Huoleton. Olemme tietyillä alueilla toimitusvelvollinen myyjä, ja meidän on siellä tarjottava sähköä kohtuulliseen hintaan. Kohtuullisuutta ei ole tarkasti lainsäädännössä määritelty.”

Onko Oma kvartaali -tuotteen hinta korkein, jolla ikinä olette sähköä myyneet?

”En tunne Lännen Omavoiman historiaa tarkasti, mutta hyvin todennäköisesti tuollaista hintalappua ei ole aiemmin tuotteiden hinnoissa nähty. Taidetaan siinä mielessä olla ennätyskorkealla.”

Mikä hinnan selittää?

”Kun kiinteähintaisia sähkösopimuksia hinnoitellaan, sähkön hinta suojataan markkinoilla. Suojausmarkkinoiden hinnat olivat ennätyskorkealla, kun tuotetta hinnoiteltiin. Se johti siihen, että tämän kyseisen tuotteen hinta nousi niin korkeaksi.”

Miten asiakkaat reagoivat hinnan nostoon?

”Todella moni vaihtoi toiseen tuotteeseen tai jopa siirtyi toiselle myyjälle. Tuotteesta toiseen vaihtaminen on vilkastunut merkittävästi energiakriisin aiheuttaman nopean hinnannousun vuoksi.”

Jesse Ruotsalainen sanoo, että yhtiö voi jopa tehdä tappiota Oma kvartaali -sähkösopimuksella, vaikka hinta on korkea. Kuva on otettu viime tammikuussa.

Onko sellaisia, joilla on vielä Oma kvartaali -sähkösopimus?

”On, mutta tämä ei ole meillä ollut valtavirran tuote. Tuote on tähän mennessä ollut ihan toimiva, mutta nyt siinä näkyvät suuret hinnanvaihtelut, jotka johtuvat energiakriisin aiheuttamista käsittämättömän suurista hintavaihteluista.”

Ettekö siis tee tällä 63,30 sentillä hirveän isoa tiliä?

”Todennäköisesti käy päinvastoin. Asiakkaita on poistunut, mutta joudumme joka tapauksessa kantamaan markkinoiden suuntaan suojausvastuun.”

Taitaa olla hankala markkina?

”Tätä voi verrata suurelta osin osakepörsseihin. Tulevaisuuden ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa. Hinta voi olla mitä tahansa tulevaisuudessa. Tulevan talven hintataso riippuu paljolti säätilasta eli mahdollisista paukkupakkasista.”

Houkuttelisiko siirtyä myymään vain pörssisähkösopimuksia?

”En näe, että siihen voidaan mennä. Ihmiset haluavat varautua jollain tavalla tulevaisuuteen. Jatkossa voittava ratkaisu voi olla sellainen, jossa pörssisähkö yhdistetään osittaiseen hinnan kiinnittämismahdollisuuteen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut