Rauman kaupungille kirvelevä sähkölasku – valtuustolle 3,6 miljoonan euron lisärahapyyntö

Pörssisähkön hinnannousu räjäytti talousarvion rahavarauksen. Lisärahoituksen vaihtoehtona olisivat palvelujen rajoittaminen ja säästötoimet.

Äijänsuo on Rauman kaupungin yksi suurimmista sähkökuluttajista. Sähköllä käyvät kaksi jäähallia, jalkapallostadion, talviharjoitteluhalli ja uimahalli.

12.10. 8:00

Rauma

Sähkön hinnan tuntuvasta noususta on lankeamassa Rauman kaupungille suolainen lisälasku. Kaupungin tekninen valiokunta esittää kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle 3,6 miljoonan euron lisämäärärahaa kuluvan vuoden energiakustannusten kattamiseen.

Rauman rakennusten, liikuntapaikkojen ja katuvalaistuksen sähkökustannuksiin on talousarviossa varattuna noin 1,95 miljoonaa euroa. Varaus on ylittymässä rajusti. Elokuun loppuun mennessä sähkökulut olivat jo yhteensä noin 2,55 miljoonaa euroa.

Teknisen valiokunnan puheenjohtaja Rainer Lehti (sd.) toteaa sähkön hintanäkymien olevan todella hurjat. Epävarmaa on, riittääkö valiokunnan esittämä 3,6 miljoonan euron lisärahoituskaan. Se perustuu sähkön syyskuun markkinahintatasoon.

”Keskustelimme valiokunnassa säästöjen ja kulutuksen rajoittamisen mahdollisuuksista. Suositus on, että kaikki keinot ja kohteet otetaan käyttöön säästöjen saamiseksi. Valiokunta ei kuitenkaan esitä esimerkiksi laitosten sulkemista tai toiminnan rajoittamista”, Rainer Lehti sanoo.

Tekninen toimiala hallinnoi rakennuksia, mutta merkittävä osa toiminnasta on sivistysvaliokunnan toimialaa. Rainer Lehti toteaa, että suurimmat kulutuspaikat ovat Äijänsuon hallit, Pyynpään ja Lähdepellon tekojääradat sekä uimahalli.

Rakennusten lisäksi paisuneessa sähkölaskussa ovat mukana katuvalaistuksen kustannukset. Rainer Lehti sanoo, ettei esimerkiksi joka toisen lampun pimentämisestä saa merkittävää säästöä. Jos valot sammutetaan kokonaan yöajaksi, turvallisuus kärsii ja toisaalta yöllä sähkö on edullisempaa.

”Keskustelimme valiokunnassa eri vaihtoehdoista, mutta emme esitä toimintojen rajoittamista tai käyttäjien maksujen korotusta. Voi olla, että esityksiä tulee jotain muuta kautta, sillä kustannusten nousu on niin kova”, Lehti sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut