Rauman keskustaan aurinkosähköllä toimivia älyroskiksia

Jätesäiliön puristin tiivistää jätteet ja vähentää tyhjennystarvetta. Roska-astia ilmoittaa tietoverkon ja pilvipalvelun kautta täyttöasteesta.

Ensimmäinen älyroskis on palveluksessa Ankkuripuistossa Kanalinrannassa. Kaupunkikeskustaan asennetaan kaikkiaan viisi aurinkosähkökäyttöistä roska-astiaa.

13.10. 16:31

Rauma

Kaupungin keskustaan asennetaan Raumalla roska-astioita, joihin on sovellettu uutta ja älyllistä teknologiaa.

Sähkötoimiset roska-astiat on varustettu puristimella, joka tiivistää jätteet jopa 600 kilon voimalla. Tämä ominaisuus vähentää jätesäiliöiden tyhjennystarvetta.

Lisäksi roska-astia ilmoittaa tietoliikenne- ja pilvipalveluyhteyden kautta tyhjennystarpeesta. Roskasäiliön täyttöastetta voidaan seurata etäkäytölläkin.

Käyttösähkönsä älyroskis saa aurinkopaneelista.

"Älyroskiksen sisällä on tavallinen 240 litran jäteastia, mutta aurinkoenergialla toimiva sylinteri painaa roskia tiiviimmäksi. Jäteastian todellinen kapasiteetti nousee näin jopa 1200 litraan”, toimistohortonomi Pirita Sorsakivi kertoo.

Roska-astian kannen voi avata käsin tai jalkapolkimella, jonka ansiosta roska voi pudottaa astiaan koskematta. Älyroskikset ovat umpinaisia, joten linnut eivät pääse roskien kimppuun ja levittämään jätteitä ympäristöön.

Ensimmäinen viidestä älyroskiksesta on asennettu Ankkuripuistoon Kanalinrantaan. Muut asennetaan Parpansalin puistoon, Savilanpuistoon ja Kirkkosillan läheisyyteen.

Älyroskikset ovat suomalaista valmistetta. Valmistajana on Lehtovuori Oy, jonka päätoimipaikka on Ylöjärvellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut