Rauman ja Eurajoen merimetsojen ampumisluvasta valitus Turun hallinto-oikeuteen – luontojärjestöt vaativat poikkeusluvan kumoamista

Sallitusta kiintiöstä ammuttu ensimmäisellä lupakaudella alle neljännes.

Rauman Järviluodot ovat merimetsojen suosiossa pesimäpaikkana. Luontojärjestöjen mielestä myönnetty harvennuslupa on määrällisesti liian suuri, eikä lintukannan vähentämiselle ole tieteellisesti päteviä perusteluja. Arkistokuva kesäkuulta 2022 Vähä-Järviluodolta.

12.10. 20:00

Rauma

Varsinais-Suomen elyn Eurajoen-Lapinjoen kalatalousalueelle myöntämästä merimetsojen ampumis- ja häirintäluvasta on valitettu Turun hallinto-oikeuteen.

Rauhoitetun lintulajin heinäkuussa myönnettyyn ampumislupaan hakevat oikeusteitse muutosta Rauman Seudun Lintuharrastajat ry. ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirijärjestö yhteisvalituksellaan. Luontojärjestöt vaativat hallinto-oikeutta kumoamaan ely-keskuksen päätöksen tai vaihtoehtoisesti palauttamaan luvan uuteen käsittelyyn.

Kalatalousalue haki merimetsojen harventamisen poikkeuslupaa kalakantojen merkittävän vähentymisen ja kalastukselle aiheutuvien haittojen perusteella. Merimetsokanta on kasvanut muutamassa vuodessa voimakkaasti erityisesti Raumalla, jossa Järviluodoilla on pesinyt Suomen suurin lintuyhdyskunta. Menneenä kesänä Järviluodoilla oli 4 700 pesää.

Luvan kumoamista vaativat järjestöt perustelevat valitustaan sillä, ettei poikkeuslupa perustu uusimpaan saatavilla olevan tutkimustietoon, vaan tieteellisesti puutteelliseen ja yksipuoliseen asiantuntijalausuntoon.

Yhtenä valitusperusteluna on Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuussa 2022 antamat, keskenään ristiriitaiset tutkimusarviot merimetsojen vaikutuksista rannikon kalakantoihin. Valituksessa esitetään uusien arvioiden hankkimista Helsingin yliopistolta ja Suomen ympäristökeskukselta.

Luontojärjestöt pitävät luvan sallimaa tapettavien lintujen yksilömäärää suurena; se on järjestöjen mukaan noin 10 prosenttia alueella pesivistä yksilöistä.

Ely-keskus myönsi poikkeusluvan syyskauden metsästykseen kalatalousalueelle kolmelle vuodelle eli vuoden 2024 loppuun saakka. Vuosittain on lupa ampua 1 000 merimetsoa.

Kalatalousalueen toiminnanjohtaja Anu Niinikorpi kertoo alueelta saalistetun toistaiseksi 247 merimetsoa eli lupakiintiöstä on ammuttu alle neljännes.

Merimetsojen ampuminen sallittiin rajoituksin elokuun alusta, jolloin alkoi vesilinnustuskausi. Enin osa merimetsokannasta oli tuolloin jo muutolla etelään.

Kalatalousalue haki alunperin poikkeuslupaa merimetsojen metsästykseen ampumalla kevätaikaan ennen pesintäkautta. Hakemus oli 1 000 linnun ampumiseen vuosittain ja viideksi vuodeksi eli yhteensä 5 000 merimetson ampumiseen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut