Katso millaisia pormestareita ja kaupunginjohtajia Porissa on ollut sitten Pietari Kissan 460 vuotta sitten – uudet kaupunginjohtajaehdokkaat astuvat yleisön eteen perjantaina

Ehdokkaat pääsevät hahmottamaan Porin tulevaisuutta Satakunnan Kansan ja Porin Yrittäjien perjantaina Puuvillassa järjestämässä paneelikeskustelussa.

Porin kaupunginjohtajan virka tuli haettavaksi, kun Aino-Maija Luukkonen jäi eläkkeelle. Kuva on Luukkosen virkakauden viimeisestä valtuustokokouksesta kesäkuulta. Hän lahjoitti kaupungille Mr. Jazzin eli Jyrki Kankaan maalaaman muotokuvansa.

13.10. 6:00

Millainen on Porin tulevaisuus? Miten talous saadaan hankalissa oloissa tasapainoon? Mikä on ehdokkaiden kanta palloiluhalliin, Pori Jazziin ja keskustan elävöittämiseen?

Muun muassa näistä teemoista keskustellaan perjantaina 14. lokakuuta kello 17 alkaen Porin Puuvillan kauppakeskuksessa. Keskustelijoina ovat kaupunginjohtajavalinnassa loppusuoralle edenneet Lauri Inna, Lauri Kilkku ja Krista Kiuru.

Tilaisuuden järjestävät Porin Yrittäjät ja Satakunnan Kansa, jonka kautta keskustelua voi seurata myös livelähetyksenä.

Pois ovien takaa

Porin Yrittäjien puheenjohtajan Mikko Sundellin mukaan yrittäjien keskuudessa heräsi halu kuulla suoraan ilman välikäsiä, millaisia finaalivaiheen ehdokkaita Porin kaupunginjohtajaksi on tarjolla.

”Koska sellaista tilaisuutta ei näyttänyt kukaan muu järjestävän, keksimme järjestää sen itse. Suljettujen ovien juttelutilaisuuden sijasta päätimme tuoda keskustelun kaikkien kaupunkilaisten kuultavaksi ja nähtäväksi”, Sundell taustoittaa

”Kaupunginjohtaja edustaa koko kaupunkia myös kaupallisesti ja myyntimielessä. Sillä on iso merkitys varsinkin, kun tulevaisuuden kaupunki on sote-uudistuksen voimaan tultua ihan erilainen kuin nykyinen. Kaupunginjohtaja on sen laivan kapteeni.

Millaisen kapteenin Pori yrittäjien mielestä tarvitsee?

”Ensisijaisesti sellaisen, joka ymmärtää elinvoimaisuuden merkityksen koko kaupungin ja sen hyvinvoinnin kannalta”, Sundell vastaa.

Aidosti iso valinta

Paneelin juontaa Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi. Hän pitää tärkeänä, että kaupunkilaiset pääsevät näkemään ja kuulemaan ehdokkaita.

”Kyseessä on aidosti iso valinta: mihin suuntaan Porin tuleva ykkösvirkamies kaupunkia kehittäisi. Sillä on ainakin välillisesti vaikutuksia kaupunkilaisten arkeen.”

Lähdeniemen mukaan kaupunginjohtaja on Porin kasvot ulospäin. Hän on edunvalvoja, jonka tehtävänä on edustaa ja edistää kaupungin ja kaupunkilaisten elinvoimaa sekä hyvinvointia.

”Yksi ihminen ei tietenkään yksin pysty mihinkään, mutta kaupunginjohtajan pitää kyetä luotsaamaan organisaatiota haluttuun suuntaan.”

Porin kaupunginvaltuusto valitsee kaupunginjohtajan määräajaksi kuuden vuoden sopimuksella. Ratkaiseva kokous on maanantaina 14. marraskuuta.

Kenestä uusi kaupunginjohtaja? Paneelikeskustelu Porin Puuvillan kauppakeskuksessa pe 14.10. klo 17.

Tilaisuutta voi seurata livelähetyksenä: satakunnankansa.fi/live

Historia

Porin pormestareita ja kaupunginjohtajia

Oiva Kaivola (vasemmalla) söi soppaa Porin Kauppatorilla. Hän oli Porin kaupunginjohtaja vuosina 1962–1970.

Pietari Matinpoika Kissa 1562-1571. Kissa oli Porin ensimmäinen pormestari. Hänen talonsa sijaitsi samassa korttelissa kuin Porin ensimmäinen kirkko, jota kutsuttiin myöhemmin Kissalaksi. Pormestarinvirkansa jälkeen Kissa toimi kauppiaana. Hänellä oli Porin kauppalaivaston suurin purjealus.

Per Ståhlfot (vanhempi) 1721-1749. Turkulainen Ståhlfot oli pormestarinvirkansa ohella Porin vt. postimestari. Aikaisemmin hän oli toiminut Porin läänin jalkaväkirykmentin sotatuomarina.

Lars Sacklén, 1750-1791. Sacklén oli vahinkopormestari. Hän sai vaalissa alle 10 prosenttia äänistä, mutta tuli valituksi, kun eniten ääniä saanut ehdokas peruutti hakemuksensa. Sacklénia pidetään yhtenä Porin merkittävimmistä johtajista kautta aikojen. 41-vuotisen virkakautensa aikana hän sai kaupungin nousemaan isonvihan rappiotilasta yhdeksi maan merkittävimmistä kauppakaupungeista. Lisäksi Sacklén paransi Porin köyhäinhuoltoa sekä terveydenhoitoa.

Kristian Johnsson 1812-1831. Johnsson oli kohupormestari. Hänet pidätettiin virantoimituksesta kahdeksi vuodeksi vuonna 1828. Kolme vuotta myöhemmin hän sai eron virastaan omasta pyynnöstään.

Gustaf Henrik Ignatius 1832-. Halikossa syntynyt Ignatius toimi aikaisemmin muun muassa Naantalin vt. pormestarina.

Pehr Isak Cederstein 1844-. Tuomari Cedersteinin isä oli alun perin ruotsalainen tehtailija ja värjäri Raumalta.

Abraham Vilhelm Montin 1860-1866. Varatuomarin juuret olivat Pohjois-Pohjanmaalla.

August Herman Alm 1867-1869. Alm kuoli Helsingissä ”mielisairaaksi” diagnosoituna.

Frans Edvard Molander 1870-1896. Sovinnollinen ja edistyksellinen varatuomari edusti Poria viisillä valtiopäivillä. Hänen kautensa merkittävin hanke oli vuonna 1895 käyttöön otettu Tampereen-Porin rata. Molanderin poika Torsten oli vuonna 1918 yksi sisällissodan Koliahteen joukkomurhan uhreista.

Johan Arvid Hjorth 1898. Hjorth ehti hoitaa pormestarin virkaa vain lyhyen aikaa ennen kuolemaansa.

Harald Wilhelm von Hellens 1900-1903 ja 1906-1915. Juristi ja valtiopäivämies oli pormestarina kahteen otteeseen. von Hellens erotettiin poliittisista syistä ensimmäisen sortokauden aikana mutta hän teki come backin kolme vuotta myöhemmin.

Ano Eemil Caselius 1903-1906. Kauvatsalla syntynyt varatuomari ehti johtaa Poria vain kolme vuotta.

Torsten Henrik Malinen 1915-1919. Pirkkalassa syntyneen ja Jämsässä kuolleen juristin Porin-kausi jäi neljän vuoden mittaiseksi.

Wilho Rewell 1919-1941. Perusporilainen lakimies-toimittaja toimi pormestarikautensa jälkeen muun muassa oikeusneuvosmiehenä.

Frans Vihtori Härmä 1929-1946. Toimittaja ja kansanedustaja oli Porin ensimmäinen uuden kunnallislain mukainen kaupunginjohtaja ja varsin pitkäaikainen sellainen.

Martti Johannes Ekblom 1947-1962. Myös sähköasentajan koulutuksen saanut sosiaalidemokraatti oli pitkäaikainen kaupunginjohtaja.

Vilho Ilmari Rantanen 1962. Uuden Ajan päätoimittaja, kaupunginvaltuutettu ja tunnettu sosiaalidemokraatti toimi Ekblomin kuoltua puolisen vuotta Porin vt. kaupunginjohtajana.

Väinö Vilhelm Hahta 1941-1960. Pitkät toimikaudet jatkuivat. Kunnallispormestarina kaupunginjohtajan rinnalla toiminut varatuomari oli kokoomuksen edustajana myös kaupunginvaltuutettu.

Oiva Kaivola 1962-1970. Koneteknikko Kaivola oli Ekblomin tapaan sosiaalidemokraattinen kaupunginjohtaja ja ”duunari”. Hän oli myös kansainvälinen mäkihyppytuomari.

Heikki Juhani Koski 1970-1975. Tuleva maaherra, ministeri ja Alkon pääjohtaja oli Porin kaupunginjohtaja viiden vuoden ajan.

Martti Sinisalmi 1975-2004. Puoluetaustaltaan sosiaalidemokraattinen Sinisalmi toimi eläkkeelle jäätyään Porin yliopistokeskuksen johtajana.

Aino-Maija Luukkonen 2004-2022. Luukkonen oli ensimmäinen nainen Porin ylimmässä viranhaltijajohdossa. Hän haki Oulun kaupunginjohtajan virkaa marraskuussa 2006, muttei tullut valituksi.

Lauri Kilkku 2022. Toimialajohtaja toimii kaupunginjohtajan viransijaisena Luukkosen jäätyä eläkkeelle.

Luettelo ei ole täydellinen, mutta se on kattava otos Porin pormestareista ja kaupunginjohtajista. 1930-1960-luvuilla kaupungissa oli sekä pormestari että kaupunginjohtaja. Pormestarit keskittyivät muun muassa hallinto-oikeudelliseen lainkäyttöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut