Ukrainalaisia mustikkaretkelle – Porin kaupungin pienavustuksia haetaan moninaisiin tarkoituksiin

Porin kaupunki jakaa toiminta-avustusten lisäksi laajan kirjon pienavustuksia. Käytäntö on noussut tapahtumajärjestäjien suosioon.

Pienavustuksella tuettu Porin Marttayhdistyksen Piknik 1920-luvun tyyliin keräsi kurjasta sadekelistä huolimatta asuihinsa ja retkivarusteisiinsa kovasti vaivaa nähneitä osallistujia.

25.10. 19:40

Pori

Porin kaupunki aktivoi yhdistyksiä ja yksittäisiä kansalaisia useilla avustusmahdollisuuksilla. Pienavustuksista on riisuttu mahdollisimman paljon byrokratiaa.

Kuluvana vuonna haettavissa on ollut muun muassa toimintatonneja, Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa, Rakkaudella porilaisille nuorille -hyvinvointirahaa ja vaikkapa starttiavustusta toimintaansa aloittavalle yhdistyksen toiminnan käynnistämiseen.

Pienavustukset ovat varsin suosittuja. Esimerkiksi kuluvalle vuodelle haettiin Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa peräti 33 hankkeelle. Hakemuksista hyväksyttiin 18.

Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahalla järjestettiin tänä vuonna ekoretkeilyä, rappustreeniä, opastettuja kierroksia, pihapelejä, piknikkiä, seniorijumppaa, metsäterapiaa, kylätapahtumia, maastopyöräilyn olojen parantaminen, valokuvausta, joogaa ja eSport-pelejä.

Yksi hyvinvointirahaa saanut hanke oli Porin Marttayhdistyksen Piknik 1920-luvun tyyliin, jonka osallistujia pyydettiin pukeutumaan 1920-luvun mukaisiin asusteisiin. Piknik toteutettiin akustisten musiikkiesityksien ja Marttojen järjestämän tarjoilun maustamana.

”Tapahtuma toteutettiin siitäkin huolimatta, että ajankohtaan osui kova vesisade, joka verotti tapahtuman osanottajia”, kertoo yhtenä tapahtuman järjestäjistä toiminut Kirsi Vesterbacka .

Martat saivat tapahtumaa varten 1 500 euroa hyvinvointirahaa, mutta yhdistys varasi järjestelyä varten myös omarahoitusta.

”Kulurakennetta jouduttiin matkan varrella tarkistamaan sateen takia.”

Marttojen piknik järjestettiin Kirjurinluodossa, jonka tavoitettavuus on hyvä kaikkien kaupunkilaisten kannalta.

Vesterbackan mukaan pienavustukset ovat erinomainen instrumentti viedä tapahtumia myös eri kaupunginosiin tai vaikkapa lähiöihin.

”On tärkeää, että tapahtumia viedään ihmisten lähelle.”

Porin kaupungin kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelinin mukaan pienavustusten vastaanotto on toimijoiden keskuudessa ollut erittäin positiivista.

”Pienavustusten avulla kokeillaan tyypillisesti kokonaan uusia ideoita projektiluonteisesti. Avustuksia ei olekaan tarkoitettu yhdistysten perustoiminnalle.”

”Erityistä kiitosta on saanut toimintatonni jatkuvasta, ei päivämäärin sidotusta, hakumahdollisuudestaan”.

Porin kaupunki

Eri pienavustukset

Hyvinvointiraha. Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahalla kaupunkilaiset voivat toteuttaa erilaisia tapahtumia, hyvän mielen tekoja ja harrastustempauksia porilaisille. Kaupunki käynnisti vuonna 2022 myös Rakkaudella porilaisille nuorille -avustuksen haun, joka päättyi syyskuussa. Tätä hyvinvointirahaa saattoivat hakea nuoret ja nuoret aikuiset ideansa toteuttamiseksi. Uudet hyvinvointirahat tulevat hakuun sen jälkeen kun Porin kaupunginvaltuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista.

Toimintatonni. Avustus on tarkoitettu rajatun osallistujaryhmän kertaluontoisen tai muuten kestoltaan rajatun toiminnan mahdollistamiseen. Avustuksen määrä on 500/1000 euroa. Toimintatonnia ei myönnetä yhdistyksen perustoimintaan eikä sitä saa käyttää käyttöomaisuushankintoihin. Haku vuoden 2023 Toimintatonni-avustuksiin ei ole vielä alkanut.

Avustustyöryhmän puheenjohtajan, controller Tiina Toivosen mukaan kuluvana vuonna oli tullut lokakuun alkuun mennessä 27 toimintatonnihakemusta, joista 16:lle voitiin myöntää rahaa.

Toimintatonni voidaan myöntää myös jonkin rajatun ryhmän toimintaan, kuten vaikkapa koulutuspäivän järjestämiseen jollekin harrastusporukalle tai virkistyspäivän pitämiseen vapaaehtoistoimijoille.

”Eli ei tarvitse olla avointa kaikille eikä vapaata sisäänpääsyä. Nämä kriteerit ovat oleellisia Hyvinvointirahassa.”

Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaan suunnitellaan muutoksia ensi vuonna. Avustustyöryhmä on tehnyt esityksen uudenlaisesta tavasta jakaa ja käyttää hyvinvointirahaa. Tietoa muutoksista saadaan uudelle avustuskaudelle.

Toimintatonni

Näitä avustettiin

TSL Porin seudun opintojärjestö haki avustusta musiikkiesitysten järjestämiseen ikäihmisten palvelutaloissa Porissa. Idea oli laulattaa väkeä ja/tai antaa heidän nauttia musiikista.

Yksityishenkilö haki toimintatonnia Taskumetsä-teoksen toteuttamiseen. Tarkoitus oli viedä 100 koululaista taide- ja luontoretkelle Porin metsään. Retken alussa osallistujille jaetaan pienet kannelliset säilytysrasiat, joihin nuoret toteuttavat oman maisemamaalauksen luontoretken varrelta löytyviä luonnonmateriaaleja käyttäen.

Porin Sininauha ry haki toimintatonnia Asunnottomien yö -tapahtuman järjestämiseen.

Toimintatonni

Nämä hylättiin

Kaksi yksityishenkilöä haki toimintatonnia mustikkamatkan järjestämiseen ukrainalaisille pakolaisille.

Porin seudun esikoiset ry haki toimintatonni-avustusta yhdistyksen toimintaan. Kohteina on mainittu kielikerho, pyöräpaja ja kevään virkistysmatkat. Toiminnassa olisi mukana seurakunnan vapaaehtoisia ja kohderyhmänä olivat ukrainalaiset Porissa.

Yksityishenkilö haki toimintatonnia romaanin kirjoittamiseen valmiiksi.

Yksityishenkilö halusi etsiä Porin keskustan alueelta pyöräilyn kannalta pulmallisia ja yleisluontoisia kohteita ja järjestää koeluotoisia opastustapahtumia. Lisäksi hän halusi opastaa pyörän huollossa, istuimen oikean kohdan paikallistamisessa ja hallintalaitteiden säätämisessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut