Miksi venäläiset haluaisivat riippakivikseen rakennusmöhkäleitä vain nättien maisemien vuoksi?

Etuosto-oikeuden käyttäminen Lohikon ex-vanhainkodin tapauksessa ei olisi Kankaanpäälle rahallisesti järkevää. Parempi vaihtoehto olisi, että puolustusministeriö torpedoisi kaupat, arvioi päätoimittaja JP Mikola.

21.10. 20:34

Ei tarvita kristallipalloa sen ennustamiseen, että venäläisten Suomessa tekemät kiinteistökaupat nousevat puheenaiheeksi maanantaina pääministeri Sanna Marinin (sd.) vieraillessa Kankaanpäässä.

Ydinkysymys on se, mitä hallitus voi tehdä, jotta tällaiset kaupat eivät ole mahdollisia, vaan lupa pitäisi hakea etukäteen.

Vastauskin on jo tiedossa.

Hallitus antoi torstaina lakiesityksen ulkomaisten kiinteistökauppojen valvonnasta. Siihen tulee kohta, jonka mukaan lupaedellytyksiä voidaan arvioida myös kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.

Kankaanpään Lohikon entisen vanhainkodin myyminen venäläisille taisi olla viimeinen pisara. Kankaanpään Seudun tekemä paljastus sai hallituksen ja kansanedustajat takajaloilleen.

Nykylaki on ollut vajaa. Kiinteistön hankkimiselle on voitu myöntää lupa, jos kiinteistökaupan ei arvioida vaikeuttavan maanpuolustuksen järjestämistä, alueellisen koskemattomuuden valvontaa ja turvaamista tai rajavalvonnan, rajaturvallisuuden tai huoltovarmuuden varmistamista.

Siksi kaikkien EU:n ulkopuolelta tulevien on vuodesta 2020 lähtien pitänyt hakea kaupoille lupa puolustus­ministeriöstä

Mikä nyt sitten muuttuisi?

Uutta ja oleellista on se, että valtio voisi tulla väliin ja torpedoida kaupat.

Juuri tätä viestiä kankaanpääläiset ovat kulisseissa pyrkineet viemään valtiovallalle.

Julkisuudessa on väläytelty myös sitä vaihtoehtoa, että Kankaanpään kaupunki käyttäisi etuosto-oikeuttaan ja lunastaisi Lohikon entisen vanhainkodin takaisin omistukseensa.

Tällä manööverillä kaupunki toki pystyisi estämään yli sadan huoneen kiinteistökokonaisuuden siirtymisen venäläiselle ostajalle, mutta saisi rakennusmöhkäleen – ja sen kymmenien tuhansien eurojen vuosittaiset ylläpitokustannukset – uudestaan riippakivekseen.

Vaikka tamperelaisyrityksen ja kolmen pietarilaisostajan kauppakirjassa hinta oli vain 15 000 euroa, kyse ei ole yksittäistapauksesta, eikä pikkurahasta.

On kestämätön ajatus, jos ”lohikkoja” alkaisi pulpahdella kunnille väkipakolla etu-ostettavaksi. Kohteita löytyy varuskuntapaikkakunnilta tai muuten kriittisistä paikoista ympäri Suomea.

Lohikon kaupan maaliin meneminen on vielä monen mutkan takana. Luvan ja lainhuudon saaminen on kaikkea muuta kuin varmaa.

”Uutta ja oleellista on nimenomaan se, että valtio voisi tulla väliin ja torpedoida kaupat.”

Puheita ja lupauksia valvonnan kiristämisestä on toki kuultu ennenkin, mutta konkreettiset toimet ovat olleet vähissä.

Nyt niitä on luvassa, vaikka jo heti tuoreeltaan voi epäillä, että hallituksen työkalut eivät välttämättä riitä kaikkien vuotokohtien tilkitsemiseen.

Varautuminen on taatusti tarpeen. Vai kuka tosissaan uskoo, että bulvaaneina eli haamuostajina toimivat venäläiset haluaisivat riippakivikseen rakennusmöhkäleitä vain nättien maisemien vuoksi? Varsinkin, kun eivät viisumisäännösten kiristyttyä edes pääse käymään tiluksillaan.

Jos ulkomaalaisostaja haluaa tieten tahtoen hämärtää pyrkimyksiään ja omistussuhteitaan, seulominen voi olla hankalaa. Tämän myönsi myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vastatessaan eduskunnan kyselytunnilla kankaanpääläiselle kansanedustajalle Jari Koskelalle (ps.).

Kankaanpään kaupunki pääsi eroon Lohikon entisestä vanhainkodista jo vuonna 2020. Nykyisen omistajayrityksen päätös myydä yli sadan huoneen kiinteistö venäläisille taisi olla viimeinen pisara, joka sai hallituksen esittämään ulkomaalaisten kiinteistökauppojen tiukempaa valvontaa.

Lohikon vaiheet ovat sellaiset, että hälytyskellot ovat soineet jo ennen tätä episodia.

Puheet bulvaanista olivat paikallinen ihmetyksen aihe jo kevätkesällä 2020. Silloin ex-vanhainkodin omistajaksi oli tulossa 5 000 eurolla pääkaupunkiseudulla vaikuttanut venäläismies, joka sai kaupantekoprosessin aikana myös Suomen kansalaisuuden.

Tuore passi poisti erityisen lupamenettelyn tarpeen, mutta säilytti hämmästelyt siitä, mihin bisneslogiikkaan itänaapurin ostohalut perustuivat.

Vielä tuolloin myyjätahona olisi ollut kaupunki. Sen edustajille mies kertoi haluavansa perustaa Lohikkoon leirikeskuksen, jonne tulisi tilat urheiluaktiviteeteille, esimerkiksi parkourin harrastamiselle ja pakohuoneelle.

Niitä ei milloinkaan tullut, sillä ostaja luopui aikeistaan.

Kaupunki pääsi silti jättimäisestä kiinteistöstä eroon jo kaksi vuotta sitten, kun omistajaksi tuli pikkurahalla, mutta isoilla ylläpitokustannuksilla suomalaisnainen hevosineen. Paikka tuli uudelleen myyntiin, kun omistaja ymmärsi alle kahdessa vuodessa, kuinka tolkuttoman kallista yli sadan huoneen rakennuksen omistaminen on.

Syyskuun loppuun mennessä oli hyväksytty 235 uutta venäläisten kiinteistökauppaa. Vain yksi on jäänyt hyväksymättä.

Kankaanpään Seutu tiedusteli alkuviikolla puolustusministeriöstä, kuinka monta lupaa venäläisille on tänä vuonna myönnetty kiinteistön hankkimiseen Suomessa ja moneenko kauppaan ministeriö on joutunut puuttumaan.

Vastaus oli kaksin tavoin yllättävä. Paljastui, että kauppoja on tehty aiempaa vilkkaammin, eikä ainuttakaan kauppaa ole pantu jäihin uhkaavuuden vuoksi. Pikemminkin on käynyt päinvastoin.

Helmikuisen Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen kaupoissa nähtiin notkahdus, mutta sen jälkeisestä kuopasta on noustu. Hylkäysprosentti on ollut olemattoman alhainen.

Syyskuun loppuun mennessä oli hyväksytty 235 uutta venäläisten kiinteistökauppaa. Vain yksi on jäänyt hyväksymättä. Kyseessä oli kotkalainen rintamamiestalo, jonka omistaja asuu Venäjällä, eikä ollut hoitanut omia velvoitteitaan eli ”oli käytännössä jättänyt muun muassa lupamaksun maksamatta”.

Vuonna 2020 määrä oli 124 ja viime vuonna 217.

Kolmen viime vuoden aikana kauppoja on hierottu yli 570 kertaa. Hylkääviä päätöksiä löytyy vain yksi. Lohikko on mitä ilmeisimmin toinen.

Kirjoittaja on Kankaanpään Seudun päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut