Rauman valtuustolle purtavaksi miljoonalaskut energiakuluista ja sote-palveluista

Kaupunginhallitukselta sote-johtajille selvitysvaatimus menoleikkauksista vielä loppuvuoden aikana.

Kuvituskuva.

24.10. 19:45

Rauma

Energiakulujen nopea nousu sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ennakoitua suuremmat menot aiheuttavat Rauman kaupungille useiden miljoonien ylitystarpeet kuluvan vuoden talousarvioon.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle ylitysten hyväksymistä, mutta edellytti yksimielisesti, että sosiaali- ja terveystoimialan tulosaluevastaavat tulevat selvittämään kaupunginhallitukselle palvelurakenteen muutostarpeita.

Kaupunginhallituksen kysymyksenä sote-toimialan johtajille on, miten kustannuksia pitäisi hillitä, jotta talousarvio saadaan alkuperäiseen raamiinsa vuoden lopussa.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle yhteensä 3,8 miljoonan euron määrärahaylitystä sähkön ja lämmitysenergian kustannuksiin. Vielä syyskuussa menoylitykseksi ennakoitiin vajaat 1,6 miljoonaa euroa, mutta lisälaskua on kertymässä sähkön nopeasta hinnannoususta.

Kaupungin kiinteistöjen ja palvelulaitosten energiakustannuksia ja ylitystarvetta nostaa arvioidaan sähkökulujen nousu 1,3 miljoonan euron sijasta 3,6 miljoonalla eurolla. Kaupunki on aloittanut tämän seurauksena sähkönsäästöohjelman.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisämäärärahatarpeesta tälle vuodelle ei ole vielä varmuutta. Kaupungin sosiaali- ja terveysvaliokunta pyysi kaupunginhallitukselta ja valtuustolta poikkeusta, että budjettitarkennus voitaisiin esittää syyskuun lopun tilanteen mukaan.

Vuoden alkupuoliskon osavuosikatsauksen mukaan menoylityksen ennakoitiin olevan noin 6,4 miljoonaa euroa. Ennusteena oli, että Rauma saisi valtiolta noin 1,4 miljoonaa euroa avustuksina koronaepidemian aiheuttamiin kustannuksiin ja ylitystarve olisi siten noin viisi miljoonaa euroa.

Talousarvion rahavaraukset ovat ylittymässä sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstömenoissa, ikääntyneiden ihmisten hoivakuluissa noin kahdella miljoonalla sekä lastensuojelun ja vammaispalvelujen ostopalveluissa 1,8 miljoonalla eurolla.

Kaupunginhallitus palautti sote-lisämääräesityksen valiokunnalle mahdollisten menokarsintojen etsimiseksi. Toimiala on pitänyt säästökohteiden etsimistä budjetista vaikeana, koska vuosi on jo loppupuolella.

Toimialajohtaja Satu Helin sanoo budjettitilannetta helpottavan valtion koronakorvauksen lisäksi Satakunnan sairaanhoitopiirin maksuosuuspalautukset viime vuodelta. Rauman ennakoidaan saavan erikoissairaanhoidon maksuistaan takaisin noin 1,4 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut