Säteilyturvakeskukselta lupa korottaa Olkiluoto 3:n reaktoritehoa – 60 prosentista noustaan portaittain täyteen lämpötehoon

Sähköteho tiistaina 951 megawattiin. Voimalaitos nyt teholtaan Suomen suurin.

Olkiluoto 3:n koekäyttöohjelma on edennyt suunnitellusti. TVO:lla on nyt lupa korottaa voimalan reaktoritehoa vaiheittain täyteen lämpötehoonsa.

6.9. 12:59

Eurajoki

Säteily- ja ydinturvallisuusviranomainen Säteilyturvakeskus (STUK) on myöntänyt luvan Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalan reaktoritehon korotukselle yli 60 prosentin ja vaiheittain reaktorin lämpötehon nostamisen täyteen 4 300 megawattiin.

STUK hyväksyi TVO:n hakemuksen tiistaina 6. syyskuuta.

Olkiluoto 3:n tehoa nostettiin jo tiistaina niin, että voimalaitos on nyt Suomen suurin yksittäinen sähköntuottaja. Tiistaina päivällä voimalaitoksen nettoteho korotettiin 951 megawattiin. Vertailuksi mainittakoon, että Olkiluoto 1 ja 2 -voimaloiden nimellisteho on 890 megawattia.

Reaktoritehon noston aikana laitostoimittaja ja TVO varmistavat, että laitos toimii suunnitellusti myös korotetuilla tehoilla. STUK valvoo tehon nostoa paikan päällä voimalaitoksella.

STUK:ssa Olkiluoto 3:n valvonnasta vastaavan projektipäällikkö Essi Vanhasen mukaan tähän asti tehdyt käyttöönottokokeet ja selvitykset ovat osoittaneet, että Suomen uusin ydinvoimalaitosyksikkö on toiminut turvallisesti ja laitoksen tehon nostoa voi jatkaa koekäyttösuunnitelmien mukaisesti.

Käyttöönottokokeet viivästyivät, kun reaktorin turbiinipuolen välitulistimesta löydettiin toukokuussa höyryn ohjauslevyistä irronneita osia.

Korjausten ja tarkistusten jälkeen TVO toimitti selvityksen, jonka mukaan ydinturvallisuus ei tapahtuman takia ole vaarantunut ja laitoksen käyttöönottoa on turvallista jatkaa, STUK sanoo tiedotteessaan

Kun reaktorin tehoa oltiin nostamassa korjausseisokin jälkeen, TVO ja laitostoimittaja havaitsivat, että laitoksen käyttöautomaation ohjelmisto piti vielä päivittää.

TVO toimitti STUKille selvityksen asiasta, ja päivityksen jälkeen TVO ja laitostoimittaja jatkoivat koekäyttöjä suunnitelmien mukaisesti.

Tuhat megawattia lähipäivinä

TVO:n tiedotteen mukaan Olkiluoto 3:n sähköteho vaihtelee koekäyttöohjelman vuoksi.

Tuotantosuunnitelman mukaan tiistain aikana tehdään kuormanvaihtokoe, jossa teho putoaa muutaman tunnin ajaksi noin 300 megawatin tasolle.

Kuormanvaihtokokeessa tehdään reaktori- ja turbiinipuolen testejä. Yksi esimerkki näistä on höyrystimen vedenpinnan säätimien toiminnan varmistaminen.

Kuormanvaihtokokeen jälkeen laitosyksikön teho nostetaan keskiviikkona 7. syyskuuta takaisin noin 950 megawatin tasolle. Suunnitelman mukaan keskiviikon torstain välisenä yönä ylitetään 1 000 megawatin teho.

Koekäytössä testataan laitosyksikköä monin tavoin eri tehotasoilla. Tämänhetkisen tuotantosuunnitelman mukaan täyden 1 600 megawatin tehon testeihin päästään lokakuun alussa.

Olkiluoto 3 -voimalan tuotantoennustetta voi seurata TVO:n verkkosivuilla (tvo.fi).

Juttua täydennetty tiistaina 6.9. kello 15.40: Olkiluoto 3:n teholukemat ja koekäyttösuunnitelma.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut