Rauman talousarvio 2023 ylijäämäinen – koulujen rakentamisohjelma lihottaa lainasalkkua

Karin kampuksen jälkeen rakennetaan uudet Uotilan ja Nanujärvelän koulut.

Kaupunginjohtaja Esko Poikela (vasemmalla) on esitellyt ensimmäisen talousarvionsa poliitikkojen käsittelyyn. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) arvioi esityksen olevan perustaltaan hyvä ja kunnossa olevalla taloudella voidaan jatkaa sovittuja investointeja. - Ehkä jotain pikkukoristeluja voi vielä tulla, Lappikorpi sanoo.

11.10. 19:16

Rauma

Tuleva vuosi lupaa Rauman kaupungille varsin suotuisaa talousnäkymää. Kaupunginjohtaja Esko Poikelan ensimmäinen budjettiehdotus kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn on 7,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Rauma jatkaa tulevana vuotena rivakkaa investointitahtia koulurakentamiseen. Ensi vuonna valmistuvan noin 76 miljoonan euron Karin kampuksen jälkeen aloitetaan puukoulun rakentaminen Uotilaan ja vuonna 2024 alkavat Nanujärvelän koulun rakennustyöt.

Hyvinvointialueelle siirtyvien sosiaali- ja terveyspalvelujen seurauksena kuntien euromääräiset talousarviot laihtuvat merkittävästi ja se näkyy myös Rauman talousluvuissa.

Sote-uudistuksen seurauksena veroprosentista leikkautuu Raumalla 12,64 prosenttiyksikön osuus valtiolle ja Rauman kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 7,86.

Kunnallisvero on sote-uudistuksen vuoksi lukittu, eikä sitä voi ensi vuodellle muuttaa. Rauman talousarvioesitykseen ei sisälly korotusesitystä kiinteistöverotukseen.

Investointien rahoitus kasvattaa Rauman lainasalkkua tuntuvasti, sillä suunniteltujen kolmen vuoden 123,5 miljoonan euron investointien seurauksena lainakanta nousee noin 145 miljoonaan euroon.

Ensi vuonna Rauma ottaa uutta lainaa 50 miljoonaa euroa. Asukasta kohti velkaa on tämän vuoden lopussa noin 2 000 euroa ja vuoden 2023 lopussa hieman yli 3 000 euroa.

Esko Poikela sanoo Rauman kaupungin tulevan vuoden talousnäkymän olevan kuitenkin varsin hyvä ja ylijäämäinen. Vahva talousperusta ja verotulojen kasvu mahdollistavat investointien jatkamisen suunnitellun ohjelman mukaan. Lähivuosina Rauma sijoittaa erityisesti lapsiin ja nuoriin sekä kaupungin elinvoiman ja kaupunkikeskustan kehittämiseen.

Poikela lisää, että taloudessa on kuitenkin epävarmuustekijöitä ja taloustilanne on muuttunut kuluvan vuoden aikana merkittävästi. Koronan jälkeen Ukrainan sodan seuraamukset, energian hintanousu ja inflaation kiihtyminen eivät lupaa helppoja aikoja.

Vuosien 2024–2025 taloussuunnitelmia joudutaan Poikelan mukaan todennäköisesti muuttamaan, kun vuoden 2022 tilinpäätöstiedot selviävät ja hyvinvointialueen siirron lopulliset kustannukset varmistuvat. Rauman taloussuunnitelmassa on ennalta varauduttu verotulojen laskuun.

Vanhan rakennuskannan korvaaminen ja investoinnit uusiin etenkin koulutiloihin jatkuvat Raumalla tulevina vuosina. Uotilan puukoulun kustannusarvio on noin 19 miljoonaa euroa. Nanun ja Hj. Nortamon koulujen tonttialueelle rakennettavan Nanujärvelän koulun hinta-arvio on 21–25 miljoonaa euroa.

Muut merkittävät Rauman investointikohteet 2023–2024 ovat vanhojen rakennusten muutos- ja korjaustyöt, Vanhan Raatihuoneen entisöintikorjaus, saaristomatkailun perusrakenteiden parantaminen sekä kunnallistekniikan ja perustekniikan parantaminen.

Rauman kaupungin talousjohtaja Fredrik Lindström toteaa, että työllisyystilanne ja verotulokehitys ovat Raumalle varsin positiivisia, mutta budjetti- ja taloussuunnitelmalukuja painavat toiseen suuntaan lainataakan ja poistokulujen kasvu isojen investointien mukana.

Poistot ovat omaisuuden kulumisesta ja vanhenemisesta kirjattava pitkävaikutteinen meno. Terveen kuntatalouden säännöstön mukaan verotuloista ja muista tuloista pitäisi jäädä katetta vuosittain.

Rakennusinvestointien poistotaakan kantamista helpottavat Raumalla kahtena menneenä vuotena ylijäämäisistä tilinpäätöksistä tehdyt yhteensä 32 miljooonan euron investointivaraukset.

Tarkka taloudenpito on tarpeen tulevinakin vuosina, sillä lainakorot ovat pitkän miinuskorkojakson jälkeen kääntyneet tuntuvaan nousuun, Lindström lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut