Sairaanhoitopiiri teki vuonna 1997 erikoisen ratkaisun, jonka vuoksi hyvinvointialueen valtuusto kinasi maanantaina miljoonien eurojen omistajasta

Kunnat ovat maksaneet sairaanhoitopiirin velkoja vuosien saatossa ja rahat on kirjattu peruspääomaan, jonka kohtalosta hyvinvointialueen valtuusto äänesti.

Hyvinvointialueen valtuustossa vaadittiin kuntahatun jättämistä naulakkoon.

26.9. 15:10

Satakunta

Satakunnan hyvinvointialueen valtuusto päätti maanantaina antaa suostumuksen sairaanhoitopiirin peruspääoman osittaiselle palauttamiselle kuntiin. Kyseessä on 25,7 miljoonan euron summa.

Päätös syntyi äänin 41–28.

Vastaesitys oli, että 45,3 miljoonan euron pääoma palautettaisiin kokonaan.

Rahat ovat kertyneet sairaanhoitopiirille alkaen vuodesta 1997. Kyseessä on poikkeuksellinen järjestely, joka on syntynyt käytävätietojen mukaan Porin entisen kaupunginjohtajan Martti Sinisalmen aloitteesta.

Käytännössä kyse on siitä, että kunnat ovat kuitanneet sairaanhoitopiirien lainoja ja summa on kirjattu peruspääomaan. Muualla Suomessa kunnat ovat maksaneet sairaanhoitopiirien kaikki kulut normaalin laskutuksen mukaan.

Pääoman palauttamisesta ei ole olemassa valmista käytäntöä. Kunnat haluavat luonnollisesti sen kokonaan takaisin, mutta välttämättä mitään ei tarvitsisi antaa. Palautuksesta päättää sairaanhoitopiiri hyvinvointialueen antamien reunaehtojen mukaisesti.

Valtuuston ratkaisu on neuvottelun tuloksena syntynyt jonkinlainen kompromissi.

Summan kokonaan palauttamista esitti Soile Ojala-Seppä (ps.).

”Näin kunnat saatetaan tasa-arvoiseen asemaan”, Ojala-Seppä perusteli.

Ojala-Sepän esitystä kannatti Vesa Jalonen (kesk.).

”Rahaa tuli pyytämättä ja yllättäen. Olen ollut politiikassa mukana vuodesta 2005 enkä minä ainakaan ole tiennyt, että olemme tehneet eri tavalla kuin muualla. Kyseessä on kuntien raha ja se pitää palauttaa.”

Valtuustossa huomioitiin, että Jalonen oli asiasta eri mieltä kuin tuore vaimonsa, Sdp:n ryhmänjohtaja Ilona Sjöman.

”Kiitän Jalosta rohkeudesta”, sanoi valtuutettu Niko Viinamäki (ps.).

Vain osittaista palauttamista kannatti pontevasti Kari Hannus (kok.). Hän ihmetteli miten kunnissa on jo jaettu rahoja ja keksitty muodolliseksi perusteeksi oikeudenmukaisuus, vaikka pääomaa ei ole tarkoitettu maksettavaksi takaisin.

”Meidän on ajateltava hyvinvointialueen etua. Kuntapäättäjien hatut on jätettävä eteiseen”, Hannus sanoi.

Hallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) puhui vertauskuvin ja pahoitteli hänkin hatun tupsujen lukumäärää. Hänen mukaansa kompromissi on kädenojennus kaikille.

”Satakuntalainen malli pääsi yllättämään. Se tuli puun takaa kuin entisen jääkiekkoilijan kokema taklaus. Meidän on pitänyt vetää mietintämyssyä päähän. Olen kokenut poliittista värinää”, Lehtonen totesi.

Kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Anne Holmlund sanoi, että hänelle on tärkeää oikeudenmukaisuus, jota osittainen palautus ei edusta. Hän huomautti, että sairaanhoitopiirin lainakanta on verraten pieni, koska jäsenkunnat ovat maksaneet lyhennyksiä.

”Vaikka täällä onkin jo mainittu oikeudenmukaisuus verukkeena, mutta minulle se ei ole sitä. Voisi todeta, että kuntia on käytetty pankkina. Minusta ainoa oikeudenmukainen tapa on maksaa kunnille ne osuudet, jotka niille kuuluvat. Kuntien pitää pystyä investoimaan palloiluhalleihin ja jäähalleihin, jotta hyvinvointialueen palveluita tarvitaan vähemmän.”

Kokoomuksen ryhmä hajosi äänestyksessä samoin kuin keskustan.

Juha Korkeaoja (kesk.) totesi, että sairaanhoitopiirit siirtyvät hyvinvointialueelle varoineen ja velkoineen. Hänen mukaansa koko summan palauttaminen tarkoittaisi sitä, että velat siirtyisivät, mutta niillä tehdyt investoinnit loppuun kulutetut.

Korkeaojan mukaan oikeudenmukainen palautus olisi 20–30 prosenttia, mutta hän on valmis hyväksymään puolet yhteistyön turvaamiseksi. Hän arveli, että muutoin palveluita pitää karsia.

”Meidän tulee pitää huolta siitä, että sote-palvelut kehittyvät mahdollisimman hyvin. Sen lupauksen me olemme antaneet.”

Karvialainen Voitto Raita-aho (sd.) sanoi, että kuntaliiton lakimiehet ovat sitä mieltä, että raha kuuluu kunnille.

”Nämä perustelut ovat kaikki hyviä. Tästähän voidaan puhua vaikka aamuun asti.”

Perussuomalaisten Jami Toivonen sanoi, että vaikka valtuustossa on puhuttu hatuista, niin lopulta veronmaksajat maksaa. Hän huomautti, että hyvinvointialueella ei ole veronkiristysmahdollisuutta, vaan olemassa olevilla rahoilla pitää tulla toimeen.

”Jos kuntalainen menee sairaalaan, niin ei hän kysy kuka palvelun järjestää, vaan saako sitä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut