Puulämmittäjien jokasyksyinen ongelma työllisti palomiehiä perjantaina eri puolilla Satakuntaa – Pelastuslaitos julkaisi puulämmittäjän muistilistan

Palomiehet hälytettiin Porissa, Ulvilassa, Eurassa ja Nakkilassa apuun, kun tulisija puski savut sisätiloihin.

9.9. 20:15

Lämmityskausi on selvästi alkamassa, sillä kylmien ja kosteiden hormien jokasyksyinen ongelma työllisti palomiehiä perjantaina iltapäivällä ja illalla useaan otteeseen. Ongelma on se, etteivät hormit vedä, jolloin tulisijoihin tehdyn tulen savut leviävät huoneistoihin.

Pelastuslaitos sai tällaisia hälytyksiä Porista kello 13.50 ja 19.10, Ulvilasta kello 15, Nakkilasta kello 15.55 ja Eurasta kello 18.50.

Ulvilan Harjulantieltä hälytys tuli keskisuurena rakennuspalona, ja kohteeseen lähetettiin seitsemän pelastuslaitoksen yksikköä. Hälytyksen teki Porin päivystysalueen palomestari Janne Kumpulaisen mukaan ilmeisesti automaattinen hälytinjärjestelmä.

”Ei siellä pelastuksella mitää tehtävää ollut. Tila oli tuulettunut, kun tulimme kohteeseen.”

Nakkilassa, Eurassa ja Porin ensimmäisessä hälytyksessä palomiehet tuulettivat tilat savusta. Porin jälkimmäinen hälytys peruttiin ennen kuin palomiehet olivat ehtineet paikalle, kun selvisi, että asukkaan ohjeistus riittää tilojen tuulettamiseen.

Euran hälytys tuli keskustan ja Kauttuan välisellä aluella olevasta talosta, jossa savua oli sisällä paljon.

”Siellä jouduttiin savutuulettamaan oikein jonkin aikaa. Jäi omistajan vastuulle päättää, lähteekö muualle yöksi, vai jääkö sinne”, sanoo Ala-Satakunnan päivystysalueen päivystävä palomestari Sauli Virtanen.

”Se on sitä aikaa nyt, kun piiput ovat kosteita kesän jäljiltä. Kaikki lämmittävät ja aina on savut sisällä”, Virtanen jatkaa.

Kumpulainen arvelee, että sähkön hinnannousu lisännyt ihmisten kiinnostusta puilla lämmittämiseen.

”Ehkä sitä ovat ehkä alkaneet tekemään myös sellaiset ihmiset, joilla ei siitä ole paljoa kokemusta. Se saattaa lisätä varsinkin tällaisia lämmityskauden alussa ilmeneviä ongelmia”, hän sanoo yleisellä tasolla viittaamatta perjantain tapauksiin.

Hän varoittaa myös liian ahnaasta lämmittämisestä tulisijojen kanssa.

”Siitäkin voi tulla ongelmia, jos yritetään lämmittää enemmän, mitä hormi ja tulisija on suunniteltu kestämään.”

Pelastuslaitos tiedotti perjantaina, että syksyn aikana on ilmennyt useampia tapauksia, joissa lämmityskauteen varautuminen on aiheuttanut selvän tulipalon riskin. Palotarkastaja Ilari Anttilan mukaan tulisijoja on asennettu omatoimisesti ja savut on saatettu ohjata savuhormin sijasta esimerkiksi ilmastointihormiin.

Vastaan on tullut myös tapauksia, joissa tulisija tai savuhormi on ollut pitkään pois käytöstä, ja sen välittömään läheisyyteen on rakennettu esimerkiksi kaapisto.

”Tulisijan suojaetäisyyksistä on huolehdittava, ja samalla on muistettava, että savupiippuun ei saa tukea tai kiinnittää muita rakenteita eikä savupiipun toimintaan kuulumattomia laitteita”, tiedotteessa muistetaan.

Uuden tulisijan asentaminen on luvanvaraista ja vaatii aina yhteydenoton rakennusvalvontaan.

Mikä?

Puulämmittäjän muistilista

Polta vain kuivaa ja puhdasta puuta

Opettele sään vaikutus savun käyttäytymiseen

Älä lämmitä liikaa. Liika lämmittäminen voi vaurioittaa tulisijaa tai hormia.

Seuraa tulisijan kuntoa ja hormin kuumuutta.

Älä sulje peltejä, ennen kuin hiillos on sammunut.

Poista tuhkat tulipesästä ja arinan alta syttymättömään astiaan.

Tilaa nuohous säännöllisesti ja säilytä saamasi nuohoustodistus.

Asuntojen tulisijat ja savuhormit on nuohottava vähintään vuoden välein ja vapaa-ajan asuntojen vähintään kolmen vuoden välein.

Nuohoojan tulee tarkastaa vähintään kolme vuotta käyttämättömänä ollut tulisija ennen uutta käyttöönottoa.

Lähde: Satakunnan pelastuslaitos.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut