Säkylä olisi kenties laskenut veroprosenttia – lainsäädäntö ei sitä kuitenkaan salli

Kunnanjohtajan mielestä veroja olisi voitu kerätä ensi vuonna puoli miljoonaa euroa vähemmän.

Kunnanjohtaja Teijo Mäenpään mukaan Säkylän tulot säilyvät ensi vuonna hyvällä tasolla, ja lainakanta lähenee nollaa.

3.11. 20:56

Veroprosenttia olisi esitetty laskettavaksi, mikäli lainsäädäntö olisi sen sallinut.

Näin lukee Säkylän kunnan torstaisessa talousarviotiedotteessa. Kunnanjohtaja Teijo Mäenpään mukaan hän olisi esittänyt veroprosentiksi 8,50 sen sijaan, että kunta joutuu nyt päättämään prosentiksi laskennallisen 8,86.

”Noin 500 000 euroa olisimme keränneet vähemmän veroja, mutta kunnat on pakotettu tähän. Reilut 12 prosenttia leikataan kaikilta”, Mäenpää toteaa.

”Tässä asiassa valtuusto on nyt pelkkä kumileimasin, jolla ei ole aitoa päätösvaltaa. Ehkä asiaan voidaan kuitenkin palata myöhemmin.”

Muutos johtuu siitä, että niin Satakunnassa kuin muuallakin sote-palvelut ja pelastustoimi siirtyvät 1. tammikuuta kunnilta ja kuntayhtymiltä uusille hyvinvointialueille. Siksi kuntien veroprosentit laskevat selvästi. Säkylässä se on ollut tänä vuonna 21,50.

Säkylän kunnanhallitus käsittelee kunnanjohtajan talousarvioesitystä maanantaina. Valtuuston päätettäväksi se tulee maanantaina 14. marraskuuta.

Talousarvioesitys on tasapainossa ja 2 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vaikka kuntatalous on yleisesti ottaen kiristymässä, Säkylässä voidaan Teijo Mäenpään mukaan olla ainakin toistaiseksi levollisin mielin.

Kunta ei toteuta ensi vuonna näyttäviä investointeja, mutta uusia hankkeita on vireillä.

”Ilmatar Oy:n tuulivoimahanke etenee. Lisäksi kunnalla on yksityisten maanomistajien kanssa virityksiä aurinkoenergian suuntaan. Ne tulevat ehkä kunnanhallituksen käsittelyyn lähiviikkoina”, Mäenpää kertoo.

”Lisäksi liiketoimintajohtaja ja minä olemme tehneet työparina vuosikausia työtä, josta on syntynyt ituja. Toiveena on, että niistä tulee konkretiaa talven aikana.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut