Kuksia, bodyja ja rahaa – Satakunnan kunnat antavat vauvakannustimia kitsaasti

Satakunnassa vain Merikarvia ja Karvia tarjoavat vastasyntyneille tavaralahjan lisäksi 500 euron rahakannustimen.

Pienemmille muuttotappiokunnille vauvat ovat elinehto. Vauvarahan ja erilaisten lahjojen tarjoaminen on yleisempää Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen maakunnissa kuin Satakunnassa.

5.10. 16:53 | Päivitetty 6.10. 12:59

Satakunta

Porin kaupunginhallitus torppasi viime maanantaina kokouksessa aloitteen niin sanotun vastasyntyneiden haikararahan maksamisesta porilaisperheille. Elinvoima- ja ympäristölautakunnan arvion mukaan haikararaha ei ollut tilastojen mukaan riittävä kannustin uusien kuntalaisten saamiseksi.

Vastaava ajattelu on yleinen Satakunnan muissakin kunnissa sillä vain muutama kunta antaa perheille vauvalahjan.

Anteliain on syntyvyyden lisäämisellä kampanjoinut Merikarvia, jonka vauvat saavat 500 euron lisäksi kuksan ja onnittelukortin. Merikarvian ohella Karviassa maksetaan myös 500 euron vauvaraha. Rahan lisäksi kunta antaa tavaralahjana käsityönä tehdyn tilkkutäkin.

Kankaanpää puolestaan muistaa vauvaa tekstiilillä.

”Muistamme vastasyntyneitä vaatelahjalla eli vauvojen bodylla, jossa on Kankaanpää-painatus. Bodyt ovat kotimaista työtä ja paikallisen yrityksen valmistamia”, kertoo Kankaanpään kaupungin vs. markkinointi- ja viestintäpäällikkö Leena Kuusimäki.

Huittisissa kaupunki ei varsinaisesti itse muista vauvoja lahjalla, mutta muistaminen on ”ulkoistettu” paikalliselle MLL:n yhdistykselle, joka kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Piipon mukaan antaa perheille vauvapaketin ja villasukat.

Harjavallassa vauvoja ei ole muistettu vuotuisesti, mutta kaupungin 150-juhlavuonna 2019 jaettiin jotain spesiaalia. Se oli Noora Nurmisen suunnittelema hopeinen Kuohua-riipus, joka oli Harjavallan kaupungin rajojen muotoinen ja kuvasi myös Kokemäenjoen kosken kuohuja. Juhlavuoden jälkeen riipusta ei ole enää jaettu.

Sen sijaan Eurassa vauvat saavat korun tänäkin vuonna.

”Me Eurassa annamme muistolahjaksi euralaisvauvalle pienen hopeisen avain-riipuksen ja perheelle lahjakortin, joka oikeuttaa maksuttomaan kolmen tunnin kotipalveluun. Kotipalvelu tuotetaan kunnan omana palveluna,” kertoo vastaava terveydenhoitaja Virpi Knihti Euran perusturvasta.

Avainkorun malli on peräisin Euran Luistarin löydöistä viikinkiajalta. Avaimia on muinaisina aikoina ollut kenties vain merkittävillä henkilöillä ja koru symboloi sitä, että tämän päivän vauvat ovat tulevaisuuden merkkihenkilöitä

Vastasyntyneiden muistaminen Satakunnan kunnissa on kuta kuinkin nahkeaa. Kuntaan muuttajille tarjotaan usein tervetuliaispaketteja esitteineen ja mahdollisine aktiviteetteihin liittyvine pääsylippuineen, mutta vauvarahoja ja -lahjoja ei jaella.

Pidättyväisyys rahan ja lahjojen antamisessa on yleistä Länsi-Suomessa. Sen sijaan Pohjois- ja Itä-Suomessa yritetään väestökatoa karkottaa runsaillakin lahjoilla.

Kuntaliiton tuoreen selvityksen mukaan vauvarahaa vuonna 2022 maksoi Suomessa 58 kuntaa. Vuonna 2019 vastaava luku oli 27. Vauvarahan määrä vaihteli 50 eurosta 10 000 euroon. Keskimäärin kunnat maksoivat vauvarahaa 500 euroa, kun taas vuonna 2019 keskimääräinen summa oli 350 euroa.

Kymppitonnin vauvarahaa maksoivat Miehikkälä, Luhanka ja Lestijärvi. Kertaheitolla perheet eivät kuitenkaan koko summaa käyttöönsä saaneet, vaan raha maksetaan tuhannen euron vuosierissä. Ehtona on tietenkin kunnassa asuminen.

Kaikkiaan 280 kuntaa Manner-Suomen 293 kunnasta tavoittaneen kyselyn mukaan 129 kuntaa muisti vastasyntyneitä kuntalaisia. Erilaisia muistamisia olivat vauvaraha, lahjakortit, palvelusetelit ja kululaskujen maksaminen, sekä tavaralahjat. Myös eri muistamistapojen yhdistelmiä oli joissain kunnissa käytössä.

Siinä missä Merikarvialla lapsiperheet saivat kuksia, jaettiin esimerkiksi Rautavaaralla rahan lisäksi vauvoille koivupuinen tutti. Rääkkylässä vuoden ensimmäinen vauva sai sukset. Utajärvellä vauvat saivat rahasumman lisäksi lampaantaljan tai kirjalahjan.

Muina vaihtoehtoina kunnissa olivat esimerkiksi synnytyssairaalakulujen maksaminen, lahjakortti paikallisiin yrityksiin tai palveluseteli koti- ja siivouspalveluihin.

Artikkeliin lisätty tiedot Euran vauvalahjasta 6.10 kello 7.43

Karvian tiedot on täydennetty 6.10. kello 12.41.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut