Attendon irtisanomisten rajuus yllätti terveys­johtajat – Satakunnassa koskevat ”huomattavaa osaa” hyvinvointialueen hoivapalveluista

Hoivapalvelujätti Attendo on irtisanonut valtaosan hoivapalvelu­sopimuksistaan. Se ei ole ainoa hoivapalvelu­yritys, joka on keksinyt saman keinon nostaa palkkioitaan.

Useat hoivapalvelujen tuottajat ovat irtisanoneet sopimuksiaan kuntien ja kuntayhtymien kanssa.

27.10. 16:29

Hyvinvointialueilla kummastellaan hoivayritysten päätöstä irtisanoa vanhusten hoivakotien sopimuksia.

Hoivapalvelujätti Attendo kertoi keskiviikkona irtisanoneensa suurimman osan vanhusten hoivakotien sopimuksista Suomessa heinä–syyskuussa uuden hoitajamitoituksen takia.

Attendo kertoi osavuosikatsauksessaan, että se haluaa neuvotella kuntien ja kuntayhtymien sopimukset uusiksi, jotta niiden ehdot olisivat yhtiölle ”kestävät”.

Attendo on Suomen johtavia hoivapalvelujen tuottajia.

Hoivasopimuksia ovat irtisanoneet myös muut hoivapalvelujen tuottajat. Ilmiö koskee koko maata.

Hoivayritysten hinnankorostusten taustalla vaikuttaa ainakin uusi, huhtikuun alussa voimaan astuva hoitajamitoituslaki, jonka tarkoituksena on turvata riittävä määrä hoitajia hoivapalveluihin. 1. huhtikuuta 2023 alkaen mitoitus on 0,65 hoitajaa ja 1. joulukuuta 2023 alkaen 0,7 hoitajaa.

”Ihmetyttää, kummastuttaa – ja suoraan sanottuna myös suututtaa”, sanoo ikäihmisten palvelujen toimialuejohtaja Mervi Koski Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta. Siellä Attendon irtisanomiset koskevat yli 530 ikäihmisen hoivasopimusta.

Koski kertoo, että irtisanomiset tulivat ihan puskista. Hyvinvointialueella oli kyllä valmistauduttu kilpailuttamaan hoivasopimukset ensi vuoden huhtikuun alusta, jolloin uusi hoitajamitoituslaki astuu voimaan.

Nyt irtisanotut sopimukset päättyvät kuluvan vuoden lopussa.

”Korotukset ovat sellaisia, että emme voi niitä hyväksyä”, Koski sanoo Attendon vaatimuksista.

Hoivayritykset ovat irtisanoneet sopimuksia myös Satakunnassa. Attendon lisäksi irtisanojissa on muitakin yrityksiä, kuten Esperi Care ja Mehiläinen.

Satakunnan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo, että sopimusten irtisanomiset koskevat ”huomattavaa osaa” hyvinvointialueen hoivapalveluista.

”Neuvotteluihin oli varauduttu, mutta menettelykeinojen rajuus yllätti. Odotin, että sopimukseen olisi päästy ilman irtisanomisiakin”, Rantanen sanoo.

”Ei ole hyvä tapa hoitaa asioita”, tiivistää ajatuksensa Pirkanmaan hyvinvointialueen sote-palveluiden johtaja Taru Kuosmanen.

Pirkanmaalla hoivasopimuksia ovat irtisanoneet Attendon lisäksi Mainiokodit ja jokunen pienempi toimija.

Kuosmanen sanoo osanneensa odottaa hoivapalvelujen tuottajilta hinnankorotuksia, mutta sopimusten irtisanomiset olivat ikävä yllätys juuri, kun uudet hyvinvointialueet ovat vuodenvaihteessa aloittamassa.

”Kyllä tämä on harmillinen tapa hoitaa asioita tilanteessa, jossa on tulossa monia muitakin muutoksia. Ymmärrän osan syistä hintojen korotusten takana, mutta vähän tulee kuitenkin olo, että tässä käytetään myös nyt muutostilannetta hyväksi.”

Kuosmanen ei osaa vielä sanoa, millaista lovea hinnankorotukset tarkoittavat Pirkanmaan hyvinvointialueen talouteen.

”Neuvottelut ovat vasta alussa. Puhutaan kuitenkin merkittävistä, jopa yli 20 prosentin hinnankorotusesityksistä.”

Pirkanmaalla irtisanotut hoivasopimukset koskevat noin 400 asukaspaikkaa.

Satakunnan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanenkaan ei vielä osaa sanoa, millaisia korotuksia on luvassa.

”Neuvottelut ovat meillä vasta alkamassa ja herkässä vaiheessa. Selvää kuitenkin on, että hankalassa tilanteessa ollaan. Rahat eivät riitä nytkään.”

Rantanen on kuitenkin luottavainen sen suhteen, että sopimukseen lopulta päästään.

”Kyllä se on varmasti kaikkien osapuolien tavoite.”

Mistä hyvinvointialue saa rahat uusiin sopimuksiin, jos omat varat eivät niihin riitä?

”No, se on sitten näitä poliittisia päätöksiä”, Rantanen toteaa.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella neuvottelut Attendon kanssa ovat jo alkaneet, ja ne jatkuvat ensi viikolla.

Ikäihmisten palvelujen toimialuejohtajan Mervi Kosken mukaan neuvotteluja on käyty ”ihan hyvässä hengessä”.

”Sellaisesta ei tarvitse olla huolissaan, että vanhukset taivasalle joutuisivat. On meillä keinoja.”

Myös Pirkanmaan hyvinvointialueen sote-johtaja Taru Kuosmanen haluaa rauhoitella niitä asiakkaita ja heidän omaisiaan, joita irtisanomiset koskevat.

”Meidän nykyisissä sopimuksissa on kuitenkin puolen vuoden irtisanomisaika. Asiaa hoidetaan. Kukaan ei jää ilman hoivapaikkaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut