Romuasiantuntija saattoi löytää selityksen Rauman sataman mysteerikärylle – ”Tällainenkin on kuulemma mahdollista”

Paikalle lähti ensitietojen mukaan kymmenen pelastuslaitoksen yksikköä.

Metalliromua nostettiin rahtialuksen ruumasta kasteltavaksi.

25.10. 11:32

Rauma

Laiturissa olleen rahtialuksen lastin epäiltiin alkaneen savuttaa tiistaiaamupäivänä Iso-Hakunin satamanosassa Raumalla. Pelastuslaitos sai hälytyksen satamaan kello 10.53.

Hälytys luokiteltiin suureksi. Paikalle lähti ensitietojen mukaan kymmenen pelastuslaitoksen yksikköä.

Päivystävä palomestari Harri Salonen kertoi kello 11.30 maissa aluksen ruumassa olevan metalliromun näyttävän siltä, kuin se savuttaisi. Sitä alettiin tuolloin astella varotoimena. Savusta ei ollut haittaa ympäristölle.

”Nyt ollaan odottavalla ja seuraavalla kannalla. Mikään ei varsinaisesti pala tällä hetkellä”, Salonen kuvaili tilannetta tuolloin.

Rahtialuksen lastina ollutta metalliromua jäähdytettiin Petäjäksen satamassa.

Aluksen lastia purettiin satamakentälle, jossa sitä jäähdyteltiin.

Pelastuslaitos selvitti kastelun ohessa, onko laivan ruumassa jokin lämpöpiste, josta lastin mahdollinen käryäminen olisi saanut alkunsa.

”Ruumassa on lämpö hiukan kohonnut, kun lastia on pöyhitty, joten pidämme pienen tauon”, Salonen kertoi hieman ennen kello 13:a.

Kello 15.45 tavoitettu Salonen kertoi, että lämpöpistettä ei löytynyt. Hänen mukaansa mahdollinen selitys lastista nousevalle savumaiselle kärylle kuitenkin löytyi, kun metalliromua käsittelevän yrityksen asiantuntija kävi paikalla.

”Hän arveli, että kyse on lämpötilaeron aiheuttamasta ilmiöstä, kun pakkasessa säilytettyä metalliromua on siirretty lämpimään sisätilaan. Tällainenkin on kuulemma mahdollista,” Salonen kertoi.

Pelastuslaitoksen yksiköt poistuivat paikalta kello 14. Tilanteen seuraaminen jätettiin sataman työtekijöille, jotka jatkoivat laivan toisen ruuman lastaamista lähtökuntoon.

lasti kuuluu alukselle nimeltään Capetan Vassilis II, joka liikennöi Bahaman lipun alla. Alus on 180 metriä pitkä ja 30 metriä leveä. Se on rakennettu vuonna 2010.

Juttua korjattu: Alus on laiturissa Iso-Hakunin satamanosassa, ei Petäjäksessä, kuten alun perin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut