"Tätä ei juoda" – Kai-Erik Nuutinen ajoi Turusta Poriin ostamaan energiajuomaa ja maksoi yhdestä tölkistä satakertaisen hinnan

Kai-Erik Nuutinen perustelee ostopäätöstä ES-energiajuoman legendaarisuudella ja sillä, että tuotot ohjataan nuorten bänditoimintaan.

Suomen tiettävästi kalleimman ES-tölkin ostanut Kai-Erik Nuutinen muistaa energiajuomaan liittyneet vitsit ala-asteajoiltaan. Silloin puhuttiin ES-jonneista ja tehtiin ES-meemejä sosiaaliseen mediaan. ”ES on ikoninen energiajuoma, joka jää elämään Suomen historiaan”, Nuutinen sanoo.

17.10. 20:15 | Päivitetty 17.10. 21:34

Pori

Siinä ei ole mitään kummallista, että 20-vuotias nuori ostaa maanantai-iltapäivänä Porissa energiajuoman.

Siinä sen sijaan on, että hän maksaa ostoksestaan 149,15 euroa ja on ajanut Turusta asti varta vasten tölkin ostaakseen.

Kyse ei kuitenkaan ole mistä tahansa energiajuomatölkistä. Turussa asuva Kai-Erik Nuutinen matkusti Poriin ostamaan ”alkuperäisellä reseptillä” valmistetun ES:n eli Euro Shopper -tuotemerkin energiajuoman. Resepti muuttui heinäkuussa 2022, ja vanhalla tavalla valmistettujen juomien löytäminen on jo vaikeaa.

”On tämä heittämällä härskein ostos ikinä”, Nuutinen nauraa.

Hän löysi tiettävästi Suomen kalleimman ES:n sosiaalisen median kautta perjantai-iltana 14. lokakuuta.

”Ensimmäinen ajatus oli, että kuka hullu tällaisen ostaa. Sitten tajusin, että rahaa saa aina lisää, mutta tällainen tilaisuus tulee vain kerran elämässä.”

Kai-Erik Nuutinen kuvasi ystäviensä kanssa ES-tölkin ostamisesta materiaalia sosiaaliseen mediaan. Vitriinin äärellä poseeraavaa Nuutista kuvasi Alexander Zewi.

Ajatus poikkeushintaisen ES:n myymisestä syntyi, kun porilaisen K-Supermarket Antinkadun kauppias Jonatan Jarkia löysi kaupan varastosta vitriinin ja punaisen maton.

”Keksin, että siihen olisi hauska laittaa myyntiin alkuperäisellä reseptillä valmistettu Suomen kallein ES”, Jarkia sanoo.

Vanhan ajan ES löytyi parilla puhelinsoitolla. Jarkia halusi ohjata tuotot ostajan valitsemaan paikalliseen nuorten harrastustoimintakohteeseen.

Satakertainen hinta tuntui hyvältä vitsiltä. Tölkki kuitenkin myytiin muutamassa tunnissa, ja nyt Jarkia toteaa, että enemmänkin olisi voinut pyytää.

”Juttu on saanut todella paljon julkisuutta. Varsinkin kun tuotto menee hyvään tarkoitukseen, niin olisi tämän kalliimmallakin saanut myytyä”, Jarkia sanoo.

Nuutinen valitsi lahjoituskohteeksi Porin nuorten työpajan bändipajan.

”Hinta ei tuntunut pahalta, kun tuotot menevät nuorten hyväksi. Olen itse musiikkialalla ja uskon bänditoimintaan. Se pitää poissa pahanteosta.”

Kai-Erik Nuutinen osti 149,15 euron hintaisen ES-tölkin maanantaina 17. lokakuuta. K-Supermarket Antinkadun teollista vastaavaa Jesse Siuroa huvitti, että ostaja oli tullut paikalle Turusta asti.

Suomeen vuonna 2008 saapuneen ja 2010-luvun nuorten keskuudessa miltei kulttimaineeseen nousseen juoman uusi resepti sisältää aiempaa vähemmän sokeria ja suolaa. Kalorimäärän lisäksi myös juoman myynti on laskenut merkittävästi.

”Reseptinmuutoksesta on tullut todella paljon palautetta. Kesko selvittelee, olisiko vanhempi resepti mahdollista palauttaa myyntiin”, K-Supermarket Antinkadun teollinen vastaava Jesse Siuro kertoo.

Vanha ES saattaa siis vielä palata kauppojen hyllyille.

Siuro arvelee, että alkuperäisellä reseptillä valmistettua juomaa on yhä mahdollista löytää isommista K-ketjun liikkeistä, jotka ovat ostaneet varastot täyteen ennen reseptin muuttumista. Antinkadun vanhat eeässät myytiin loppuun jo huhtikuussa.

”Porin seudulta näitä tuskin helposti löytää.”

Kaupat tehtiin K-Supermarket Antinkadulla maanantai-iltapäivänä 17. lokakuuta. Kaupan päälle Nuutinen sai vitriinin ja punaisen maton.

Vaikka alkuperäinen ES on tätä nykyä harvinaista herkkua, Nuutisen ostamaa tölkkiä ei juoda.

”Se pysyy hienossa vitriinissä. Vähän tekisi kyllä mieli maistaa, mutta tämä ES jää silti juomatta.”

Kaupan päälle Kai-Erik Nuutinen sai punaisen maton ja vitriinin, jossa kallisarvoinen ES-tölkki oli myynnissä. Kaverit Alexander Zewi ja Miska Merikukka lähtivät Turusta mukaan ostosreissulle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut