Näin some otti vastaan Lauri Innan valinnan – kiitosviesti keräsi tuhansia tykkäyksiä, mutta myös Keskon Plussa-korttia väläytettiin

Porilaisvaltuutetut ovat olleet suljetusta lippuäänestyksestä ja lopputuloksesta sosiaalisessa mediassa enimmäkseen hiljaa.

15.11. 14:16

Porin maanantainen kaupunginjohtajavalinta herätti laajalti valtakunnallista huomiota, olihan ehdokkaana perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, yksi Suomen kuuluisimmista poliitikoista.

Ehdokkaiden omilla nettisivuilla ehdokkuus ei näkynyt lainkaan. Lauri Kilkku ei ole lainkaan sosiaalisessa mediassa, eivätkä Lauri Inna ja Krista Kiuru ole somessa erityisen aktiivisia.

Tuloksen valmistuttua Porin uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna kiitteli Poria vahvasta luottamuksesta sekä nykyistä työnantajaansa Keskoa luottamuksesta ja avarakatseisuudesta valintaprosessin aikana.

Lyhyessä ajassa Innan viesti on kerännyt Facebookissa ja Twitterissä yhteensä noin 2 000 tykkäystä ja 800 kommenttia, suurin osa onnitteluja.

Inna on myös Instagramissa, vaikka hän ei ole vielä postannut tililleen yhtään kuvaa.

Innaa on onnitellut muun muassa Porin kaupunginjohtajan tehtävistä jo pois jättäytynyt Aino-Maija Luukkonen. Hän jää maaliskuussa eläkkeelle.

Äänestyspäätöksistä ei kerrota

Porin kaupunginjohtaja valittiin suljetulla lippuäänestyksellä, joten valtuutettujen äänestyskäyttäytymisen herättää kansalaisissa suurta mielenkiintoa.

Mitään suuria paljastuksia somesta ei löydy.

Perussuomalaisista Petri Huru välitti Facebookissa onnittelut uudelle kaupunginjohtajalle ja Anssi Salmi kuvasi lopputulosta selkeäksi.

Raisa Ranta (vas.) innostuu onnittelun yhteydessä myös hieman kuvailemaan Innaa.

”Hänen vahvuutensa ovat erityisesti kokemus ja näkemys tietojohtamisesta ja vahvat verkostot koulutusmaailmassa.”

Varsinkin demarit ja kokoomuslaiset ovat sosiaalisessa mediassa hiljaa. Ainoana omalla nimellään esiintynyt porilainen demari on ollut ex-valtuutettu Esa J. Anttila.

Anttila kiinnitti Facebook-kommentissaan huomiota siihen, että kokoomuslainen kaupunginjohtajaehdokas Lauri Kilkku sai oman puolueensa valtuutetuilta korkeintaan yhden äänen.

Anttila myös piti kunniakkaana tulkintaa, jonka mukaan demarit pysyivät äänestyksessä Kiurun takana.

Anttilalle vastannut Ilkka Sherwoodin Pelttari kertoi muiden satsanneen voittajaan, jolloin varmistettiin laskennallinen mahdollisuus Kiurun torppaamiseksi.

”Niin on se nyt osoittelua, että kokoomus hävisi! Pori voitti, kun Kiuru pysyy poissa! Rintama oli vahva antikiuru, joka saattoi yllättää.”

Sosiaalisessa mediassa myös vaalissa hävinneellä Kiurulla oli puoltajansa.

Maija-Liisa Malisen mukaan Kiuru omasi parhaat verkostot muun muassa ministerinpestiensä ansiosta.

”Menetys Porille, Kiuru olisi ollut paras, mutta hyvä mulle; ei tarvitse alkaa etsiä itselleni uutta edustajaa eduskuntaan.”

Juha-p Honkasen mukaan Kiurun jatkaminen valtakunnallisissa tehtävissä on myös helpotus.

”Kiuru kokoaa hyvin todennäköisesti kovan äänisaaliin myös seuraavissa eduskuntavaaleissa ja on tärkeässä roolissa puolueen ykköspaikkoja jaettaessa.”

Porisuhde-kampanjaa kehunut satakuntalaismeppi Laura Huhtasaari (ps.) onnitteli samassa yhteydessä Lauri Innaa.

Salosta vinkkejä Poriin

Lauri Innan voitto on kiinnostanut tämän kotikaupungissa Salossa, jossa hän on toiminut kaupunginjohtajana. Sosiaalisessa mediasta löytyykin vinkkejä porilaisille.

Salolainen Jari A.T. Laine epäilee, ettei Inna viihdy pitkään Porissa.

”Mutta hän viihtyy kyllä pallopeleissä. Koittakaa ny löytää joku kori- tai lentopalloporukka hänelle. Kiakosta tuskin piittaa.”.

”Dynaaminen ja nopeasti kyllästyvä urahistorian perusteella”, kommentoi Matti Harvala.

Jaana Haapasalo kuvailee Innaa Salon kokemuksen perusteella vuorovaikutustaidoiltaan hyvänä, kaikille kohteliaana ja hyvin käyttäytyvänä. Haapasalo myöntää Innan olevan vielä aika nuori (43 v) ja ehkä joskus pikkupoliitikkojen vietävissä.

Sosiaalisessa mediassa on kiinnitetty huomiota siihen, että Vammalassa syntynyt Inna on tunnustautunut Tapparan kannattajaksi.

Vaalitulosta kuitenkin kommentoitiin myös lentopallon kautta. Reijo Syrjäsalon mukaan Lentopalloliiton puheenjohtajana toimiva Inna voitti Kiurun 3–0 (44-14).

Humoristit liikkeellä

Valtakunnan poliitikoilta ei äänestystuloksesta kommentteja juuri sosiaalisesta mediasta löydä. Entisen euroedustajan Eija-Riitta Korholan (kok.) mukaan Pori voitti, Suomi hävisi. ”Kiuruselittäminen jatkuu vielä hetken”.

Mediapersoona Tuomas Enbuske ihmetteli, miten Poriin valitaan kaupunginjohtaja, jolla ei ole minkään puolueen jäsenkirjaa. Enbuske pohti olisiko taustalla joku virhe.

Turkulainen humoristi Markku Heikkilä piti Innan voiton avaimina Keskon Plussa-korttia.

Samoilla linjoilla oli myös radiokoomikko Jyrki Liikka epäillessään, että valittu henkilö kuuluu keskostapuolueeseen.

Hilkka Olkinuora vastasi Enbuskelle Innan olevan ensimmäinen Porin kaupunginjohtaja, 76 vuoteen, joka ei sosiaalidemokraatti. Edellinen oli kokoomuslainen Frans Alihärmä vuosina 1929–46.

Palkka-asia ja nakuranta kuntoon

Satakunnan Kansan uutisiin liittyvissä kommenttiosioissa kiinnitettiin muun muassa huomiota siihen, että Innan palkasta keskustellaan myöhemmin.

Nimimerkki Ex luottamusmies totesi, että sote-uudistuksen jälkeen Porilta häviää yli puolet budjetista ja henkilökunnasta.

”Palkkakin pitää suhteuttaa tähän. Onnea vaan.”

Nimimerkki Sepi ei ole täysin varma uuden kaupunginjohtajan yrityselämätaustasta.

”Saa nähdä pystyykö järjestämään Poriin samanlaiset kymmenien miljoonien takkiinotot kuin Rauman satamasekoilusta on tulossa.”

Nimimerkki Jaskaa ottaa esille Porin poliittisen syksyn polttavimman asian.

”Nyt uusi kaupunginjohtaja saa pistää palloiluhalliasiaan jälleen pontta. Karmivaa katsoa, kun sadat ja tuhannet porilaiset eivät voi liikkua turvallisissa olosuhteissa, kun ei ole sopivia tiloja urheiluun.”

Nimimerkki Rad Dad pohtii, antaako uusi kaupunginjohtaja nakurannalle uuden elämän vai jatkaako hän edeltäjiensä saappaanjäljissä.

”Yrittäjätaustalla varmaan ymmärtää myös, ettei tyhjiä lentokoneita kannata lennättää ilmassa, vaikka sen voi tehdä verovaroin. Turhat kulut osataan nyt karsia ja porilaisten etu huomioida. Tuleeko Inna yhdistämään porilaiset ja edistämään yhteenkuuluvuutta”, pohtii Rad Dad nimimerkkinsä takaa.

Korjattu 15.11. kello 20.05: Lauri Inna toimi Salossa kaupunginjohtajana, ei Keskon aluejohtajana. Keskon aluejohtajana hänen toimistonsa on Turussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut