Työvoimapula koettelee Satakunnassa yhä uusia aloja – kriittisten ammattien määrä on jopa kaksinkertaistunut vuodessa

Eniten pulaa Satakunnassa on lääkäreistä ja muista sote-alan ammattilaisista, mutta töitä olisi myös muun muassa kokeille, postityöntekijöille ja rakennussähköasentajille. Työvoimapula koettelee yhteensä 46 ammattia.

Terveydenhuollon ammattilaisista on Satakunnassa kova pula.

1.11. 12:07

Työvoiman saatavuusongelmat ovat pahentuneet Satakunnassa, ja mitä ilmeisimmin ne pahentuvat edelleen loppuvuoden ja ensi vuoden aikana.

Laajoista ongelmista kertoo Satakunnan ely-keskuksen tiistaina julkaisema ammattibarometri. Se on laadittu syyskuussa.

Barometrin mukaan työnhakijapula koettelee maakunnassa kaikkiaan 46 ammattia. Määrä on suurin piirtein sama kuin viime keväänä, mutta vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna se on jopa kaksinkertaistunut.

Sama pulaa vaivaa melkein koko maata

Kenties vaikein Satakunnan tilanne on sote-ammateissa eli terveydenhuollossa ja sosiaalialalla.

Yleislääkärien, erikoislääkärien ja hammaslääkärien sekä kuulontutkijoiden ja puheterapeuttien kaltaisista erityisasiantuntijoista on ollut Satakunnassa pulaa jo pitkään.

Runsaasti tarvetta olisi myös psykologeille, bioanalyytikoille, farmaseuteille, sairaanhoitajille, terveydenhoitajille ja lähihoitajille sekä sosiaalityön erikoisasiantuntijoille ja kotipalvelutoiminnan kodinhoitajille.

Useissa ammateissa avoimia työpaikkoja on maakunnassa moninkertainen määrä suhteessa alan työttömiin työnhakijoihin. Lisäksi työvoiman saatavuutta vaikeuttaa se, että samoilla aloilla podetaan työvoimapulaa lähes koko Suomessa.

Rakennusalan pula helpottanut hiukan

Työvoiman satakuntalaiset saatavuusongelmat ovat sekä yleistyneet että vaikeutuneet monilla muillakin palvelusektorin aloilla.

Merkittävä vaje vaivaa muun muassa majoitusalaa, ravintoloita ja kiinteistöhuoltoa. Sama pätee lastentarhanopettajiin ja erityisopettajiin.

Myös vähemmän koulutusta vaativiin tehtäviin on jopa suuria vaikeuksia saada työntekijöitä. Sellaisia ammatteja ovat postinkantaja, postinlajittelija, siivooja, pikaruokatyöntekijä, sanomalehtien jakaja ja avustava keittiötyöntekijä.

Rakennusalan työvoimapula on hieman hellittänyt viime keväästä. Silti esimerkiksi rakennussähköasentajille ja kirvesmiehille olisi Satakunnassa paljon töitä tarjolla. Teollisuuden puolella on vajetta muun muassa hitsaajista, kaasuleikkaajista, koneenasettajista ja insinöörien kaltaisista erityisasiantuntijoista.

Ylitarjontaa muun muassa sihteereistä

Ylitarjontaakin Satakunnassa on. Barometrin mukaan se koskee 14 ammattia, joista kärjessä ovat yleissihteerit ja tietotekniikan asentajat ja korjaajat.

Alueellisesti Rauman seudulla on ylitarjontaa paperiteollisuuden prosessinhoitajista ja prosessityöntekijöitä. Pohjois-Satakunnassa on puolestaan avoimiin työpaikkoihin nähden liikaa kuvataiteilijoita.

Ammattibarometrit perustuvat työ- ja elinkeinotoimistojen asiantuntijoiden näkemyksiin yli 200 ammattialan työvoiman kysynnästä ja tarjonnasta. Katsaukset laaditaan kaksi kertaa vuodessa, maaliskuussa ja syyskuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut