Rauman raatihuoneen vaativalle restauroinnille valittiin suunnittelijat

Käsityönä tehtävän rakennusentistämisen taitajat saattavat olla harvassa.

Vanha raatihuone on Pyhän Ristin kirkon ohella Rauman arvokkainta rakennusperintöä. Raatihuone entistetään juhlakuntoon vuodeksi 2026, kun se saavuttaa 250 vuoden iän.

13.9. 19:59

Rauma

Raumalla valmistaudutaan poikkeuksellisen vaativaan rakennuksen entistämiseen ja peruskorjaukseen. Vanhan Rauman ja torin miljöötä hallitseva vanha raatihuone on määrä saada kunnostettua 250-vuotisjuhliinsa, joita vietetään vuonna 2026.

Kaupungin omistuksessa olevan, vuonna 1776 valmistuneen rakennuksen historiaa palauttavan antikvaarisen peruskorjauksen ensimmäisenä vaiheena on perusteellinen suunnittelu.

Entistämiskorjauksen lisäksi suunnitteluun kuuluu uusi piharakennus, johon tulee saniteettitilat yleisölle ja museohenkilöstön toimitilat.

Kilpailutuksen perusteella Rauman kaupungin tekninen valiokunta valitsi neljästä tarjoajasta suunnittelijoiksi Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy:n ja Arkkitehdit Freese & Schulman Oy:n Helsingistä. Suunnittelutyön kustannus on 290 000 euroa.

Arkkitehti Minna Linnala Rauman kaupungin tilapalvelusta kertoo entistämisen suunnittelun ensimmäisenä vaiheena olevan raatihuoneen vesikaton ja tornin runkorakenteiden ja tiilikatteen uusiminen. Työ tehdään sääsuojan alla.

Toisessa vaiheessa kunnostetaan julkisivu, sisätilat ja rakennetaan uusi piharakennus, jonka huoneala on noin 70 neliömetriä.

Edellisen kerran raatihuonetta on peruskorjattu 1970-luvulla. Osa sen huonetiloista on ollut museon henkilöstön työtiloina.

”Restauroinnissa palautetaan pienetkin huoneet museoyleisön nähtäville. Merkittävä muutos on, että raatihuonerakennukseen ei enää johdeta vettä, eikä myöskään pois. Vessat tulevat uuteen piharakennukseen”, Minna Linnala kertoo.

Entistämisessä rakennuksesta ja sen sisätiloista otetaan esiin historiallisia kerroksia. Minna Linnala sanoo, että suunnitelmana on säilyttää myös joitain osia 1970-luvun muutoskorjauksesta ja tallentaa niitä osana 250-vuotiaan rakennuksen historiaa.

Vaativan suunnittelutyön toteuttajiksi tarvitaan vanhojen rakennusten kunnostamisen taitajia.

Minna Linnala arvelee, että alusta loppuun käsityönä tehtävän korjaustyön osaajat ovat harvassa. Heitä joudutaankin todennäköisesti etsimään Rauman ulkopuolelta.

Vanhan raatihuoneen entistämiskorjauksen alustava kustannusarvio on noin kolme miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut