Porissa omaishoidon palkkioihin luvassa rajuja leikkauksia – Tällainen on yhteinen esitys Satakunnan hyvinvointialueelle

Alueellinen yhdenmukaistaminen on tuomassa osaan maakunnasta myös palkkioiden korotuksia.

Kuvituskuva.

2.9. 18:35

Satakunta

Omaishoitajille maksettavien palkkioiden nykyiset jopa satojen eurojen suuruiset erot maakunnassa on puristettava yhteen malliin. Kun Satakunnan hyvinvointialue vuodenvaihteessa aloittaa toimintansa, on kaikkialla sen alueella omaishoidosta maksettava saman suuruisia palkkioita.

Maanantaina kokoontuvalle aluehallitukselle esitetään tukiluokkia, joiden toteutuessa erityisesti Porin perusturvassa palkkiot laskisivat merkittävästi. Siellä vähennys olisi tukiluokasta riippuen 160–720 euroa kuukaudessa.

Myös Porin perusturvan ainoana alueella käyttämä noin 200 euron suuruinen ennaltaehkäisevä palkkio on jäämässä pois.

Esimerkiksi Raumalla ja Eurassa omaishoitajien palkkiot puolestaan nousisivat nykyisestä kautta linjan.

Porin alueellakin määräaikainen siirtymävaiheen palkkio kasvaisi noin 160 euroa.

Omaishoito

Palkkioesitys Satakuntaan 2023

1. tukiluokka 450 e/kk

2. tukiluokka 650 e/kk

3. tukiluokka 900 e/kk

4 a) tukiluokka 1 400 e/kk (määräaikainen siirtymävaihe)

4 b) tukiluokka 1 400 e/kk (erittäin vaativa hoito)

”Ollaan tosiaan siirtymässä hyvinvointialueelle ja tehdään yhdenvertaista suunnitelmaa. Toisilla varmasti tuen määrä tulee putoamaan ja toisilla se nousee. Täytyy asennoitua niin, että hyvinvointialueella pitää nyt lähteä jostain määristä liikkeelle. Vuosien mittaan varmaan tukiluokat kasvavat”, sanoo hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Jaana Männikkö.

Hänen mukaansa omaishoitajia halutaan kannustaa myös lepäämään ja käyttämään vapaapäiviään. Niitä on jäänyt paljon käyttämättä. Ajatus on, ettei rahakorvaus ole ainut merkityksellinen tuki omaishoitajille. Myös muilla tukitoimilla, kuten kotihoidon palveluilla pyritään helpottamaan omaishoitajien tilannetta.

Satakunnassa on tällä hetkellä noin 2 400 omaishoitajaa, ja omaishoidon palkkioihin kuluu vuonna 2022 arvioilta noin 18 miljoonaan euroa. Männikön mukaan nyt tehdyn esityksen palkkiomäärillä kokonaissumma jäisi jonkin verran pienemmäksi, jos omaishoitajien määrä säilyy suunnilleen nykyisellään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut