Poissaoleva isä

13.11. 6:00

Isänpäivää vietetään isien muistoksi ja kunniaksi marraskuun toisena sunnuntaina. Pohjoismaiden ulkopuolella isänpäivää vietetään yleensä joko kesäkuun kolmantena sunnuntaina tai maaliskuun 19. päivänä, joka katolisissa maissa tunnetaan myös Pyhän Joosefin päivänä.

Jeesuksen maallisen isän muistopäivä laajeni jo keskiajalla koskemaan kaikkia isiä. Isien on helppo samaistua Joosefiin.

Jeesuksen elämässä Joosef näyttää raamatunkertomusten ensivaikutelman perusteella olleen kuitenkin sivustakatsojan roolissa. Jeesuksen äidin Marian sen sijaan kerrotaan olleen läsnä myös aikuisen poikansa elämässä. Kaanaan häissä Maria opasti Jeesusta ja opetuslapsia äidillisesti, miten juhlissa tulee olla. Kun Jeesus myöhemmin herätti yhteiskunnallista suuttumusta, yritti Maria vetää häntä pois ristiriidoista. Jeesus ei totellut. Maria tuli silti Golgatalle.

Raamattu piirtää kuvan äidin ja pojan läheisestä ja samalla jännitteisestä suhteesta. Jeesuksen ja Joosefin suhteesta ei kerrota.

Voiko ensivaikutelma Joosefin vähäpätöisestä roolista Jeesuksen elämässä olla harhaanjohtava? Jouluevankeliumin perusteella Joosef suhtautui perheenisän velvollisuuksiinsa sangen tunnollisesti. Veroilmoituksensa hän halusi jättää Betlehemissä ennen määräajan päättymistä henkilökohtaisista vaikeuksista huolimatta.

Tiedämme Joosefin opettaneen Jeesukselle oman ammattinsa. Piirtyy kuva ahkerasta ja yhteiskunnallisen vastuunsa tuntevasta yrittäjästä. Marian ja lasten kanssa Joosef ehti viettää aikaa lähinnä sapattina ja iltaisin, jos silloinkaan. Kuva poissaolevasta Joosefista on epäilemättä todenmukainen. Joosef oli Jeesuksen elämässä silti tärkeä henkilö.

Isän rooli ei vanhastaan liity vain vanhemmuuteen, vaan sillä on laajempi yhteiskunnallinen merkitys. On monta toimivaa tapaa olla hyvä isä.

Matti Nikkanen

München

Kirjoittaja on suomalainen pappi Saksassa, jonka juuret ovat Porissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut