Lähes tuliterän koulun maalipinnasta alkoi löytyä vaurioita pian valmistumisen jälkeen, ja nyt koko julkisivu uusitaan – maalinvalmistaja ottaa vastuun

Maalivalmistaja Tikkurila Oyj kantaa vastuun ja kustannukset mittavasta korjaustyöstä. Maalikerrokset ovat yhteensopimattomia.

Pohjoiskehän koulun julkisivua paikkamaalattiin jo vuosi rakennuksen valmistumisesta. Maalit hilseilivät erityisesti eteläiseltä julkisivulta.

15.11. 18:43

Rauma

Vasta vuonna 2019 valmistuneen Rauman Pohjoiskehän koulun julkisivupanelointi uusitaan tulevan kevään ja kesän aikana. Mittavan remontin syynä ovat puujulkisivun maalauksen vauriot ja jatkuva hilseily, jotka eivät ole korjattavissa uudella pintakäsittelyllä.

Julkisivumaalauksen vauriot ilmenivät noin vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen. Maalivaurioita ryhdyttiin korjaamaan paikkamaalauksilla. Ratkaisuna ongelmaan on laudoituksen purkaminen ja uuden asentaminen sekä uusintamaalaus.

Rauman kaupunki rakennutti noin 20 miljoonaa euroa maksaneen koulurakennuksen niin sanottuna kokonaisvastuu-urakkana. Rakennusurakoitsijana oli Hartela Länsi-Suomi Oy.

Julkisivuremontti alkaa keväällä 2023. Koulurakennuksesta puretaan kaikki seinäpaneloinnit ja tilalle asennetaan uusi laudoitus.

Aluejohtaja Lauri Piitari Hartelasta vahvistaa, että rakennuksen maalitoimittajan kanssa on päädytty yhteisymmärrykseen ja ratkaisuun, että koulun julkisivu uusitaan kokonaisuudessaan takuutyönä.

Saman vahvistaa myös myyntijohtaja Jukka Lähde Tikkurila Oyj:stä. Lähde kertoo Tikkurilan maalivalmistajana lähettäneen osapuolille tiedotteet maalivauriosta, sen syistä ja tuotevastuun kantamisesta.

Jukka Lähde sanoo julkisivun maalivaurioiden aiheutuneen palonsuojamaalista, joka ei sovellu ulkokäyttöön. Koulun seinäpaneelit on maalattu kolmella maalikerroksella ja yhteensopimattomuuden vuoksi maalaus on alkanut nopealla tahdilla hilseilemään.

”Hoidamme tämän materiaalintakuun ja tuotevastuun nojalla”, Lähde sanoo.

Lauri Piitari toteaa, että julkisivun uusiminen on ainoa sekä nopeampi ja kestävämpi ratkaisu. Maalikerrosten raaputtaminen tai hiominen ei tuottaisi todennäköisesti toivottua lopputulosta.

Korjattavaa seinäpintaa on tuhansia neliömetrejä. Piitarin mukaan korjauksesta on sovittu maalivalmistajan kanssa ja uusinta teetetään ensi vuonna.

”Harmillinen tapaus. Pääosa työstä pyritään tekemään koulun kesäloman aikana”, Piitari sanoo.

Rauman kaupungin tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpula sanoo kaupungin tyytyvän urakoitsijayhtiön ja maalivalmistajan ratkaisuun. Olennaista on, ettei julkisivun uusintaremontista aiheudu kaupungille kustannuksia.

Pohjoiskehän koulun julkisivun maalivian ydinsyynä on ulkokäyttöön sopimaton palonsuojamaali. Seurauksena on maalikerrosten hilseily ja puupinnan paljastuminen.

Fakta

Pohjoiskehän koulu

Pohjoiskehän koulu on noin 550 oppilaalle suunniteltu alakoulu Rauman pohjoispuolella.

Rakennettu vuosina 2018–2019. Koulutyö alkoi elokuussa 2019.

Rakennuskustannukset noin 20 miljoonaa euroa.

Neljäntenä toimintavuotena lukukaudella 2022–2023 oppilaita koulussa on yhteensä n. 435.

Henkilökuntaa on yhteensä lähes 130.

Lähde: www.rauma.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut