Infektiomäärät rajussa nousussa Satakunnassa – Norovirus iskee talvella: ”Meidän on varauduttava siihen, että influenssakaudesta voi tulla vaikea”

Satakunnassa käytössä olevassa koronatestissä analysoidaan myös RS-virus sekä influenssat A ja B.

Sairaanhoitaja Johanna Kortessalo valmistautui työtehtävään Porin perusturvan Maantiekadun koronanäytteenotossa. Samasta testistä saadaan Satakunnassa myös tiedot influenssa- ja rsv-infektiosta.

23.9. 6:00 | Päivitetty 26.9. 9:05

Pori

Jos korona-ajasta on jotain hyvää etsittävä, niin epidemiarajoitusten ja hygieniasuositusten ansiosta kulkutautien leviäminen ihmiskunnassa notkahti toviksi.

Nyt yhteiskunta on palannut normaaliin, mikäli Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n tartuntatautirekisteriä on uskomista. Tautimäärät ovat nousussa parin rauhallisen vuoden jälkeen.

Satasairaalan infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä huomauttaa, että lukemien nousu johtuu osin myös siitä, että pandemian myötä joidenkin kulkutautien testaus ja diagnostiikka ovat aktivoituneet viime vuosina.

Satakunnan Kansa kysyi Uusitalo-Seppälältä, miltä tartuntatautitilanne näyttää nyt ja ensi talvena.

Koronaa taas hoitopaikoissa

Satakunnan sairaanhoitopiirin alueella todettiin elokuussa yli 500 koronatartuntaa viikossa.

”Koronatapausten määrä on ollut vähenemään päin, mutta ei epidemia vielä ole ohi. Ihan viimeisen viikon aikana iäkkäiden ihmisten hoitopaikoissa on taas todettu uusia tapauksia”, kertoo Uusitalo-Seppälä.

Suomi on elänyt koronaepidemian kanssa jo 2,5 vuotta. Onneksi taudinkuva on lieventynyt rokotusten ja uusimpien omikron-varianttien myötä. Tilanteen muututtua myös testaus on vähentynyt niin, että esimerkiksi Porin perusturvan koronanäytteenotto pääterveysasemalla on avoinna arkisin 2–3 tuntia.

”Terveyskeskusten vuodeosastoilla ja iäkkäiden hoivayksiköissä on koronatapauksia tällä hetkellä kuitenkin kohtuullisen paljon. Myös sairaalassa on muutamia koronapotilaita”, muistuttaa Uusitalo-Seppälä.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä eli ATTR kokoontuu perjantaina käsittelemään koronatilannetta. Uusitalo-Seppälä ei etukäteen kommentoi kokousta muuten kuin, että mitään uusia rajoituksia tuskin on tulossa.

Influenssa-aalto on arvoitus

Viime talven influenssakausi oli lopulta kaikkea muuta kuin talvinen. Influenssa A jylläsi Satakunnassa juhannukseen asti.

Uusitalo-Seppälän mukaan korona- ajan influenssaepidemiat ovat olleet poikkeuksellisia. Ensimmäisenä koronavuonna influenssaa oli todella vähän ja toisenakin vuonna sitä esiintyi lievästi. Viime talvena influenssa A:n epidemian huippu osui poikkeuksellisesti vasta huhtikuulle, eikä B-virusepidemiaa tullut lainkaan.

Kukaan ei tiedä, tuleeko uusi influenssa normaalia aikaisemmin tai viime talven tapaan myöhään.

”Meidän on varauduttava siihen, että influenssakaudesta voi tulla vaikea, sillä edelliset ovat olleet lieviä. Varma ennustaminen on kuitenkin mahdotonta.”

Satasairaalaan on jo saapunut talven ensimmäiset influenssarokotteet. Uusitalo-Seppälän mukaan riskiryhmien rokottaminen käynnistyy kuitenkin perinteiseen tapaan loka-marraskuun vaihteessa.

Jos rokote annetaan liian aikaisin, niiden teho hiipuu erityisesti iäkkäillä.

RS-viruksesta hurjat luvut

THL:n tartuntatautirekisterin suurin satakuntalainen yllätys liittyy RS-virukseen (respiratory syncytial virus). Rekisterin mukaan Satakunnassa on todettu tänä vuonna 1 124 tapausta, kun koko Suomen lukema on 3 525.

Raija Uusitalo-Seppälän mukaan RSV-epidemia oli viime talvena voimakas, mutta Satakunnan iso lukema johtuu myös täällä käytössä olevasta yhdistelmätestistä, jossa testataan koronan lisäksi RSV sekä influenssat A ja B.

Uusitalo-Seppälän mukaan yhdistelmätestin laajaan käyttöön päädyttiin, kun laboratoriopalveluja tarjoava Satadiag pystyi tarjoamaan tulokset pelkän koronatestin hinnalla.

”Kun valtakunnallisten koronaohjeiden vuoksi näytteitä otettiin enemmän myös avohuollossa, tuli myös RSV-tapauksia enemmän ilmi.”

RS-virus paranee usein kotona, mutta erityisesti pienille lapsille ja iäkkäille se aiheuttaa sairaalahoitoa vaativia infektioita. Taudin tunnistaminen yhdistelmätestissä auttaa ehkäisemään sairaala- ja laitosepidemioita.

RS-virus käyttäytyy aaltomaisesti. Kun viime talvena RSV-epidemia oli voimakas, odotetaan tälle vuodelle lievempää epidemiaa.

Norovirus tulee talvella

Alkuvuonna norovirus kaatoi satakuntalaisia sairasvuoteeseen. THL:n mukaan positiivisia norovirusnäytteitä annettiin alkuvuonna 265, enemmän kuin koskaan.

”Tapauksia oli paljon, mutta iso määrä johtui myös diagnostiikan aktivoitumisesta”, Uusitalo-Seppälä huomauttaa.

Norovirukset ovat viruksia, jotka aiheuttavat ripuli- ja oksennustauteja.

Kesäisin virus voi aiheuttaa uimavesissä infektioita. Uusitalo-Seppälän mukaan Satakunta säästyi kesällä kokonaan uimavesiepidemialta.

Talvinen norovirusepidemia on ihan toinen juttu.

”Ennen kuin norovirus opittiin tunnistamaan, puhuttiin talven oksennustaudista. Sitä voi toki esiintyä muinakin vuodenaikoina, mutta talvisin se yleensä aktivoituu. Epidemia on tulossa, mutta ehkä hieman lievempänä kuin viime talvena.”

Laantuuko syksyn epidemia?

Alkusyksyn kulkutauteihin on kuulunut erityisesti lapsille kuumetta ja rakkulaista ihottumaa suussa, käsissä ja jaloissa aiheuttava enterorokko.

Pääkaupunkiseudulla rokko oli niin yleinen, että siitä puhuttiin jo epidemiana. THL:n rekisterin mukaan Satakunnan sairaanhoitopiirissä on todettu kuusi positiivista näytettä.

Ylilääkäri Uusitalo-Seppälän mukaan rekisteri ei kerro enterorokon tai muiden enterovirustautien yleisyydestä. Ensinnäkin valtaosalle tauti on sen verran lievä, ettei sen vuoksi tarvitse käydä testissä.

Toiseksi Satakunnassa käytössä oleva virustesti ei erottele rino- ja enteroviruksia. Tällaisia positiivisia näytteitä on todettu sairaanhoitopiirin omassa rekisterissä 126.

Erilaisia enteroviruksia tunnetaan 116. Ne voivat aiheuttaa monimuotoisia oireita, kuten hengitystieoireita, aivokalvontulehduksia ja vatsaoireita.

Tänä vuonna on enterorokkoa aiheuttavan viruksen lisäksi kiertänyt erityisesti Turussa pienille lapsille hankalampaa hengitystieinfektiota aiheuttava enterovirustyyppi D-68. Myös Satakunnassa on todettu samantyyppisiä infektioita.

Epidemioilla on elinkaarensa. Uusitalo-Seppälän mukaan tällä hetkellä vaikuttaa, että enterovirusepidemiat olisivat laantumassa.

Lista

Harvinaisia tartuntatauteja

Myös näitä tauteja on todettu Satakunnassa kuluvan vuoden aikana:

  • Syfilis (kuppa) 6 henkilöä.

  • Gonorrhea (tippuri) 4

  • Tuberkuloosi 3

  • HIV 3

  • EHEC 2

  • Legioonalaistauti 1

  • Listeria 1

  • Pogostan tauti 1

Lähde: THL:n tartuntatautirekisteri 2022

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut