”Kun oli 25-tuntinen työvuoro, niin ehti hyvin joka paikkaan” – Rauman Aittakarinkatu suljettiin varotoimena, puiden raivaustehtäviä runsaasti ympäri Satakuntaa

Lauantai-illan puuskittainen tuuli työllisti pelastuslaitosta useilla vahingontorjuntatehtävillä.

Arkistokuva tuulisesta Kallosta.

29.10. 16:45 | Päivitetty 30.10. 7:47

Satakunta

Keskiyötä kohden yltynyt myräkkä kaatoi puita ja vei sähköt sadoilta talouksilta, mutta suurin tuulten aiheuttama vaaratilanne syntyi lauantai-iltana Raumalla, jossa Karin kampuksen rakennustyömaan telineet olivat vaarassa kaatua. Aittakarinkatu suljettiin osittain yön ajaksi varotoimena Hankkarintien ja Alfredinkadun väliltä.

”Telineiden massa on sen verran suuri, että ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin toimia näin, jottei satu mitään”, kertoi päivystävä palomestari Jari Eno kertoi hieman ennen iltayhdeksää.

Aamuseitsemältä tavoitettu Eno kertoi, että katusulku purettiin noin puolilta öin tuulen tyynnyttyä.

”Tuuli kaatoi aluksi miehenkorkuisen työmaa-aidan tielle ja puhalsi tavaraa ja roskia perässä. Sen verran tuuli, että puhuri olisi voinut tarttua pussitettuihin rakennustelineisiin ja kaataa nekin kadun päälle”, hän kertoi aamulla.

Useampi sata taloutta oli Porissa ilman sähköjä kello 18.45 lauantai-iltana. Sähköttömiä asiakkaita oli tuolloin laajasti muun muassa Viasveden, Preiviikin, Makholman ja Ahlaisten alueella.

Kello 19:n jälkeen sähköt oltiin saatu jo takaisin muun muassa Preiviikiin ja Makholmaan. Viasvedellä sähköttä oli kello 19.30 edelleen reilut 50 taloutta ja Ahlaisten alueella reilut 80 taloutta. Nämä katkot jatkuivat yhä kello 21.30. Kello 22 sähköt olivat Porissa poikki enää Ahlaisten alueen noin 80 taloudelta.

Sunnuntaiaamuna kello 7 Satakunnassa ei sähkökatkojen seurantapalvelun mukaan ollut enää sähköttömiä talouksia.

Ensimmäiset hälytykset tuulituhoista tulivat pelastuslaitokselle lauantaina iltaseitsemän aikaan. Porin alueen päivystävä palomestari Jussi Jalonen kertoi noin kello 19.30 pelastuslaitoksen yksikön käyneen raivaamassa kaatuneen puun Ulvilasta Kullaantieltä. Yksi yksikkö oli myös matkalla tarkistamaan rakennustyömaalla mahdollisesti irtoamaisillaan olevaa pressua.

”Tuuli on sen verran puuskaista, että puiden kaatumisia on odotettavissa lisää”, Jalonen ennakoi silloin.

Kello 20.45 Ulvilan Aurakujalla puu kaatui talon päälle. Jalosen mukaan pelastuslaitos raivasi puun katolta ja levitti suojan vesikatteeseen tulleiden reikien päälle.

Sunnuntaina aamulla hän summasi, että Ulvilan talotehtävää lukuun ottamatta puu tiellä -tehtäviä oli ympäri Satakuntaa yön aikana yhteensä noin 15. Eniten puita kaatui illan aikana Eurajoen suunnalla, mutta myös ainakin Porissa ja Säkylässä oli tehtäviä.

”Kun oli 25-tuntinen työvuoro, niin ehti hyvin joka paikkaan”, palomestari Eno kommentoi sunnuntaiaamuna päivystysvuoronsa päättymisen lähestyessä kellojen siirron vaikutusta.

Voimakasta tuulta ennustettiin Satakuntaan lauantaina noin kello 18 eteenpäin. Asiasta varoittivat niin pelastuslaitos kuin Ilmatieteen laitoskin.

Tuulivaroitus maa‑alueille oli Satakunnassa voimassa lauantaina iltakuudesta puoleen yöhön.

Pelastuslaitos muistutti Twitterissä jo lauantaina päivällä, että irtotavara kannattaa kerätä pois pihalta. Niitä joiden vene on vielä vesillä, kehotettiin lisäksi tarkistamaan veneensä kiinnitys.

Näin pelastuslaitos ohjeisti varautumaan kovaan tuuleen tviitissään:

Merelläkin myrskysi. Koko Selkämeren alueelle annettiin varoitus kovasta tuulesta, joka on mahdollisesti vaarallista huviveneille.

Selkämerellä oli myös aamukuuteen sunnuntaina asti voimassa aallokkovaroitus. Sen mukaan merellä odotettiin esiintyvän kohtalaista aallokkoa, jossa merkitsevä aallonkorkeus ylittää 2,5 metriä.

Kova tuuli siivitti tuulivoimantuotantoa uusiin ennätyksiin. Muun muassa Fingridin ja NordPoolin dataa seuraavan EnergiaBotin mukaan yhden tunnin tuulivoimatuotantoennätys oli rikkoontunut lauantaina iltakuuteen mennessä jo neljä kertaa.

Päivitetty 30.10.2022 kello 7.34: Lisätty tiedot yön tapahtumista ja muutettu aikamuotoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut