Valtiolta 104 miljoonaa lisää rahaa monitoimikorveteille ja Rauman telakalle

Neljän sota-aluksen laivueen viivästymisestä syntyy lisäkuluja. Nykyisten taistelualusten elinkaarta on jatkettava ja lisähintaa maksettava taistelujärjestelmän toimittaja Saabille.

Neljän monitoimikorvetin rakentamisen viivästyminen ja Rauma Marine Constructions Oy:n talouden horjuminen vaativat valtiolta lisärahoitusta.

27.10. 16:12

Rauma

Valtio tukee telakkayhtiö Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) talouden vakauttamista ja Laivue 2020 -monitoimikorvettien rakentamisen viivästymistä tuntuvalla lisärahoituksella.

Hallitus esittää kuluvan vuoden neljännessä lisäbudjetissa yhteensä 294 miljoonan lisärahoitusta puolustusministeriölle. Laivue 2020:n lisärahoituksen osuus on 104 miljoonaa euroa. Hallitus esittää lisärahoitusta myös F-35 -hävittäjähankintaan sekä Ukrainaan toimitetun aseavun korvaushankintoihin.

RMC ja puolustusvoimat solmivat Laivue 2020:n toimitussopimuksen syksyllä 2019. Suunnitelmana oli alun perin, että alusten rakentaminen aloitettaisiin vuonna 2022 ja laivue olisi valmis vuonna 2028. Sopimusvaiheessa arvioitiin, että laivue maksaisi noin 1,3 miljardia euroa.

Korvettien suunnittelu ja rakentamisen aloitus on siirtynyt muun muassa koronaepidemian telakalla aiheuttamien laivojen tuotanto-ongelmien vuoksi. Alusten kokoonpanohallia rakennetaan vielä.

Hallitus perustelee korvettien lisärahoitusta telakan toimintaedellytysten turvaamisella sekä Laivue 2020 -hankkeen toteutumisen edistämisellä, josta telakka ja tilaaja ovat neuvotelleet kokonaisratkaisun.

Perusteluissa todetaan, että rahoitusratkaisu vakauttaa ja turvaa telakan taloudellisen aseman ja toimintakyvyn vuosille 2025–2027. Toisena osana lisätalousarvion määrärahaesityksessä on Laivue 2020 -hankinnan viivästymisestä aiheutuneet lisäkulut, joita puolustusvoimat tilaajana ottaa kannettavakseen.

Lisäkuluja seuraa nykyisten, mutta käytöstä poistuvien taistelualusten elinkaaren jatkamisesta. Lisähintaa tulee myös aikataulu- ja sopimusmuutoksista korvettien taistelujärjestelmätoimittaja Saabille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut