Rauman telakka taas täystyöllistettynä – Tasmanian lauttojen kokoonpano alkuun perinteisellä seremonialla

Suurin yksittäinen Suomen vientikauppa Australiaan.

Spirit of Tasmania IV -aluksen ensimmäinen laivalohko laskettiin rakennusalustalle perinteisessä seremoniassa. Kölinlaskussa lohkon alle asetettiin onnenlantit.

28.10. 13:48

Rauma

Laivanrakennus on nousemassa Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) telakalla korkeasuhdanteeseen, kun telakalla alkoi tasmanialaisen TT-Line Company -varustamon kahden matkustaja-autolautan kokoonpanovaihe.

Spirit of Tasmania IV -aluksen etenemistä varsinaiseen rakentamisvaiheeseen juhlistettiin perinteisellä kölinlaskuseremonialla. Varustamon ja telakan edustajat asettivat ensimmäisen rakennusaltaaseen lasketun laivalohkon alle onnenlantit.

RMC:n toimitusjohtaja Mika Heiskanen sanoo Spirit of Tasmania -alusten suunnittelun ja tuotannon sujuneen sovitun aikataulun mukaisesti, jonka merkkitapahtumana on kölinlasku.

”Hyvin edennyt projekti enteilee myös vahvaa ensi vuotta. Liikevaihtoomme on odotettavissa vuodelle 2023 merkittävää kasvua”, Heiskanen sanoo.

Kahden matkustaja-autolautan tilaus on arvoltaan yli 500 miljoonaa euroa ja niiden rakentamisen työllistävä vaikutus on noin 3 500 henkilötyövuotta.

Kölinlaskuun osallistunut TT-Linen toimitusjohtaja Bernard Dwyer toteaa Raumalla rakennettavien uusien alusten olevan merkittävä investointi varustamoyhtiölle ja Tasmanian matkailun kehittämiselle.

Australian mantereen ja Tasmanian välillä Bassinsalmessa liikennöivä laivayhtiö kasvattaa aluskapasiteettiaan noin 40 prosentilla nykyisiin aluksiin verrattuna. Reitillä kulkee vuosittain runsaat 450 000 matkustajaa.

Laivaprojektin johtaja Markku Uusitalo kertoo ensimmäisen aluksen valmistuvan vuoden 2024 alussa ja toinen on valmiina saman vuoden lopulla.

Fakta

Spirit of Tasmania IV ja V

TT-Line Companyn uudet alukset valmistuvat Rauman telakalta vuonna 2024. Rakentajatelakalta matkaa kotisatamaan on noin 15 000 kilometriä.

Rauma Marine Constructions Oy ja TT-Line Company solmivat kahden laivan toimitussopimuksen keväällä 2021.

Matkustajia laivoihin mahtuu 1800 ja ajoneuvokaistoja aluksessa on 3,7 kilometriä. Laivan pituus on 212 metriä ja bruttovetoisuus 48 000 tonnia.

Laivat liikennöivät Australian Geelongin ja Tasmanian Devonportin satamien välillä. Reitin pituus on noin 450 kilometriä ja matka-aika 9,5–11,6 tuntia.

Uudet alukset korvaavat nykyiset varustamon matkustaja-autolautat, jotka on rakennettu 1990-luvulla Suomessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut