Olkiluodon uusi loppusijoituslaitos etenemässä – kunta hyväksymässä asemakaavan hyvin matala-aktiiviselle jätteelle

Voimalaitoksen puretun majoituskylän alue on valittu maaperäsijoitukselle.

Olkiluodon voimalaitosalueella jatkuu rakentaminen. Hyvin matala-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitusalue sijoittuu nuolen osoittamalle Ulkopäänniemelle.

18.10. 21:38

Eurajoki

Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluotoon suunnittelema hyvin matala-aktiivisen ydinjätteen loppusijoituslaitos on etenemässä lopulliseen hyväksyntään.

Eurajoen kunnanhallitus esittää kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi Olkiluodon Ulkopäänniemen alueen asemakaavamuutosta, jolla osoitetaan voimalaitostoiminnan ja myös ydinjätehuollon käyttöön noin 25 hehtaarin alue.

Asemakaavaa on valmisteltu maaperäloppusijoituksen suunnittelun rinnalla parin vuoden ajan. Kaava on edennyt päätöksenteossa ilman muistutuksia ja muutosvaatimuksia.

Hyvin matala-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitusta varten on asemakaavoitettu noin 25 hehtaarin alue voimalaitosalueen tuntumasta. Ensimmäinen läjitysalue on kartalla numero 4.

Loppusijoituslaitokselle on kaavoitetusta alueesta varattuna alkuvaiheessa vain pieni osa.

Projektipäällikkö Pasi Iivonen Teollisuuden Voimasta kertoo ensimmäiseksi sijaintipaikaksi valitun voimalaitoksen vanha majoituskyläalue. Rakennukset on purettu alueelta jo vuosia sitten.

Pasi Iivosen mukaan aikataulutavoitteena on, että hyvin matala-aktiivisen jätteen loppusijoitus voisi alkaa valitulla alueella vuonna 2024.

Maaperäloppusijoituksen säteilyturvallisuuden ja sen pitkäaikaisvaikutukset arvioi Säteilyturvakeskus laitoksen lupakäsittelyn yhteydessä. Loppusijoitus ja käyttöönotto vaatii ydinenergialain mukaisen toimintaluvan.

Voimalaitoksilta kertyvä huoltojäte ja säteilytasoltaan hyvin matala-aktiivinen aines läjitettäisiin pakattuna maan pinnalle ja peitettäisiin vesitiiviillä maakerroksella.

Loppusijoitukselle oli alkuaan neljä sijoituspaikkavaihtoehtoa Olkiluodon saaren länsipäässä ja niistä on laadittu lain vaatima ympäristövaikutusten arviointiselvitys (yva).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut