Pontikan keittäjien konstit olivat monet – Kotipolttoista kirkastettiin jopa syöpävaarallisella Täystuho-syöpäläismyrkyllä

Pontikan keittäjillä oli monia keinoja väkevöittää ja kirkastaa tuotoksiaan.

Täystuhoa käytettiin pontikan kirkastamisessa. Syöpäläismyrkyn todettiin myöhemmin aiheuttavan ihmisille vakavia sivuvaikutuksia, vaikka vähäinen altistuminen ei ollutkaan välittömästi vaarallista.

18.9. 18:32

Sanotaan, että hätä keinot keksii. Pontikankeitossa, varsinkin kaupalliseen tarkoitukseen, viinatehtailijoilla oli monia keinoja saada tuotteitaan ensinnäkin valmiiksi mutta myös myydyksi.

Monet myyntiä harjoittavat tehtailijat saattoivat kirkastaa pontikkaansa erilaisilla lisäaineilla. Vaarallisinta oli käyttää erilaisia hyönteismyrkkyjä. Monet käyttivät myöhemmin vaaralliseksi todettua syöpäläismyrkkyä, jota myytiin Suomessa 1946 lähtien nimellä Täystuho. Myrkky sisälsi DDT:tä (Diklooridifenyylitrikloorietaani), joka tappaa takuuvarmasti nurkissa pyörivät syöpäläiset, mutta aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia myös ihmiselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut