Kunnille vähemmän rahaa – hyvinvointialuetta ei kuristeta heti hengiltä

Sairaanhoitopiirin jäljiltä Satakunnan kunnille suunniteltiin palautettavaksi jopa 45 miljoonan euron pottia. Nyt kunnat saavat paljon vähemmän.

Neuvotteluissa on päädytty siihen, että kunnat ottavat vain osan sairaanhoitopiirin täysimääräisestä palautuksesta.

21.9. 13:24

Satakunta

Satakunnan kunnat olivat saamassa merkittävän rahasumman sairaanhoitopiirin investointeihin otettujen lainojen lyhennyksinä perityistä peruspääomien korotuksista vuosilta 1997–2021.

Kokonaisuudessaan palautettava summa nousi yli 45 miljoonaan euroon. Palautus koskee sekä erikoissairaanhoitoa että sosiaalipalveluita.

Käydyissä neuvotteluissa on kuitenkin todettu, että summan palauttaminen täysimääräisenä johtaisi ongelmalliseen tilanteeseen.

Aloittava Satakunnan hyvinvointialue olisi vaikeuksissa investointiensa rahoittamisessa ja koko taloudessaan, sillä valtiolta tulee rahoitusta vain kiinteä könttäsumma, jossa ei huomioida esimerkiksi uudesta Satapsykiatriasta edelleen juoksevia investointikuluja.

Toisaalta kunnille ei voida jättää palauttamattakaan rahaa, sillä silloin kunnille saattaisi jäädä sellaista lainaa, joka muissa Suomen kunnissa siirtyy ensi vuoden alusta hyvinvointialueen lainaksi.

Neuvotteluissa on päädytty siihen, että kunnat ottavat vain osan täysimääräisestä palautuksesta.

Aluehallitus käsitteli Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän peruspääoman palautusta viime maanantaina. Se päätti esittää aluevaltuustolle suostumusta järjestelyyn, jossa kunnille palautettaisiin noin puolet täysimääräisestä summasta. Kunnat saisivat ”käteen” 19,5 miljoonaa euroa ja sairaanhoitopiiri jättäisi kunnilta perimättä kuluvan vuoden maksuosuuksia 6 miljoonaa euroa.

Rahassa muutos on merkittävä, sillä esimerkiksi Porin kaupunki olisi saanut täysimääräistä palautusta 16,4 miljoonaa euroa. Nyt se saisi rahana ja perimättä jäävänä osuutena yhteensä 9,3 miljoonaa euroa.

Järjestelyä vastustivat perussuomalaisten Christa Lahto (ps.) ja Anssi Joutsenlahti, jotka halusivat palautuksen kunnille täysimääräisenä. Perussuomalaiset jäivät äänestyksessä yksin.

Aluevaltuusto käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan ensi maanantaina. Palautus vaatii myös sairaanhoitopiirin hallituksen ja yhtymävaltuuston siunauksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut