Rauman koko opettajankoulutus liipaisimella Turun yliopiston saneerausohjelmassa – Kaupunki neuvotteluasemissa vastaantulosta

Turun yliopisto on tiivistänyt jo menneinä vuosina tilankäyttöään ja tehostanut toimintaansa Raumalla. Kaupunki osti keväällä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä seminaarinmäen hallintorakennuksen ja Artikan sekä Kulinarium-ruokalarakennuksen tontin, joita yliopisto ei ole tarvinnut toimintaansa.

11.11. 19:21

Rauma

Turun yliopiston menoleikkaus- ja tehostamisohjelman neuvottelut tarjoavat Raumalle karua vaihtoehtoa. Esityslistalla on yhtenä vaihtoehtona opettajankoulutuksen tutkinto-ohjelmien siirto Raumalta Turkuun ja käsityöopettajankoulutuksen lakkauttaminen.

Tämä merkitsisi luokanopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien yli sata vuotta jatkuneen koulutuksen päättymistä.

Seminaarinmäellä jäisivät opettajankoulutuksen tilat tyhjilleen. Opettajakoulutuksen harjoittelukoulu eli Normaalikoulu ja pari vuotta sitten rakennettu harjoittelupäiväkoti Pikkunorssi tarvitsisivat uuden ylläpitäjän, joka saattaisi olla Rauman kaupunki.

muutosneuvottelut alkavat 17. marraskuuta.

”Ratkaisuja ole vielä tehtynä miltään osin”, sanoo Turun yliopiston rehtori Jukka Kola.

Kolan mukaan kaikki vaihtoehdot ovat edelleen avoinna. Neuvottelut koskevat jokaista yliopiston kahdeksaa tiedekuntaa, tutkimustoimintaa ja erillisyksiköitä. Mukana on myös Porin yliopistokeskuksen Turun yksikkö.

”Vuodelle 2023 pitäisi saada 1,5–2 miljoonan euron menovähennykset ja vuoteen 2028 korjattua yhteensä noin 15 miljoonan rahoitusvaje”, Kola kertoo.

Menoleikkausten ja toiminnan leikkausten vaihtoehtona voivat olla myös tulojen lisääminen tai kustannusten jakaminen.

Rauman kaupunki on kaupunginjohtajan Esko Poikelan mukaan ollut neuvotteluyhteydessä Turun yliopiston kanssa.

”Olemme valmiit neuvottelemaan ja selvittämään mitä kaupunki voisi tehdä opettajankoulutuksen säilymiseksi Raumalla. Koulutus on meille erittäin tärkeää”, Poikela sanoo.

Kuluvana vuonna Rauma on jo tukenut yliopistolaitoksen taloutta ostamalla Seminaarinmäen vanhoja kiinteistöjä, joiden käytöstä Turun yliopisto on luopunut.

Toukokuussa Rauman kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavamuutoksen Seminaarinmäen osan osoittamisesta asuinkäyttöön.

Samalla kaupunki päätti ostaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä noin 709 000 euron kauppahinnalla vuonna 1898 rakennetut hallintorakennukset ja Artika-rakennuksen sekä 1800-luvun lopulla rakennetun pienen pajarakennuksen.

Lisäksi kaupunki osti Seminaarinkadun ja Satamakadun kulmassa sijaitsevan Kulinarium-ruokalarakennuksen tonttialueen 500 000 euron kauppahinnalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut