Muistoissa Erkki Järvenpää

Lain ja maaseudun puolustaja on poissa.

2.10. 13:30

Varatuomari, asianajaja Erkki Järvenpää kuoli 30. elokuuta 2022 Sastamalassa. Suodenniemellä 19. kesäkuuta 1930 syntynyt Järvenpää oli menehtyessään 92-vuotias.

Järvenpää varttui Suodenniemellä Pyykoskenmaan kylässä tätinsä Amalian ja tämän aviomiehen Johannes Järvenpään maatilalla ottolapsena, hänen isänsä Lauri Kiviniemen kaaduttua talvisodassa 1940 vain viikkoa ennen rauhan saapumista.

Jo nuorena Järvenpää kiinnostui lainopista seurattuaan maanviljelijöiden riitoja, ja ottovanhempien toive papin virasta sai siten siirtyä oikeustieteiden opintojen tieltä. Hän valmistui Helsingin yliopistosta oikeustieteiden kandidaatiksi 1956, sai varatuomarin arvonimen 1960 ja hyväksyttiin asianajajaksi 1962.

Toimittuaan ensin osakkaana, hän perusti oman asianajotoimistonsa Poriin 1968. Toimisto kasvoi kahden kollegan mukaan tultua Järvenpää & Hellberg & Knuutila Ky:ksi vuonna 1985. Järvenpää toimi Suomen asianajajaliiton hallituksen jäsenenä vuosina 1980–1988, oltuaan sitä ennen paikallisosaston puheenjohtajana 1974–1980.

Yhteiskunnan asioista kiinnostuneena, sosiaalisesti aktiivisena ja laajasti verkostoituneena, myös eri luottamustehtävät pitivät Järvenpään kiireisenä. Hän toimi Porin kaupunginhallituksessa, keskustapuolueen puoluehallituksessa ja vielä eläkepäivilläänkin Suodenniemen kunnanvaltuustossa. Hän oli Lions Club Pori Linnan perustajajäsen ja toimi aktiivisesti eri yhdistyksissä.

Erkki Järvenpään elämän keskiössä oli työelämän ohella Suodenniemen perintötila, jossa hän osallistui maanviljelykseen, metsänhoitoon ja jonne hän perheensä kanssa suuntasi kaikkina vapaa-aikoina.

Olivat kyseessä sitten Lions-veljien syystalkoot, omat merkkipäivät, perhejuhlat tai luokkakokoukset, Pyykoskenmaalle kokoonnuttiin sankoin joukoin pitkienkin matkojen takaa.

Eläkkeelle siirtyessään hän rakensi tilalle uudisrakennuksen, joka toimi tukikohtana hänen vaimonsa Sinikan kanssa tekemilleen retkille metsäjärville, ja jossa hän luki kirjoja laajasta kirjastostaan sekä vietti aikaa lasten ja lastenlastensa kanssa.

Perhe oli Erkille kaikkein tärkein ja suvun historian vaiheita muisteltiin yhdessä suurella rakkaudella. Väinämöisen kesäasu oli kaikille tuttu.

Pasi Järvenpää

Anne Järvenpää

Kirjoittajat ovat Erkki Järvenpään poika ja tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut