Muistokirjoitus: Osmo Kauppinen

30.10. 9:15

Rovasti Osmo Kauppinen kuoli vaikeaan sairauteen 22. lokakuuta 2022 Porissa. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 26. heinäkuuta 1946 Suomussalmella rajaseutupastori Toimi Kauppisen ja kunnankirjuri Hulda o.s. Paavonsalon esikoisena.

Osmo kirjoitti ylioppilaaksi Lieksan yhteislyseosta 1965 ja lähti opiskelemaan historiaa Helsingin yliopistoon. Vuonna 1969 hän avioitui Katri o.s. Salomaan kanssa.

Osmon uppoutuva ote opiskeluun palkittiin stipendillä vuoden parhaasta Suomen historian pro gradu -tutkielmasta Helsingin yliopistossa.

Armeijassa Osmo sai sähkösanoman: ”Teille on syntynyt terve tytär. Äiti ja lapsi voivat hyvin.”

Osmo aloitti työn Karstulan kansanopiston yhteiskunnallisten aineiden opettajana vuonna 1973. Tuon jälkeen hänet valittiin opiston rehtoriksi. Hänen uurastuksensa näkyi oppilasmäärän tuntuvana kasvuna, opintotarjonnan avartamisena ja opistorakennuksen laajennuksena.

Elämä koetteli ankarasti. Perheen toinen lapsi, pieni tyttövauva, kuoli kohtuun, ja pian tuon jälkeen alkanut uusi odotus päättyi pienen pojan ennenaikaiseen syntymään ja menehtymiseen. Suru oli syvä. Ainoalle lapselleen Osmo oli rakastava ja huolehtivainen isä.

Käännekohdaksi hengellisessä kasvussaan Osmo mielsi F.G. Hedbergin teoksen Uskonoppi autuuteen, jonka lukeminen vaikutti hänen päätökseensä ryhtyä opiskelemaan teologiaa työn ohella. Sittemmin hän sai pappisvihkimyksen.

Vuonna 1982 Osmo valittiin Porin seurakuntien hallintojohtajaksi. Hänen virkakaudelleen ajoittuivat metsähautausmaan ja metsäkappelin vihkiminen käyttöön, Junnilan leirikeskuksen majoitusrakennuksen valmistuminen, vanhan päärakennuksen peruskorjaus ja uudet rakennustyöt tuhopolton jälkeen, Keski-Porin kirkon remontti ja Pietniemen seurakuntatalon valmistuminen.

Kun hallintojohtajan virka lakkautettiin, Osmo siirtyi työskentelemään seurakuntapastorina. Tätä hän muisteli uransa parhaana vaiheena. Arkkipiispa Jukka Paarma myönsi hänelle rovastin arvonimen.

Osa-aikaeläkkeellä Osmo iloitsi erityisesti lapsenlasten syntymästä. Hän oli kolmelle tyttärenpojalleen korvaamattoman rakas ukki.

Osmo oli intohimoinen lukija. Hänen yleissivistyksensä oli valtava. Hän harrasti myös öljyvärimaalausta ja numismatiikkaa. Antiikin aika eli hänen sielussaan vahvana, ja lukuisat matkat kohdistuivat jumaltarujen maahan, Kreikkaan.

Osmon olemus oli karismaattinen ja luottamusta herättävä.

Vaimon ja tyttären silitysten saattamana hän sai siirtyä rauhallisesti ajasta ikuisuuteen.

Kukka-Maaria Cleve

Kirjoittaja on Osmo Kauppisen tytär

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut