Metsä Groupin Rauman mäntysaha täyteen tuotantovauhtiin

Sahateknologian edelläkävijä 260 miljoonan euron investointi. Jatkuva tuotanto käyntiin kolmessa vuorossa suunnitellun aikataulun mukaan.

Uusi täyteen tuotantovauhtiin nostettu sahalaitos havainnekuvassa etualalla. Taustalla Metsä Fibren Rauman sellutehdas.

30.9. 18:30

Rauma

Metsä Group on käynnistänyt koekäyttövaiheen jälkeen Metsä Fibren Rauma mäntysahan jatkuvan tuotannon. Sahatavaran tuotanto käy jatkuvassa kolmessa vuorossa.

Rauman huippumodernin ja alan viimeisintä teknologiaa hyödyntävän sahan rakentaminen aloitettiin keväällä 2020. Noin 260 miljoonan euron sahalaitos on Suomen suurin sahainvestointi.

Sahan tuotanto käynnistyi suunnitellussa aikataulussa. Sen vuosituotanto on 750 000 kuutiometriä mäntysahatavaraa ja se käyttää raaka-aineena noin 1,5 miljoonaa kuutiometriä mäntytukkeja. Raakapuu hankitaan kotimaasta ja tuotannon pääosa menee vientiin.

”Rauman saha toteuttaa Metsä Groupin strategisia tavoitteita lisätä suomalaisen metsän arvoa, kasvaa kannattavasti yhdessä asiakkaiden kanssa, mahdollistaa fossiiliton tuotanto ja lisätä pitkäkestoisesti hiiltä sitovien tuotteiden tuotantoa. Mekaanisen metsäteollisuuden rooli on erittäin tärkeä koko arvoketjumme kannalta ja olen tyytyväinen, että sielläkin on nyt löydetty uusia keinoja suorituskyvyn merkittävään parannukseen”, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä yhtiön tiedotteessa.

Rauman sahan tuotantoprosessissa on hyödynnetty alan uusinta teknologiaa, muun muassa konenäköä ja oppivaa tekoälyä. Sahatavaraa lajittelevat robotit.

Sahan teknologia ja toimintamalli edustaa uutta sahateollisuuden sukupolvea ja tuotannollista tehokkuutta. Sahauslinjalla on korkea automaatioaste ja tuotantoa ohjaavat konenäkö, oppiva tekoäly sekä integroidut tietojärjestelmät. Sahausta ohjataan keskusvalvomosta ja sahatavara kulkee tuotannossa kuljetukseen asti ilman manuaalisia työvaiheita.

Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen sanoo uuden sahan vastaavan tuotannollaan laadukkaan sahatavaran kysyntään, joka kasvaa maailmanlaajuisesti. Rauman tuotanto on suunnattu erityisesti vaativalle komponentti- ja puusepänteollisuudelle.

”Sahatavara on erinomainen esimerkki vastuullisesta ja kestävästä tuotteesta, sillä puiden sisältämä hiili varastoituu sahatavarasta valmistettuihin rakennuksiin tai puutuotteisiin koko niiden elinkaaren ajaksi. Tuottamamme sahatavaran vastuullisuus perustuu kestävästi hoidettuihin metsiin, sertifioituun ja jäljitettävään puuraaka-aineeseen sekä vähähiiliseen tuotantoon”, Ismo Nousiainen sanoo.

Mäntytukit käytetään Raumalla hyödyksi sataprosenttisesti. Sahatavaran tuotannosta oheisena syntyvät kuori ja puru hyödynnetään bioenergiana ja hake sellun raaka-aineena.

Raumalla tuotettu sahatavara myydään pääasiassa Eurooppaan ja Aasiaan. Sahan sijainti mahdollistaa sahatavaran sujuvan logistiikan asiakkaille Rauman sataman kautta.

Uudella sahalla ei ole omia varastoja, vaan valmis sahatavara pakataan ja siirretään automaattisesti rekkoihin, jotka kuljettavat ne suoraan satamaan.

Uusi saha on luonut suoraan sata uutta työpaikkaa Raumalle, ja sen lisäksi saha työllistää suorassa arvoketjussaan noin 500 henkilöä. Sahalaitoksen rakennusvaiheen työllisyysvaikutukset olivat noin 1 500 henkilötyövuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut