Muistokirjoitus: Tuula Birgitta From

25.9. 11:48

Pianisti ja pianopedagogi Tuula Birgitta From kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 21. heinäkuuta synnyinkaupungissaan Porissa. Hän oli syntynyt 7.11.1953.

Tuula From syntyi esikoisena aktiiviseen musiikinharrastajaperheeseen, jossa kaikki kolme lasta aloittivat soittoharrastuksen jo nuorella iällä. Tuula aloitti pianonsoitto-opinnot 5-vuotiaana Porin kansankonservatoriossa (myöhemmin Porin musiikkiopisto, Palmgren-opisto ja v:sta 2000 Palmgren-konservatorio) kanttori Erkki Kalijärven oppilaana. Ammattiopinnot Tuula From aloitti Turun konservatoriossa ja jatkoi opintojaan myöhemmin Lontoossa ja Helsingissä. Turun yliopistossa Tuula opiskeli musiikkitiedettä.

Tuula From teki elämäntyönsä Porin musiikkiopistossa ja Palmgren-konservatoriossa pianonsoiton ja säestyksen lehtorina, viimeisinä työvuosinaan myös oppilaitoksen hallinnossa koulutussuunnittelijana ja apulaisrehtorina. Tuulan työskentelyssä oli leimallista erittäin vahva sitoutuminen kulloiseenkin työtehtävään, erinomainen ammattitaito ja luotettavuus. Apulaisrehtorina Tuula From oli vahvasti mukana uusien opettajien tukemisessa ja johdattamisessa osaksi oppilaitoksen työntekijäjoukkoa. Opettajana Tuula oli taitava ja vaativakin pedagogi, joka näki oppilaittensa yksilölliset vahvuudet. Tuulan pianoluokan tavaramerkki oli oppilasesitysten korkea laatu. Useat Tuula Fromin kasvatit päätyivätkin sittemmin ammattiopintoihin ja pianopedagogin työhön, unohtamatta monia korkean harrastajatason saavuttaneita oppilaita. Säestäjänä Tuula paneutui pientenkin orkesterisoitinoppilaitten kappaleisiin tunnollisesti, ja piti tärkeänä tukea pientä muusikonalkua kaikin keinoin niin harjoitteluvaiheessa kuin esiintymistilanteissa.

Tuula Fromin vaikutus porilaiseen musiikkielämään oli merkittävä. Pianistina hän esiintyi lukemattomissa tilaisuuksissa niin solistina kuin kuorojen, soittajien ja laulajien säestäjänä sekä Porin kaupunginorkesterin (nyk. Pori Sinfonietta) avustajana. Tuula harrasti itsekin kuorolaulua kamarikuoro Canzonassa. Tuula Fromin ääni tuli monille satakuntalaisille tutuksi Ylen Satakunnan radion ”Kevyesti klassista” -ohjelmasta. Erikseen on mainittava Tuula Fromin läheinen suhde kamarimusiikkiin: hän oli 1980-luvulla perustamassa Porin Kamarimusiikkiseuraa, ja Tuulan jäsenyys Porin Kamarisolistit -yhtyeessä vei konserttimatkoille eri puolille Suomea sekä myös Ruotsiin, Tanskaan ja Viroon.

Tuula oli aina ystävällinen ja toiset hyvin huomioon ottava. Ystävänä hän oli luotettava ja auttavainen. Hänen luonaan ystävät saivat viettää useita mukavia illanistujaisia ja Tuulasta sai seuraa myös lenkkipolulle, sienimetsään, uimahalliin ja penkkiurheilijana urheilukisojakin seuraamaan. Tuulalle olivat myös lapset tärkeitä ja rakkaita. Ystävien lapset saivatkin kokea Tuulan lapsirakkauden ihanien lahjojen ja vierailujen kautta.

Tuula Fromia jäävät kaipaamaan sisko ja veli, läheiset ystävät sekä työtoverit Palmgren-konservatoriosta.

Vesa Vaahtoranta, Anu Kaivola, Anna-Katri Viitala ja Raija Kemppainen

Kirjoittajat ovat Tuula Fromin pitkäaikaisia ystäviä ja työtovereita Palmgren-konservatoriosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut