Peppi-mopsi viihtyy pinkissä ruutuneuleessa, Selmalle kelpaa tyylikäs tumma liivi – katso kuvia koirien syysmuodista Porissa

Koirien vaatettaminen on yhä suositumpaa. Etenkin aluskarvattomat koirat kiittävät lämmikkeestä.

Pohjoispuistossa ulkoilee kaksi samanlaisiin raitaneuleisiin pukeutunutta griffonia. Koirista vaaleampi on 12-vuotias griffon bruxellois Raffaello, tutummin Raffe, jolla on takana merkittävä ura näyttelykoirana. Se on vuoden Veteraani Maailman Voittaja 2018. Musta Lennu, virallisemmin Leonardo, on 9-vuotias sileäkarvainen griffon, joka on ollut erityisesti agility-koira. Koirien omistaja Marja-Liisa Ahde kertoo, että vaatetta perheen nelijalkaisille puetaan lähinnä sään vaatiessa. Ihan aina se ei ole Raffen ja Lennun mieleen. Kaapissa on myös ainakin tuulipuvut, sadetakit, talvipompat ja fleece-oloasut.

26.10. 19:00

Pori

Syyssesonki on vilkkaimmillaan ja talvimuoti alkaa tulla näkyviin, kun ilmat käyvät viileämmiksi. Näin on niin ihmisillä kuin koirillakin, joita niiden isännät ja emännät pukevat mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla – useimmiten toki käytännöllisyyden etusijalle asettaen.

Myyjä Ada Kalliokoski Tassuväen Tavaratalosta kertoo, että koirien takkeja tai villapaitoja myydään keskimäärin yksi päivässä. Koirien vaatettaminen on hänen arvionsa mukaan lisääntynyt edelleen jonkin verran viime vuosiin verrattuna.

”Sadetakkeja ja villapaitoja on mennyt aika paljon, ja vähän lämpimämpiä välikausitakkeja. Vuorittomia tai ohutvuorillisia siis menee, mutta toppatakkeja ei vielä. Kohta niiden myynti kasvaa, kun tarvitaan enemmän fyllinkiä.”

Kalliokosken mukaan myytävät takit ja villapaidat ovat malleiltaan pitkälti samanlaisia kuin edellisinä vuosina.

”Ei ole myöskään erityisiä suosikkivärejä. Erivärisiä vaatteita menee tasaisesti.”

Kohta puolitoistavuotias tanskalais-ruotsalainen pihakoira Selma on pukeutunut tyylikkääseen ja käytännölliseen softshell-liiviin. Se toimii aluskarvattomalle koiralle ennen kaikkea lämmikkeenä, mutta pitää jonkin verran vettäkin. Melko harvinaista, suosiotaan nostavaa rotua edustava Selma ei pane ollenkaan pahakseen, kun sille puetaan vaatteita, mutta talvitossuja se ei suostu laittamaan jalkaansa. Kotoa löytyvät myös sadeviitta ja topattu talvipomppa. Isäntä Kai Heurlin kuvailee Selmaa kiltiksi, reippaaksi ja seuralliseksi, ja se soveltuu jopa terapiakoiraksi. Jyrsijöiden ja lintujen jahtaaminen on Selman mielipuuhaa.

Yhä useampi koiranomistaja haluaa varmistaa, että myös lemmikin on turvallista liikkua pimeässä. Heijastintuotteiden menekki on kasvanut.

”Heijastinliivejä menee jonkin verran. Samoin valjaat, joissa on paljon heijastinpinta-alaa, ovat olleet melko suosittuja”, Kalliokoski tarkentaa.

Myös koirien tossuilla on kysyntää Tassuväen Tavaratalossa – jopa sisäkäyttöön.

”Vanhoilla koirilla on lihasheikkoutta, ja lattiat saattavat olla liukkaat. Tossut helpottavat monien liikkumista, kun niissä on jarrut pohjassa.”

Vuoden ja neljän kuukauden ikäinen pinseri Hilla ei ole maailman innokkain pukeutuja, mutta sadetakki kelpaa toki päälle kastumiselta suojaamaan. Pipokaan ei ole mikään muotioikku, vaan rodulle ominaisesti korvat halkeilevat helposti kylmässä. Melko viluisen Hillan vaatekaapista löytyvät myös talvitakki ja villapaita. Omistaja Jouni Alho kuvailee Hillaa erittäin lapsirakkaaksi, touhukkaaksi ja vauhdikkaaksi. Kun joku lapsista lähtee pois kotoa, Hilla vinkuu perään.

Monien koirien ihmisystävät pitävät nelijalkaisten läheistensä vaatettamisesta. Millaiset koirat varsinaisesti tarvitsevat lämmikettä ylleen, kun kelit kylmenevät?

”Sellaisille koirille voi tulla vilu, joilla ei ole paljon omaa pohjavillaa. Monilla pienillä koirilla on lyhyt karva, ja jotkut rodut ovat tietysti ihan karvattomia”, Kalliokoski vastaa.

”Trimmattavat koirat kaipaavat lämmintä päälleen silloin, kun ne on ajeltu lyhyeksi. On paljon koiria, joiden oma turkki ei tahdo riittää kovilla pakkasilla.”

Kymmenvuotias Peppi-mopsi käyskentelee syksyisenä aamupäivänä Porin keskustassa tyylikkäästi pinkkiin ruutuneuleeseen pukeutuneena. Peppiä ulkoiluttava Hilkka Aaltonen kertoo, että asut eivät suinkaan rajoitu siihen, vaan niitä on paljon lisää: muun muassa t-paita ja farkut, sadetakki, turkki, kengät ja Aaltosen itse kutomia neuleasuja. Osa vaatteista on hankittu Thaimaasta. Kaikkein hienoin on ehkä vaaleanpunainen, paljetein koristeltu huppari. Aaltosen mukaan Peppi ei laita hanttiin vaatteiden pukemista, vaan viihtyy asuissaan hyvin.

Erityisesti villapaidat ja sadetakit käyvät kaupaksi. Myyjä Ada Kalliokoski esittelee Tassuväen Tavaratalon myyntivaltteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut