Viisi pistettä

20.11. 4:00

Sinun puoleesi minä käännyn – opeta minulle tie, jota kulkea!

Ravintolassa naapuripöytään istahtivat isovanhemmat kahden lapsenlapsensa kanssa. Mummu kyseli lasten mielipiteitä juuri nähdystä elokuvasta, vaari komppasi mukana hyvin. Alkuperäiskirjan ja elokuvan juonierot käytiin läpi.

Keskustelussa välittyi toinen toistaan arvostava ilmapiiri: jokaisella oli suunvuoronsa ja kaikkien mielipiteistä oltiin kiinnostuneita. Aistin tason, jossa lapsille haluttiin opettaa moninäkökulmaisuutta ja sitä, että harvoista asioista on olemassa vain yhtä totuutta.

Juuri ennen ruokien saapumista toinen lapsista sanoi: ”Mummulle ja vaarille viisi pistettä tästä reissusta!” Mikä kiitos; paras arvosana heidän käyttämällään asteikolla.

Sinä olet minun Jumalani – opeta minua täyttämään tahtosi!

Maailmamme on täynnä erilaisia kasvatusfilosofioita ja auktoriteettiyrittäjiä. Auktoriteetti voi johdattaa myös täysin väärille poluille. Siksi moni hylkääkin profeettakokelaat ja pyrkii selviämään omillaan.

Elämä on kuitenkin usein hiukan selkeämpää, jos ohjeet ja säännöt saavat ohjata elämänpolkua. Jumala kehottaa kuuntelemaan Poikaansa. Poikaa, jota Hän rakastaa ja johon on mieltynyt. Kaikkivaltiaan Jumalan mieltymyksen täytyy kertoa kohteen osaamisesta, kyvykkyydestä ja oikeudentajusta.

Sinuun minä turvaan – osoita laupeutesi jo aamuvarhaisesta!

Me ihmiset voimme rakastaa ja ohjata toisiamme täällä maanpäällä kuten tarinani isovanhemmat lapsenlapsiaan. Ihminen ei voi korvata Jumalaa, mutta ihminen voi ohjata toista Jumalan luo. Kaksituhatvuotias ilosanoma tarjoaa koetellun kasvualustan. Tarvitaan juuria, jotta lapsi voi myöhemmin tehdä perusteltuja valintoja oman vakaumuksensa suhteen.

Lapsuus on merkittävä asia. Niin monia taitoja tulee ottaa haltuun. Mummu ja vaari olivat tässä prosessissa tukena koko sydämellään. Täydet pisteet myös minulta. Hyvää lapsen oikeuksien päivää!

Kursivoidut tekstit psalmista 143.

Ilona Kontinen

Kirjoittaja on porilainen kirkkovaltuutettu ja Diakonia-ammattikorkeakoulun lehtori.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut