”Harmaata ja märkää”, mutta sähköntuotannolle otollista – Satakunnan viikonlopussa tuulen ja sateen lomassa saatetaan nähdä häivähdys poutaa ja tähtitaivasta

Sähkön hinnan kannalta vallitseva sää on hyvä uutinen.

Forecan mukaan voimistuva polaaripyörre pitää sään lähiaikoina keskimääräistä tuulisempana ja leudompana.

14.10. 20:45

Helsinki, Satakunta

Alkava viikonloppu on lokakuun nimen veroinen. Satakuntaan luvassa on lähinnä tasaisen pilvistä taivasta ja jatkuvaa, tuulen kanssa tulevaa sadetta, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo kertoo.

”Harmaata ja märkää syyssäätä”, Sinisalo kuvailee.

Lämpötila pysyy lauhana. Se pysyttelee noin 10 asteen tienoilla aina sunnuntai-iltaan asti. Maanantain vastaisena yönä, ehkä jo sunnuntai-iltana, sade taukoaa ja poutaantuu hetkeksi. Lämpötila laskee alimmillaan noin 5–7 asteeseen.

”Yöllä saatetaan nähdä vilahdus tähtitaivaasta”, Sinisalo sanoo.

Sade alkaa lauantaina kuuroluonteisena, mutta muuttuu vähitellen yhtenäisemmäksi sadealueen laajetessa koko Satakuntaan sunnuntaina.

Viikonlopun ajan tuulee etelästä kohtalaisesti myös sisämaassa, noin 5 metriä sekunnissa. Rannikolla tuuli navakoituu sunnuntaina.

Polaaripyörre syntyy syksyn myötä

Sähkön hinnan kannalta tuulinen ja leuto sää on hyvä uutinen, kerrotaan Forecan blogissa: tuulinen sää maksimoi tuulivoimaloiden tuotannon, ja toisaalta leuto sää pitää sähkönkulutuksen aisoissa.

Forecan arvion mukaan voimistuva polaaripyörre pitää sään lähiaikoina keskimääräistä tuulisempana ja leudompana.

–  Lähiaikoina Suomeen ei ole syytä odottaa pitkäkestoisia kylmän ilmamassan jaksoja, ennakoi meteorologi Markus Mäntykannas blogissa.

Polaaripyörre on voimakkaan tuulen alue, joka syntyy syksyn myötä, kun pohjoisen napa-alueen ja keskileveysasteiden väliset lämpötilaerot kasvavat, blogissa kuvaillaan.

Polaaripyörre voi Forecan mukaan tietää lähiaikoina Suomen leveysasteilla vilkasta matalapainetoimintaa eli lämmintä ilmaa ja voimakkaita tuulia. Ensi viikon torstain jälkeen ennuste muuttuu kuitenkin epävarmemmaksi.

Voimakas polaaripyörre suosii tyypillisesti Atlantilta tulevaa voimakkaampaa virtausta ja tuulisempaa ja lauhempaa säätyyppiä, mutta seuraukset eivät aina ole maan pinnalla aivan yksioikoiset, sanoo Ilmatieteen laitoksen Siiskonen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennusteessa polaaripyörteen voimakkuus olisi lähiviikkoina lähellä pitkän ajan keskiarvoa, Siiskonen sanoo.

Lokakuun jälkipuoliskon osalta sään pitkäaikaisennuste näyttää Siiskosen mukaan keskimääräistä lauhemmalta.

–  Jos katsoo viikkoennusteita, tulevilla viikoilla poikkeama olisi pitkän ajan keskiarvosta ehkä 1–2 astetta lauhempaan suuntaan.

Ilmanpaine-ennusteen perusteella puolestaan näyttää siltä, että Suomen ylle ei olisi tulossa ainakaan voimakkaan korkeapaineen aluetta, joka toisi tullessaan heikkoja tuulia, Siiskonen sanoo.

Päivitetty 14.10.2022 kello 20.55: Lisätty Ilmatieteen laitos Sinisalon tittelin eteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut